Değerli Üyemiz,
Bilindiği üzere, 6111 Sayılı yasa ile 213 Sayılı VUK’ un 5. Maddesinde yapılan değiŞiklik ile vergi levhalarının ASILMA zorunluluğu kaldırılmıŞ, BULUNDURMA zorunluluğu getirilmiŞtir. Konuya iliŞkin olarak Odamız TÜRMOB aracılığıyla Gelir İdaresi BaŞkanlığına gönderdiği yazı ile Vergi Levhası uygulamasının tamamen kaldırılmasını talep etmiŞtir. Ancak İdare bu isteğimizi yerine getirmemiŞ ve 408 Seri Nolu VUK Genel Tebliğini yayımlamıŞtır.
1)-VERGİ LEVHALARI, GİB BİLGİ İŞLEM SİSTEMİNDEN YAZDIRILACAK. MESLEK MENSUPLARINCA TASDİK EDİLMEYECEK, VERGİ DAYRESİNE BİLDİRİM VERİLMEYECEK.
Gelir/kurumlar vergisi mükellefleri tarafından gelir/kurumlar vergisi beyannamelerinin verilmesinden sonra vergi levhası, Gelir İdaresi BaŞkanlığı bilgi iŞlem sistemi tarafından söz konusu beyannamelerde yer alan bilgilere göre oluŞturulacak ve mükellefin internet vergi dairesi hesabına aktarılacaktır.
Vergi levhaları sistem tarafından internet vergi dairesi hesaplarına aktarıldıktan sonra, mükellefler, internet vergi dairesinden bizzat kendileri veya 3568 sayılı Kanun uyarınca yetki almıŞ olup bağımsız çalıŞan serbest muhasebeci, serbest muhasebeci mali müŞavir veya yeminli mali müŞavirler (meslek mensupları) aracılığıyla yazdıracaklardır. Yazdırılan vergi levhalarının mükelleflerin iŞ yerlerinde bulundurulması zorunludur.
Bu Şekilde alınan vergi levhaları ayrıca vergi dairesine veya meslek mensuplarına imzalattırılmayacak veya tasdik ettirilmeyecektir. İnternet vergi dairesinden eriŞilebilen vergi levhası üzerinde yer alan, sistem tarafından verilmiŞ olan onay kodu vergi levhasının tasdiki hükmündedir. Ayrıca, meslek mensupları vergi levhalarının tasdikine dair Vergi Dairesine herhangi bir bildirimde bulunmayacaklar
2)-2010 YILINA İLİİKİN VERGİ LEVHALARININ DURUMU:
2010 yılına iliŞkin olarak 3568 sayılı Kanuna göre yetki almıŞ meslek mensupları veya vergi dairelerince vergi levhası tasdik edilmeyecek; yürürlükten kaldırılmıŞ olan tebliğlerdeki esaslara göre alınmıŞ vergi levhaları yeni vergi levhalarının alınmasından itibaren kullanılmayacaktır.
Bu tebliğ yürürlüğe girmeden önce 2010 yılına iliŞkin Vergi levhalarından meslek mensuplarımızın ıslak imza ile imzaladıkları, kaŞeledikleri veya vergi dairelerine onaylattıkları levhalar geçersiz kalacaktır. Bu tür iŞlem yapan meslektaŞlarımız 01/-30/Haziran/2011 tarihleri arasında GİB sisteminden barkotlu levha alacaklardır.
2010 yılına iliŞkin olarak, Gelir ve Kurumlar Vergisi mükellefleri (İifreleri varsa)
internet vergi dairesinden bizzat kendileri veya 3568 sayılı Kanun uyarınca yetki
almıŞ olup bağımsız çalıŞan serbest muhasebeci, serbest muhasebeci mali müŞavir
veya yeminli mali müŞavirler (meslek mensupları) aracılığıyla, yeni esaslara göre
oluŞturulmuŞ vergi levhalarını 01-30-HAZİRAN-2011 TARİHLERİ ARASINDA
internet vergi dairesinden çıktı alacaklar ve iŞyerlerinde bulunduracaklardır.
3)-VERGİ LEVHALARININ BULUNDURULACAĞI YERLER:
VUK 5. Maddede yapılan değiŞiklik ile Vergi levhalarının asılma zorunluluğu yoktur. İsteyen mükellefler levhalarını asabilirler. Ancak, Vergi levhalarının aŞağıda belirtilen yerlerde bulundurulması zorunludur. Bu zorunluluğa uymayanlara her tespitte 213 Sayılı VUK 353/4.Maddeye göre 2011 için 170.-TL özel usulsüzlük cezası kesilecektir.
Vergi levhası almak mecburiyetinde olan mükellefler levhaları iŞ yerlerinin;
a) Merkezlerinde,
b) İubelerinde,
c) SatıŞ mağazalarında,
d) Çiftçilerin doğrudan doğruya zirai faaliyetleri ile ilgili alım satım iŞlerinin tedviri için açtıkları yazıhanelerinde,
e) TaŞıt iŞletmeleri ayrıca taŞıtlarında (taŞıt iŞletmesi ifadesi, ücret karŞılığında yolcu veya eŞya taŞımacılığını ifade ettiğinden, diğer iŞ kollarında faaliyet gösteren mükelleflerin taŞıtlarında vergi levhası bulundurma mecburiyetleri bulunmamaktadır.) yetkililerce istenildiğinde ibraz etmek üzere bulunduracaklardır.
İş yerinde birden fazla kat veya reyon olması halinde her kat veya reyon için ayrı birer levha alma ve bulundurma zorunluluğu bulunmamaktadır.
Tebliğe göre birden fazla yerde vergi levhası bulundurmak mecburiyetinde olan mükellefler (Merkez, Ģube, satıĢ mağazası gibi) ile levhalarını baĢka kurumlara ibraz edecek mükellefler vergi levhalarının internet vergi dairesinden ihtiyaç duydukları adet kadar çıktısınıalabilecektir.
4)-YENİ İİE BAİLAYANLARIN DURUMU :
Gelir/Kurumlar vergisi mükellefi olup yıl içinde iŞe yeni baŞlayan mükelleflerin vergi matrah kısmında
“Yeni İŞe BaŞlama” ifadesi yer alacaktır. Söz konusu mükelleflerin vergi levhaları, mükellefiyet tesisini müteakip, sistem tarafından internet vergi dairesi hesaplarına aktarılacaktır.
Bu mükellefler vergi levhalarını mükellefiyet tesisinden itibaren 1 ay içinde internet vergi dairesinden yazdırmak suretiyle alacaklardır.
Yıllık Beyannamelerini kanuni süresinden sonra vermiŞ olan mükellefler, beyanname verilmesini müteakip internet vergi dairesinde bu iŞlem için hazırlanan menüyü kullanmak suretiyle vergi levhalarını kendileri oluŞturarak yazdıracaklar.
Konuya iliŞkin diğer hususlar aŞağıda bulunan 408 sıra numaralı VUK Genel Tebliğinde açıklanmıŞtır.
Saygılarımla,
Yahya Arıkan
twitter.com/vergivekanunla http://vergikanunhaberleri.blogspot.com/