Öğrenci affından yararlanma fırsatını kaçırmayın!
25 Şubat 2011 tarihine kadar her ne sebeple olursa olsun ilişiği kesilen ve kanundan yararlanmak üzere, 07 Mart 2011 Pazartesi günü mesai bitimine kadar ilişiklerinin kesildiği birime başvuranların durumları değerlendirilerek, yeni bir duyuru yapılacaktır.
Kanundan yararlanmak için son başvuru tarihi 25 Temmuz 2011 mesai bitimi olup, uygulama esasları belirlendikten sonra duyurulacaktır.
6111 SAYILI KANUNUN 173. MADDESİ İLE 2547 SAYILI KANUNA EKLENMİŞ OLAN GEÇİCİ 58. MADDENİN UYGULANMASINA İLİŞKİN ESASLAR
Başvuru ve Öğrenime Başlama Tarihleri
Başvuru ve Öğrenime Başlama Tarihleri
Madde 1- Kanunun yayımlandığı 25 Şubat 2011 tarihine kadar hazırlık ve ara sınıflar dâhil, ön lisans, lisans öğrencilerden yabancı dil hazırlık, bilimsel hazırlık ve ara sınıflar dâhil her ne sebeple olursa olsun (terör suçundan hüküm giyenler hariç) kaydı silinmiş olanlar ile herhangi bir programı kazandığı halde kayıt yaptırmayanlar,
Geçici 58. maddeden yararlanabilmek için başvuruda bulunabilecektir.
Bu kanundan yararlanarak:
- 2010-2011 öğretim yılı Bahar döneminde öğrenime başlamak isteyenler, 7 Mart 2011 Pazartesi günü aksamına kadar,
- 2011-2012 öğretim yılı Güz döneminde öğrenime başlamak isteyenler ise 25 Temmuz 2011 tarihine kadar başvuruda bulunabilecektir.
- Son sınıfta olanların durumları Üniversite tarafından değerlendirilecek ve 2010-2011 öğretim yılı Bahar döneminde açılan dersler ile Yaz Okulu'nda açılabilecek dersleri almak suretiyle mezuniyet aşamasına gelebilecekleri tespit edilenler Bahar döneminde,
- Ara sınıflarda olanlar 2011-2012 öğretim yılı Güz döneminde,
- İngilizce hazırlık sınıfında olanlardan isteyenler Bahar döneminde öğrenime başlayabileceklerdir.
- Her ne sebeple olursa olsun başvuru tarihi geçtikten sonra yapılan başvurular kabul edilmeyecektir.
Madde 2- Kanunun yürürlüğe girdiği 25 Şubat 2011 tarihinde askerlik görevini yapmakta olanlar terhislerini takip eden iki ay içinde gerekli belgelerle birlikte başvurmaları halinde anılan kanun hükümlerinden yararlandırılacaklardır.
Madde 3- Lisans programlarına devam ederken çeşitli nedenlerle kaydı silinip ön lisans diploması alarak ayrılan öğrenciler de bu kanundan yararlanmak üzere başvuruda bulunabileceklerdir.
Hazırlık Sınıfından Kaydı Silinenler
Madde 4- Yabancı dil hazırlık sınıfındaki öğrenimleri sırasında;
a) Kendi isteği, ücret ödememesi, devamsızlığı, başarısızlığı veya disiplin cezası (terör suçundan hüküm giyenler hariç) nedeniyle ilişiği kesilenlerin yine İngilizce hazırlık sınıfına doğrudan intibakları yapılarak resmi öğrenci statüsünde kayıtları yapılacaktır. Bu öğrenciler, Yabancı Diller Yüksekokulu tarafından yapılacak sınav sonunda seviyelerine uygun bulunan kurlarda öğrenime başlatılacaklardır. 7 Mart 2011 tarihine kadar başvuruda bulunanlardan isteyenler 2010-2011 öğretim yılı Bahar döneminde öğrenime başlayabileceklerdir.
b) Eylül 2011'e kadar yapılacak İYS-İngilizce Yeterlik Sınavlarından başarılı olan veya Üniversite Senatosunca kabul edilen ve son üç yıl içinde girdiği ulusal veya uluslar arası düzeyde dil sınav sonuç belgesi(KPDS, TOEFL, IELTS vb.) getirenlerden yeterli puanı almış olanların kayıtları yenilenerek 2011-2012 öğretim yılı Güz döneminden itibaren bölümlerinde 1. Sınıftan öğrenimlerine devam edebileceklerdir.
Önlisans ve Lisans Programlarından Kaydı Silinenler
Madde 5- Lisans ve ön lisans programlarındaki öğrenimleri sırasında 1., 2., 3. ve 4. sınıftan kaydı silinen öğrenciler ile dikey geçiş intibak sınıfından(Lisans Öğrenimine Hazırlık Programından) kaydı silinen öğrencilerden; anılan kanundan yararlanmak üzere Üniversiteye süresi içinde başvuruda bulunmuş olanlardan;
a) Kendi istekleri ile kayıtlarını sildirmiş olanlar,
b) Öğrenim ücretini/öğrenci katkı payını ödemediklerinden dolayı kaydı silinmiş olanlar,
c) Disiplin cezası (terör suçundan hüküm giyenler hariç) nedeniyle ilişiği kesilenler,
d) Devamsızlığı ve ilgili dönemde/dönemlerde kayıtlarını yenilememeleri nedeniyle kayıtları silinmiş olanlar,
e) Başarısızlık,
f) Öğrenim süresinin sona ermesi,
g) Diğer nedenlerle ilişiği kesilenler için
Her hangi bir sınav açılmayacaktır. Bu durumda olanların başarılı oldukları dersler, stajlar göz önüne alınmak suretiyle halen uygulanmakta olan öğretim planlarına göre intibakları yapılacak ve öğrenimlerine başlayacakları öğretim yılı ve yarıyılları belirlenecek ve kendilerine tebliğ edilecektir.
Madde 6- Üniversitemize ait herhangi bir programı kazandığı halde kayıt yaptırmayanlardan bu kanundan yararlanarak kazandıkları programa kayıt olmak isteyenlerin kesin kayıtları, 2011-2012 öğretim yılında üniversiteye yerleştirilen adayların kayıt döneminde (5-9 Eylül 2011 tarihleri arasında) yapılacaktır.
Lisansüstü Programlardan Kaydı Silinenler
Madde 7- Anılan kanundan yararlanmak üzere Üniversiteye süresi içinde başvuruda bulunmuş olanlardan;
a)Kendi istekleri ile kayıtlarını sildirmiş olanlar,
b)Öğrenim ücretini/öğrenci katkı payını ödemediklerinden dolayı kaydı silinmiş olanlar,
c)Devamsızlığı ve ilgili dönemde/dönemlerde kayıtlarını yenilememeleri nedeniyle kayıtları silinmiş olanlar,
ç)Disiplin cezası (terör suçundan hüküm giyenler hariç) nedeniyle ilişiği kesilenler
d)Yüksek lisans ve doktora bilimsel hazırlık sınıfında öğrenimine devam ederken akademik yetersizlik (yeterli GNO sağlayamama) veya verilen süre sonunda her dersten en az geçer not alarak tamamlayamadığı için kaydı silinenler,
e)Lisansüstü (yüksek lisans ve doktora) öğrenimine devam ederken akademik yetersizlik (ikinci yarıyılın sonundan itibaren yüksek lisans öğrencileri için en az 2.00 GNO, doktora öğrencileri için en az 2.50 GNO sağlayamaması) nedeniyle kaydı silinen öğrencilere herhangi bir sınav açılmayacaktır. Bu durumda olanların başarılı oldukları dersler, göz önüne alınmak suretiyle halen uygulanmakta olan öğretim planlarına göre intibakları yapılacak ve öğrenimlerine başlayacakları öğretim yılı ve yarıyılları kendilerine tebliğ edilecektir.
Madde 9- Yüksek lisans öğrenimine devam ederken tez aşamasından kaydı silinen öğrencilerin doğrudan intibakları yapılacak ve kendilerine 2547 sayılı kanunun 44. maddesi "c" bendi kapsamında tez için bir yıl(iki dönem) azami süre verilecektir.
Madde 10- Doktora öğrenimine devam ederken yeterlik sınavından başarısızlığı nedeniyle kaydı silinen öğrencilere sınav hakkı verilecektir. Yeterlik sınav tarihleri ilgili Enstitüler tarafından belirlenerek öğrencilere duyurulacaktır.
Madde 11- Doktora öğrenimine devam ederken yeterlik sınavına girebilmek için gerekli olan ÜDS veya eşdeğeri sınavlardan yeterli puanı alamaması nedeniyle kaydı silinenlerin 2011-2012 öğretim yılı Güz döneminde, dönem öğretim ücretini ödemek suretiyle kayıtları yapılacaktır.
Madde 12- Doktora öğrenimine devam ederken tez aşamasından kaydı silinen öğrencilerin doğrudan intibakları yapılacaktır.
Genel Hükümler
Madde 13- İntibakları yapılarak 2547 sayılı kanunun 44. maddesi "c" bendi kapsamında tanınan azami öğrenim süreleri içinde mezun olamayanlar ilgili yasa ve yönetmeliklerde belirtilen koşullara göre ilgili döneme ait öğrenci katkı payı veya öğrenim ücretlerini ödemek koşuluyla öğrenimlerine devam etmek için kayıt yaptırabilirler. Bu durumda olan öğrencilerin ders ve sınavlara katılma ile tez hazırlama hariç öğrencilere tanınan diğer haklardan yararlandırılmaksızın öğrencilik statüleri devam eder.
Madde 14- Başarısız olduğu bir dersin eğitim-öğretim programından tamamen kaldırılmış olması halinde, bu dersin yerine aynı veya farklı kod veya isimde eşdeğer bir ders konulmuş ise başvuru sahibi eşdeğer dersi alacaktır.
Madde 15- Bu kanundan yararlanarak yeniden kayıt yaptıran öğrenciler, derslerin okutulan en son müfredatından sorumlu tutulacaklar, ayrıca bu öğrenciler mezuniyetleri için öngörülen asgari kredideki(AKTS ve İEÜ kredisi) tüm dersleri ve stajlarını alıp başarmakla yükümlü olacaklardır.
Madde 16- Daha önce başarısız oldukları dersin programdan kaldırılmış olması halinde onun yerine Üniversite tarafından belirlenen dersi/dersleri almakla yükümlüdürler.
Madde 17- Öğrenci katkı payı/öğrenim ücreti borcu olanlar kayıtlarının yapılabilmesi için borçlarını kayıtlarının silindiği tarihe kadar oluşan yasal gecikme faizi ile birlikte tamamen ödemekle yükümlü olacaklardır.
Madde 18- ÖSYS ile Üniversitenin farklı bölümlerine/programlarına veya diğer yükseköğretim kurumlarına kayıt olanlar daha önce kayıtlarının silindiği
bölümlere/programlara bu kanundan yararlanmak üzere başvurmaları halinde durumlarına uyan bu esasların ilgili maddelerine göre işlem yapılacaktır. Bu bölümlere/programlara yeniden kayıt hakkı kazanmaları halinde aynı anda iki ayrı yükseköğretim programına devam edemeyeceklerinden ÖSYS ile sonradan kayıtlandıkları bölümden/programdan kayıtlarını sildirmeleri kaydıyla intibakları yapılacaktır.
Madde 20- Bu kanundan yararlanarak tekrar öğrencilik hakkı kazananlardan, Üniversite Yönetim Kurulu tarafından kabul edilebilir mazereti olmaksızın kayıt işlemlerini tamamlayarak öğrenimlerine kendilerine tebliğ edilen öğretim yılı/ yarıyılında başlamayanlar bu kanun hükümlerinden yararlanma haklarını kaybedeceklerdir.
Madde 21- Öğrenci alımı durdurulan ve öğretimi devam etmeyen programlardan kaydı silinen öğrenciler ile öğrenci alımı durdurulan ve öğretimi devam etmeyen programı kazandığı halde kayıtlarını yaptırmayan adaylardan bu kanundan yararlanmak suretiyle yeniden kayıt hakkı kazananlar, Yükseköğretim Kurulu'nun uygun görmesi halinde eşdeğer diğer yükseköğretim kurumlarında öğrenimlerine devam edebileceklerdir.
Madde 22- Bu kanundan yararlanarak dönem öğretim ücretini ödemek suretiyle Üniversitemize yeniden kayıt yaptıran öğrencilerden, işi veya ikametinin başka bir ilde olduğunu belgeleyenler, üniversiteye giriş yılı itibariyle geçmek istediği üniversitenin taban puanını sağlamaları ve ikamet ettikleri ildeki yükseköğretim kurumlarının senatolarının da uygun görmesi halinde, ikamet ettikleri ildeki üniversitelerin eşdeğer diploma programlarına
yatay geçiş yapabileceklerdir.
Madde 23- Bu kanundan yararlanarak dönem öğretim ücretini ödemek suretiyle Üniversitemize yeniden kayıt yaptıran öğrencilerden, başvurmaları halinde Anadolu Üniversitesi bünyesindeki açık öğretim ön lisans veya lisans düzeyindeki kontenjan sınırlaması olan eşdeğer bölümlere, kontenjan sınırlaması olmayan diploma programlarında ise istedikleri bölümlere yatay geçiş yapabileceklerdir.
.stajeriz.com
Eklenme tarihi: 30.05.2011
twitter.com/vergivekanunlar
http://vergivekanunlar.blogspot.com/