Kamuda eşitlik istenip sigortalıdan esirgeniyor
Ali Bey, intibak davası için İş Mahkemesi'nde dava açtım. Davamı bilirkişi raporu ve SSK'nın görüşü ile yerel mahkeme reddetti. Yargıtay'a gittim, orası da "Eşit durumda olan SSK emeklilerinin farklı yıllarda emekli olması durumunda aralarında eşitlik gerekmez" diye karar verdi. Ben şimdi Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne mi gitmeliyim? Sayime Okur Coşkun
Tüm kamu görevlileri eşit derece, kademe ve makamdan emekli olmuşlarsa emekli oldukları zamanlar farklı da olsa aldıkları emekli aylığı kuruşu kuruşuna aynıdır. Bu kuralı değiştirmek ve tüm SSK, Bağ-Kur ve kamu görevlilerine daha az emekli aylığı bağlayıp daha az zam yapmak üzere TBMM'den 2006 yılı Mayıs ayında geçirilen 5510 Sayılı Kanun'un 22 maddesi, Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilmiş, ayrıca 6 maddesinin yürürlüğü 2006 yılı Aralık ayında durdurulmuştu.
İptal edilen 22 maddenin tamamı kamu görevlileriyle ilgili iken yürürlüğü durdurulan 6 maddenin 5'i ise yine kamu görevlileriyle ilgiliydi. SSK lılar için ne iptal ne de yürürlüğü durdurma kararı olmadığı gibi sadece bir madde Bağ-Kur un SGDP'si ile alakalıydı. Yani, Anayasa Mahkemesi kendilerinin de içinde bulunduğu sadece kamu görevlilerinin sosyal güvenlikten doğan haklarını koruduğu gibi memurların emekli aylıkları konusunda eşit olması gerektiğini savundu.
SSK ve Bağ-Kur emeklileri, eşit statülü oldukları halde emekli oldukları yıllara göre farklı emekli aylığı almalarının önüne geçmek için yıllardır siyasilerden "intibak" yasası istiyorlar. Baktılar siyasiler vermiyor, bu defa yargıya gittiler. Yargıya gidenlerin bir kısmını yerel mahkemeler reddetti, bir kısmı konuyu Yargıtay a götürdü, bir kısmının davası ise Anayasa Mahkemesi ne kadar ulaştı. Ancak konu SSK Bağ- Kur emeklileri olunca Anayasa Mahkemesi, kamu görevlilerinin durumunda yaptıkları kadar olayı ciddiye almadılar.
EMEKLİLER İNSAN HAKLARI MAHKEMESİ'NE Mİ GİTSİN?
Haklı olduğunuz konuda yargı da hakkınızı vermemiş. Sizin davanız Anayasa Mahkemesi ne kadar ulaşmamış ve Yargıtay dan dönmüş. Artık hukukta Türkiye de müracaat edecek merci kalmamış. Son yapılan referandum ile Anayasa Mahkemesi ne bireysel başvuru hakkı da Anayasa da var olduğu halde düzenleme yapılmadığı için uygulamaya giremedi.
SİZİN İÇİN TEK YOL AİHM'E GİTMEK OLACAKTIR
Sayime Hanım sizin için tek yol Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne gitmek gibi görünüyor ama sizin değil ama başkalarının davası Anayasa Mahkemesi'ne kadar gitti. Umarım Anayasa Mahkemesi 'İntibak' olumlu şekilde karara bağlar.
ALİ TEZEL HABERTÜRK