- SORU: İş Kanunu’nun uygulanmadığı çalışma alanları var mıdır?CEVAP: İş Kanunu’nun 4. Maddesi, istisnalar başlığı altında kanun maddesinde sayılan işler ve iş ilişkilerinde İş Kanunu’nun hükümlerinin uygulanmayacağını düzenlemektedir. Buna göre;
* Deniz ve hava taşıma işlerinde,
* 50’den az işçi çalıştırılan (50 dahil) tarım ve orman işlerinin yapıldığı işyerlerinde veya işletmelerinde,
* Aile ekonomisi sınırları içinde kalan tarımla ilgili her çeşit yapı işleri,
* Bir ailenin üyeleri ve 3. dereceye kadar (3. derece dahil) hısımları arasında dışardan başka biri katılmayarak evlerde ve el sanatlarının yapıldığı işlerde,
* Ev hizmetlerinde,
* İş sağlığı ve güvenliği hükümleri saklı kalmak üzere çıraklar hakkında,
* Sporcular hakkında,
* Rehabilite edilenler hakkında,
* 507 sayılı Esnaf ve Sanatkarlar Kanunu’nun 2. maddesinin tarifine uygun üç kişinin çalıştığı işyerlerinde İş Kanunu’nun uygulanmayacağı düzenlenmektedir.
Ancak, kanun daha sonra;
- Kıyılarda veya liman ve iskelelerde gemilerden karaya ve karadan gemilere yapılan yükleme ve boşaltma işlerinin,
* Havacılığın bütün yer tesislerinde yürütülen işlerin,
* Tarım sanatları ile tarım aletleri, makine ve parçalarının yapıldığı atölye ve fabrikalarda görülen işlerin
* Tarım işletmelerinde yapılan yapı işlerinin,
* Halkın faydalanmasına açık veya işyerinin eklentisi durumunda olan park ve bahçe işlerinin
* Deniz İş Kanunu kapsamına girmeyen ve tarım işlerinden sayılmayan, denizlerde çalışan su ürünleri üreticileri ile ilgili işlerin ise İş Kanunu hükümlerine tabi olacağını düzenlemiştir.
Ancak her ne kadar Kanunun 4. maddesi bu şekilde düzenlenmiş ise de Yargıtay bir kararında, “İş Kanunu’nun 4. maddesinin 1. fıkrasının e bendi uyarınca, ‘Ev hizmetlerinde çalışanlar’ hakkında iş kanunu hükümleri uygulanmaz.
Ne var ki, taraflar arasında düzenlenen İş Sözleşmesinin 9. maddesinde, bu sözleşmede hüküm bulunmayan hallerde İş Kanunu hükümlerinin uygulanacağı açıkça belirtilmiştir. İş Kanununa göndermede bulunulmuştur.
Dolayısıyla davacı, İş Kanunu kapsamında düzenlenen kıdem tazminatını talep edebilir” diyerek yerel mahkemenin kararını bozmuştur.
Dolayısıyla yukarıda istisna olarak gösterilen bir çok çalışma alanı açısından özle bir kanunun bulunmaması da bu alanda çalışanlar için bir çok sorunu beraberinde getirmektedir. - evrensel.net -
HUKUK KÖŞESİ
Devrim Avcı