Eski memurların ikramiyeleri
Memuriyetten istifa ederek ayrıldıktan sonra (SSK) Sosyal Sigortalar Kurumu veya Bağ-Kur’dan emekli olanlarla yedek subaylara, memuriyette geçen süreleri için ödenmesi gereken ikramiye konusu son iki yıldır kamu oyunun gündeminden düşmemektedir.
Olayın geçmişini kısaca özetleyelim.
Memurluktan istifa edenlerin, istifadan sonra SSK veya Bağ-Kur’dan emekli olanlara memurlukta geçen süreleri için ikramiye ödenmemekteydi.
Yargıya yansıyan uyuşmazlıklar üzerine, Anayasa Mahkemesi, bu durumda olanlara ikramiye ödenmesini yasaklayan 2829 sayılı Yasanın 12.maddesinin birinci fıkrasında yer alan kısıtlayıcı hükmü iptal etti ve yeni bir yasal düzenleme yapılmasına imkan tanınabilmesi için iptal kararının bir yıl sonra yürürlüğe girmesini kararlaştırdı.
Mahkeme kararında belirtilen süre içerisinde TBMM’ce yeni bir yasal düzenleme yapılmasına karşın,bu düzenleme Anayasa Mahkemesinin iptal gerekçesine tam anlamıyla uygun olmadığından aynı konudaki uyuşmazlıklar devam etti.
Konunun bir kez daha Anayasa Mahkemesine intikali üzerine, Mahkeme yapılan yeni yasal düzenlemeyi de iptal etti. Ancak bu kez süre tanımadı ve bu doğrultuda iptal kararı resmi gazetede yayımlandığı 09 Temmuz 2011 tarihinden itibaren yürürlüğe girdi.
Ancak Anayasa Mahkemesinin bu kararı da (SGK)Sosyal Güvenlik Kurumu’nun genel olumsuz tavrını değiştirmemesi nedeniyle geçmiş yıllarda memurluk yapanların ikramiye sorununa çözüm getirmedi.
Zira SGK, halen Anayasa Mahkemesinin ikinci iptal kararının yürürlüğe girdiği 09.07.2011 tarihinden önce emekli olunduğu gerekçesiyle hak sahiplerinin ikramiye taleplerini reddetmeye devam etmektedir.
SGK’nın olaya olumsuz yaklaşımı nedeniyle, Anayasa Mahkemesi ve emekliler lehine oluşan Danıştay kararları doğrultusunda,sayıları bir milyon olarak hesaplanan eski memur ve yedek subayın SGK aleyhine dava açmaları söz konusu olabilecektir.
Bu yönde kitlesel bir uygulamanın başlaması halinde, gerek mahkemelerin gerekse SGK’nın düşeceği durumu düşünmek bile istemiyoruz.
Ayrıca zaten zar zor geçinen, taksitle yaşayıp borçlu ölen emeklilerimizin açılacak davalar nedeniyle vekalet ücreti ve dava gideri ödemek zorunda bırakılması da sorunun bir başka yönü olacaktır.
Bu konudaki bir diğer sorunda, SGK aleyhine açtıkları davaları kazanlara ödenen ikramiye tutarlarından kaynaklanmaktadır.
Şöyle ki, SGK’ davalarını kazanan emeklilere, mahkeme kararlarında yer alan açık hükümlere rağmen,ödeme tarihindeki tutarlar üzerinden değil,emekli olunan tarihteki tutarlar üzerinden ödeme yaparak hukuk dışı davranmaktadır.Kurumun bu uygulaması nedeniyle davalarını kazanan emeklilerin ikramiyeleri pula dönmektedir.
Sorunların çözümüne yönelik yasal bir düzenleme yapılmazsa, emeklilerce açılacak davalar nedeniyle yargı sisteminin çökmesi, uyuşmazlıkların çok uzun yıllar devam etmesi ve bunun da yeni yeni mağduriyet ve sorunlar yaratması kaçınılmaz olacaktır.
Sosyal hukuk devletine yakışan, mümkün olan en kısa süre içerisinde sorunun çözümü konusundaki yasal düzenlemeyi yapmaktır.(
Mehmet ÇIRIKA
mehmetcirika@hotmail.com
kaynak : http://www.gazeteyenigun.com.tr/koseyazilari/21711/eski-memurlarin-ikramiyeleri