Yeniden yapılandırmada ikiden fazla taksit ihlali maddesi kaldırılmalı.
Yeniden yapılandırmada Haziran ve Temmuz aylarının taksitlerini zamanında tam olarak ödemeyen vatandaşlar bu fırsattan yararlanma haklarını kaybetmemeleri için 3'üncü taksitlerini sürelerinde ödemeleri gerekiyor; ancak elinde imkanı bulunmayanların ödemelerini maalesef zamanında yapamayacaklardır. Vatandaşların bu haklarının yanmaması ve arzu edilmeyen durumlarla karşılaşmamaları için sürenin yeni yıla kadar uzatılmasını istiyoruz.
Cumhuriyet tarihinin en kapsamlı çalışması olarak bildiğimiz yeniden yapılandırma uygulamasının borçlu vatandaşlar için tarihi bir fırsat olduğunu, insanların bu imkanı çok iyi bir şekilde değerlendirmek için kurum ve kuruluşlara rekor başvuru yapmasından anlıyoruz. 6111 sayılı kanuna göre, vatandaşlara tanınan hak çerçevesinde tercihine göre yapılandırılan borçların tamamının peşin ya da 6, 9, 12, 18 taksit seçeneklerinden birine göre ikişer aylık dönemler halinde ödenmesinin öngörülerek bu kapsamda yapılandırılan borçların birinci taksitinin Haziran ayında, ikinci taksitinin Temmuz ayında, üçüncü taksitinin de 30 Eylül 2011 tarihi akşamına kadar ödenmesi gerekiyor. Ancak bu çalışmada yapılandırmaya giden, fakat ilk 2 taksiti ödemeyen veya ödeyemeyenlerin sayılarının milyon rakamlarına ulaşması azımsanmayacak kadar çoktur.
25 Şubat 2011 tarihinde yürürlüğe giren bazı alacakların yeniden yapılandırılması hakkında 6111 sayılı kanundan yararlanmak isteyen vatandaşlar 31 Mayıs 2011 tarihine kadar vergi dairelerine başvurarak borçlarını yapılandırmıştı. Lakin borçlarını yapılandıranlar gibi işletmesini kapatmış, iflas etmiş ve bir şekilde batık vermiş kişiler "nasılsa ödeyemeyeceğim" düşüncesiyle yapılandırmaya başvuruda dahi bulunmadı .
Borçlarını yapılandıran ancak ilk 2 taksidin ardından bu taksitleri aksatan 800 bin mükellefe yazı yazılması durumu açıklamaktadır.
Devlet vatandaşından alacağını bir şekilde yapılandırıp takside bağlarken iş aleminde aynı durum söz konusu bile değildir. İmalatçı ürettiği malı alıcısına satmış ama perakendeci firma işlerinin bozulmasından dolayı ortadan kaybolduğundan imalatçı alacaklarını değil yapılandırmak borçlu kişiyi bulması bile ne mümkün. Bu tür durumlar ile karşı karşıya kalan işletme sahiplerine daha geniş ödeme imkanı tanınmalıydı. Kanun yürürlüğe girmeden önce bu konuya ısrarla değinmiştik ve demiştik ki spor kulüplerine tanınan hak kadar KOBİ'lere de aynı ödeme planı sunulmalıydı.
Bir takvim yılında ikiden fazla taksit ihlalinin yapılması halinde 6111 sayılı Kanun hükümlerinden yararlanma hakkı kaybedilecek olduğundan en azından bu süre özel durumlar halinde uzatılmalı. Hiç kimse parası olupta keyfe keder borcunu ödemezlik yapmaz. Vatandaşın şayet ödeyecek durumu da yoksa bu alacaklara da kalem çekilmeli. Avrupa ülkelerinde bulunan devletler borç içinde yüzerken yanı başımızdaki Yunanistan dahi borçlarından dolayı temerrüde düşmek üzere. Devletler krizden etkilenirken KOBİ'lerin de etkilenmemesi mümkün müdür?
Dolayısıyla yeniden yapılandırmanın amacına ulaşabilmesi için ikiden fazla taksit ihlali kaldırılmalı. İlk iki taksitinin ödemesini aksatan kişiler bu sefer nasılsa hakkım yandı düşüncesiyle kalan ödemelerini hiç yapmayacaktır. Bu konu yetkililerimizce tekrar gözden geçirilmeli.Yeniden yapılandırmada ilk etapta %24 oranında ödeme sağlanırken %76 oranında ödeme yapılamadığı bu durumu açıklamaya yetecektir.
Yeniden yapılandırmada üçüncü taksitin son ödeme tarihinin 30 Eylül olduğunu ancak malum nedenlerden dolayı ödeme yapamayan vatandaşlara üçüncü taksitin ödenmesinde tanınan sürenin “son 3 gün” yerine son 3 ay olmasını talep ediyoruz.
Nurettin ÖZGENÇ
Ekonominin Gündemi