Sendika aidatları vergi matrahından indirilebilir mi?
İşçiler tarafından 2821 sayılı Sendikalar Kanunu'na göre işçi sendikalarına ödenen aidatlar, aidatın ödendiğinin sendika tarafından verilecek bir makbuzla tevsik edilmesi kaydıyla, vergi matrahının tayininde gayrisafi ücret tutarından GVK'nın 63/4. maddesine göre indirilebilecektir. Sendika aidatı işverenler tarafından ücretlerden kesilmek suretiyle ödenmekte ise, bu şekilde ödenen aidatın ücret bordrosunda gösterilmesi durumunda, makbuz aranmaksızın, ücretin gayrisafi tutarından indirilmesi de mümkündür.
Gemicilerin ücretinden vergi kesilir mi?
4490 Sayılı Türk Uluslararası Gemi Sicili Kanunu İle 491 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname'de Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'un 12'nci maddesi uyarınca, 4490 Sayılı Kanun uyarınca oluşturulan Türk Uluslararası Gemi Sicili'ne kayıtlı gemilerin ve yatların işletilmesinden ve devrinden elde edilen kazançlar, gelir ve kurumlar vergileriyle fonlardan istisnadır. Türk Uluslararası Gemi Sicili'ne kaydedilecek gemilere ve yatlara ilişkin alım, satım, ipotek, tescil, kredi ve navlun mukaveleleri; damga vergisine, harçlara, banka ve sigorta muameleleri vergisine ve fonlara tabi tutulmazlar.
Münhasıran Türk Uluslararası Gemi Sicili'ne kayıtlı gemilerde çalışan gemi adamlarına ödenen ücretler gelir vergisi ve fonlardan müstesna olacak, gemi işletmeciliği yapan firmanın gemide çalışan personeli dışındaki personeline ödenen ücretler bu istisnadan yararlanmayacaktır.
Görüldüğü gibi, istisna sadece gelir vergisi ve fon için konulmuştur. Ücretler üzerinde herhangi bir fon kesintisi olmadığı için fon istisnasının anlamı yoktur. Ayrıca damga vergisine yönelik bir istisna hükmü de söz konusu değildir.
Yurtdışından gelen ücretlerin vergilendirilmesi
GVK'nın 23'üncü maddesinin 14 numaralı bendi uyarınca "kanuni ve iş merkezi" Türkiye'de bulunmayan dar mükellefiyete tabi işverenlerin yanında çalışan hizmet erbabına işverenin Türkiye dışında elde ettiği kazançları üzerinden döviz olarak ödediği ücretler ülkemizde ayrıca vergiye tabi tutulmamaktadır. Yabancı ülkelerde bulunan işverenler tarafından Türkiye'de mukim şahıslara hizmetleri karşılığında yapılan ödemelerin Türkiye'de tevkifata tabi tutulması GVK'nın 23/14. maddesi uyarınca mümkün değildir. Buna göre kanuni ve iş merkezi Türkiye'de bulunmayan yani dar mükellefiyete tabi işveren tarafından ödenen ücretlerde;
- Ücretin dar yükümlü işveren tarafından yurtdışındaki kazançlarından ödenmesi,
- Yapılan ücret ödenmesinin Türkiye'de gider veya maliyet hesaplarına kaydedilmemesi,
- Döviz olarak ödenmesi koşulları ile Türkiye'de ayrıca vergilendirilmeyecektir. Maliye Bakanlığı'nın bir özelgesinde, Türkiye Temsilciliği'nde görevli personele yurt dışı fonlarından karşılanmak şartıyla döviz olarak ödediği ücretlerin GVK'nın 23'üncü maddesinin 14 numaralı bendine göre gelir vergisinden müstesna tutulması gerektiği belirtilmiştir.
İbrahim IŞIKLI / SOSYAL GÜVENLİK VE İŞ HUKUKU
http://www.dunya.com/%C4%B0brahim-i%C5%9Fikli_62_0_yazar.html