FACEBOOK TAKİP ETMEK İÇİN BEĞEN

28 Eylül 2011 Çarşamba

Fiilen Çalışmadığı Halde Meslek Unvanı Sebebiyle Sorumluluk Üstlenen İşçinin Ücrete Hak Kazanması



Fiilen Çalışmadığı Halde Meslek Unvanı Sebebiyle Sorumluluk Üstlenen İşçinin Ücrete Hak Kazanması


İş hukukunun temel prensiplerinden biri ücretin bir çalışma karşılığı olmasıdır. İş ilişkisi ve iş sözleşmesi bir işin sürekli olarak yapılmasını ve karşılığında da ücret ödenmesini içermektedir.



Bu halde işçinin ücret geliri elde etmek için sözleşmede yazılı şartlarda üstlendiği işi yapması, işte fiilen çalışması esastır. Yine bazı hukuk sistemlerinde nadiren ücrete hak kazanma anlamında iş sözleşmesinin yapılması yeterli görülmekte ise de bizim hukukumuzda da olduğu üzere çoğu hukuk sisteminde sadece iş sözleşmesinin yapılması yeterli görülmemekte aynı zamanda işçinin işe fiilen başlaması da şart koşulmaktadır. Bunların yanında çeşitli izin ücretlerine hak kazanma yahut bazı sürelerin yasa tarafından çalışma süresinden sayılması da çalışarak ücrete hak kazanma anlamında etki etmektedir.


Ancak aşağıda da görüleceği üzere yukarıda açıklanan hususlar mutlak bir anlam taşımamaktadır. İş hukukunun kendine özgü devinimi ve gelişimi içerisinde kaydedilen bazı olaylar genel geçer ilkelerde bazı değişiklikleri de zorunlu kılmaktadır. Bu bağlamda Yargıtay’ın([1]) 2007 yılında vermiş olduğu bir karar ilgi çekmektedir. Anılan kararda işyerinde fiilen çalışmadığı halde meslek unvanı kullanılan bir kişinin ücrete hak kazanabileceği hükme bağlanmıştır.


Bu önemi nedeniyle ele alınan konu öncelikle ilgili Yargıtay kararının sunulması ve devamında bu karardan yola çıkılarak konunun incelenmesi ve sunulması şeklinde ele alınacaktır.


II- FİİLEN ÇALIŞMADIĞI HALDE MESLEK UNVANI SEBEBİYLE SORUMLULUK ÜSTLENEN İŞÇİNİN ÜCRETE HAK KAZANMASI


A- İLGİLİ YARGITAY KARARI


Konunun girişinde belirtilen Yargıtay kararı, fiilen çalışmasa da meslek unvanı nedeniyle sorumluluk üstlenen işçinin ücrete hak kazanabileceğini hükme bağlamıştır. Anılan davanın gelişiminde davacı işçi, davalıya ait yapı denetim şirketinde mimar olarak çalıştığı halde ücretinin ödenmediğini iddia etmiş; davacı ise davalı ile aralarında iş ilişkisi bulunmadığını ve davacının fiilen hiç çalışmadığını, yapı denetim şirketlerinde mimar bulundurma yükümlülüğü sebebiyle isminin geçtiğini savunmuştur. Yerel mahkeme davacının işyerinde fiilen çalışmadığını tespit ve sadece yasal yükümlülük sebebiyle isminin bildirildiğinden hareketle ücrete hak kazanamayacağına karar vermiştir.


Konu ile ilgili olarak Yargıtay’ın yorumu ve sonucu ise “Davacının işyerinde filen çalıştığı kanıtlanamamış olsa da, davalı şirket tarafından çalışanlar listesinde davacı adına yer verildiği bir kısım belgelerin davacı adına işleme konulduğu, bir dönem Sosyal Sigortalar Kurumu’na primlerinin de yatırıldığı anlaşılmaktadır. Davacının bu işleme katıldığı ve 11.08.2000 tarihli taahhütnameyi noterden düzenleyerek …….TL brüt aylık ücretle çalışacağını açıkladığı da anlaşılmaktadır. Böyle olunca davacı davalıya ait işyerinde fiilen çalışmamış olsa dahi, meslek unvanı sebebiyle sorumluluk üstlendiği anlaşılmakla taahhütnamede belirtilen ücrete hak kazandığı kabul edilmelidir. Böyle olunca davacının yapı denetim şirketinde mimar bulundurma zorunluluğunun bulunduğu 24.05.2001 tarihine kadar olan dönem için ücrete hak kazandığının kabulü gerekir. Bu yönde gerekli hesaplamaya gidilerek istek yönünden bir karar verilmelidir.” şeklindedir.


B- KONU İLE İLGİLİ YASAL AÇIKLAMALAR


Görüldüğü üzere verilen Yargıtay kararı işçinin fiilen çalışmasa da ücrete hak kazanabilmesi ile ilgilidir ve temelde iş hukuku sistemimizin de kabul ettiği üzere, ücret çalışmanın karşılığıdır, prensibi ile ters düşmektedir.


İş hukuku sistemleri uygulamasında iş ilişkisinin ve dolayısıyla iş sözleşmesinin doğumu iki türlü olabilmektedir. Akit teorisi denilen bir görüşe göre işçinin fiilen işe başlaması; iş görmesinden bağımsız olarak iş sözleşmesinin yapılmasıyla işçi ücrete hak kazanmakta ve kıdem tazminatı, yıllık izin gibi kıdeme bağlı işçi alacaklarının başlangıç tarihi, akdin yapıldığı tarih olarak kabul edilmektedir. Bizim iş hukuku sistemimizin de esas aldığı ve katılma teorisi olarak adlandırılan diğer görüşte ise ücrete hak kazanma ve kıdeme bağlı alacakların başlangıç tarihi, işçi ile yapılan sözleşmenin tarihinden bağımsız olarak, işçinin fiilen çalışmaya başladığı tarih olarak kabul görmektedir. Nitekim pek çok hükümde yahut yargı kararında ihbar ve kıdem tazminatına esas sürelerin belirlenmesi, yıllık izne hak kazanma, iş güvencesinden yararlanma gibi pek çok konuda işçinin fiilen çalışmaya başladığı tarihin esas alındığı sabittir.


Giriş kısmında da değinildiği üzere iş ilişkisi ve iş sözleşmesi 4857 sayılı İş Yasası’nın 8. maddesindeki tanımdan hareketle işçinin bağımlı bir şekilde iş görmeyi işverenin de ücret ödemeyi üstlendiği bir ilişki; bir sözleşme türüdür. Buradan hareketle öncelikle işçinin üstlendiği işi yerine getirmesi ve devamında ücrete hak kazanması temel prensiptir. Bir başka deyişle çalışma olmadan ücrete hak kazanılamamaktadır.


Ancak sadece çalışarak ücrete hak kazanma kavramı, iş hukukunun koruyucu hükümleri gereği mutlak manada kullanılmamaktadır. Ücretli izinlere hak kazanma ve kullanma, işçinin kusuruna bağlanamayan çalışmama durumları ile iş sağlığı ve güvenliğine ilişkin tedbirlerin alınması anlamında işçinin çalışmasa da ücrete hak kazanacağı yolunda çeşitli düzenlemeler mevcuttur. Fakat bu halde dahi işçinin fiili çalışmasının bulunduğu görülmektedir. Örneğin 4857 sayılı İş Yasası’nın 41. maddesi ücretli hafta tatiline hak kazanmak için haftanın tatilden önceki altı işgününde, belli kriterlere uygun olarak çalışmış olmak gerekmektedir. Yine aynı Yasa’nın 53. maddesi uyarınca, belirlenmiş esaslar doğrultusunda genel olarak işçinin işe başladığı tarihten itibaren bir yılın geçmesiyle ancak yıllık ücretli izne hak kazanılabilmektedir.


Ücretli izinlerin dışında işçinin çalışmadığı halde ücrete hak kazandığı bazı durumları ele alan 4857 sayılı İş Yasası’nın 66. maddesinde çalışma süresinden sayılan haller sıralanmıştır. Bu haller değerlendirildiğinde işçinin fiilen çalışmadığı halde ücrete hak kazandığı ancak bu fiilen çalışmama durumlarının ya yapılan işin gereklerinden kaynaklandığı ya da işçinin kusurundan kaynaklanmadığı fakat her halde geri planda bir çalışmanın var olduğu görülmektedir.


Son olarak işçinin fiilen çalışmadığı halde ücrete hak kazandığı bir durum Yasa’nın 81. maddesi hükmü gereği çıkarılan İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetleri Yönetmeliği’nin 7. maddesinde yer almakta; anılan düzenlemede işçilere verilecek iş sağlığı ve güvenliği eğitimlerinde geçen süreler iş süresinden sayılmaktadır. Ancak bu halde dahi işçinin fiilen işyerinde çalıştığı sadece çalışma zamanının bir kısmını çok önemli bir eğitimi almak için geçirmesinden dolayı ücret kaybına uğramaması için bu düzenlemeye gidildiği anlaşılmaktadır.


Açıklanan bu yasal düzenlemeler Yargıtay’ın anılan kararda vardığı sonucun herhangi bir yasa hükmüne dayanmadığını göstermektedir. Gerçekten işçinin hiç çalışmadığı bir işyerinde ücrete hak kazanabilmesi bu yasal düzenlemelerden hareketle mümkün gözükmemektedir. Keza Yargıtay da verdiği kararda hiçbir yasa hükmüne atıfta bulunmamaktadır.


C- KONU İLE İLGİLİ FİİLİ GÖRÜNÜM


Bilindiği üzere çalışma hayatı çok devingen bir yapı içermekte; gelişen teknoloji ve ihtiyaçlar yeni yeni çalışma biçimleri, ilişkileri doğurabilmektedir. Doğan bu yeni çalışma biçimi yahut ilişkileri ise doğal olarak yasal düzenlemelerde yer almamaktadırlar. Ancak yasada yer almaması fiiliyatı ortadan kaldırmamakta, yapılan işin özelliğinden hareketle veya firma ihtiyaçları doğrultusunda fiilen bu ilişkiler kurulmakta ve sürdürülmektedir. Bu nedenle anılan çalışma biçim ve ilişkilerinin iş hukukunun işçinin korunması ve işçi yararına yorum gibi temel prensipleri doğrultusunda ele alınarak değerlendirilmesi ve bir sonuca bağlanması gerekmektedir. İşte bu noktada Yargı kararları, belki hiçbir hukuk dalında olmayan bir tarzda ve hızda fiiliyatı yakalamak zorunda kalmaktadır.


Ele aldığımız Yargıtay kararının da bu anlamda işlev gördüğü kabul edilebilir. Örneğin yasal düzenlemelerde yer almayan ancak fiilen hukuk uyuşmazlıkları çıkaran şüphe feshi, baskı feshi, birlikte istihdam gibi konular ancak Yargıtay kararlarında ele alınabilmekte; Yargıtay bu konulara bir çözüm üretmeye çalışmaktadır. Üretilen çözümlerin bir yandan çalışma ilişkilerindeki bu gelişimi engellememesi bir yandan da işçiyi koruması gerekmektedir. Bu noktada işçi yararına yorum ilkesinin mutlak manada kullanılmasının gereği de bir başka tartışma konusu oluşturabilmektedir.


Bu manada Yargıtay tarafından ele alınan bu konunun çalışma hayatında sıkça karşılaşılan bir sorun olduğu da hemen müşahede edilebilmektedir. Buna göre Yargıtay kararında olduğu gibi, yapı sektöründe veya sıklıkla karşılaşıldığı üzere sağlık sektöründe yahut özel eğitim sektöründe ve yahut gıda sektöründe çeşitli yasal düzenlemeler, firmaları mimar, inşaat, elektrik, makine, maden gıda vs. mühendisi, doktor, hemşire, branş öğretmeni, veteriner, psikolog, gelişim uzmanı, tekniker, usta öğretici gibi belli uzmanlığı olan kişileri istihdam etmeye zorlamaktadır. Yine bu belli uzmanlığı olan kişilerin istihdam zorunluluğu çeşitli hizmet alımı ve yapım ihalelerinde şartnameler ile şart koşulmaktadır. Bu durumda ilgili yasal düzenlemede veya şartnamede bu belli uzmanlığı olan kişilerin çalıştırılması gerekliliği “işyerinde bulundurma” veya “çalıştırma” gibi ifadelerle geçmekte ve genellikle bu kişilere belli sorumluluklar atfedilmektedir.


Bu istihdam zorunluluğunun yapılmakta olan işin daha fenni esaslara göre yürütümünü sağlamaya ve aksilik çıkması halinde sorumluluğu ve sorumluyu belirlemeye yönelik olduğu kuşkusuzdur. Ancak ülkemizde bu yasal zorunlulukların fenni esaslardan uzak, sadece yasak savmaya yönelik olarak yerine getirildiği de bir başka gerçektir. Buna göre firmalar, aldıkları ihalelerde veya işlettikleri işyerlerinde belli uzmanlığı olan kişileri istihdam ettiğini ve bu kişilerin kimlik bilgileri ile kişilerden aldıkları çeşitli uzmanlık belgelerini veya taahhütnameleri ihale kurumuna veya bağlı olduğu İl Sağlık Müdürlüğü, Bayındırlık Müdürlüğü, Milli Eğitim Müdürlüğü gibi bir birime vererek sözleşmesel veya yasal zorunluluğunu yerine getirmekte; ancak fiilen işyerinde hiç çalıştırmamaktadırlar. Genellikle bu fiili çalıştırmamaya rağmen kişilerin işverenliğin işçi listesinde yer aldığı, karşılığında çok düşük bir miktar para yahut diploma kirası gibi paralar ödendiği görülmektedir. İlişki bu şekilde sürdürüldüğü sürece bir başka deyişle, kişiler gizledikleri niyetin karşılığını birbirlerine ödedikleri sürece bir sorun çıkmamakta; ancak bu tür bir ilişkide özellikle işveren işçiye para vermediğinde hukuki sorunlar baş göstermektedir.


Bu durumda belli uzmanlığı olan bu kişi ile işverenlik arasında ilişkinin yürütüm biçimi nedeniyle işin gereken fenni özellikleri taşıdığı her zaman şüphe götürmektedir. Fakat olumsuzluk çıkması durumunda her halde bu kişiler belki de hiç çalışmadıkları ve içeriğini bilmedikleri işler hakkında sorumlu kılınmaktadırlar.


Yine mevcut Yargıtay kararında da işlendiği halde bu belli uzmanlığı olan kişiyi istihdam etmekle beraber bu kişinin işyerinde hiç çalışmadığını ileri sürmek, sadece yasal bir yükümlüğünün yerine getirilmiş olduğu temelli bir savunma yapmak başlı başına sözleşmesel bir ihlale yahut yasal bir hükme aykırı işlem yapıldığına işaret etmektedir. Aynı zamanda belli unvanı olan kişi ile işveren arasında kurulan bu türden bir ilişki bir muvazaayı da barındırmakta, bu işlemle kişiler gerçek niyetleri olan fiilen çalışmama olgusunu ihale kurumuna veya sorumlu ve yetkili birime karşı saklamaktadırlar.


D- DEĞERLENDİRME


Görüldüğü üzere işverenlerin kurdukları bir işyerinde yahut aldıkları bir ihalede belli uzmanlığı olan şahısları çalıştırmaları aynı zamanda bir istihdam zorunluluğu oluşturmaktadır. Bir başka deyişle işverenler kişi olarak değilse bile taşıdığı unvan sebebiyle bir kişiyi istihdam etmek zorunda kalmaktadırlar. İhale şartnamelerinde yahut yasal düzenlemelerde geçen ifadelerden de hareketle işverenlerin sadece bu kişileri istihdam etmeleriyle yükümlülüğü yerine getirmiş olarak kabul görmedikleri aynı zamanda bu kişiyi işyerinde bulundurma veya çalıştırmalarının gerektiği de görülmektedir.


Bu husus bizzat işverenin yükümlü kılındığı bir çalıştırma zorunluluğuna uyulmamasına işaret etmekte ve bu zorunluluğun yerine getirilmemesinden kaynaklanan ve ücrete hak kazanmama şeklinde tezahür eden bir mahrumiyetin doğmasına yol açmaktadır. Cari şartlarda çalışmayı kabul etmiş bir kişinin bu şekil bir mahrumiyete katlanmasına gerek bulunmamaktadır. Zira işveren her an işçiden fiilen çalışmasını talep edebilecek bir durumdadır ve işçinin bunu kabul etmemesi başka hukuki çözümler gerektirecektir.


Öte tarafta belli uzmanlığı olan bu kişilerin bazı durumlarda sadece bazı evraklara imza atmasıyla veya bazı durumlarda ilgili kuruma taahhütname vermesiyle ağır bir sorumluluğun altına girdikleri de bilhassa vurgulanmalıdır. Bu sorumluluğu üstlenmekle kişi, işin gerektirdiği fenni şartlarda yapıldığını, istenen özellikte olduğunu, gerekli vasıfları taşıdığını, sağlığa uygun olduğunu vs. taahhüt etmekte, olayına göre sonu hapis cezasını dahi gerektirebilen riskleri üstlenmektedirler. Bu halde işverenin işçiyi fiilen çalıştırmayarak ücret de ödememesi, kişinin sorumluluk üstlenmesi nedeniyle hakkaniyete uygun düşmemektedir.


Tüm bu olguların yanında muvazaalı bir ilişkiyi savunarak işçinin ücrete hak kazanmayacağını iddia etmek, mahrumiyet doğurduğu ve hakkaniyete uygun düşmediği gibi aradaki muvazaalı ilişki nedeniyle hukukun da koruyabileceği bir hak kullanımı olmaktan çıkmaktadır.


III- SONUÇ


Bu haliyle verilen Yargıtay kararının hakkaniyete uygun olduğu ve işçi yararına yorum ilkesiyle bağdaştığı görülmektedir. Zira öncelikle, değerlendirildiği üzere Yargıtay’ın, incelenen kararı ile çalışma hayatının sahip olduğu devinim ve gelişim çizgisi içerisinde yasal dayanağı olmayan ancak fiilen çokça yaşanan bir sorunu çözüme bağladığı görülmektedir. Bu karar verilirken, çalışmadan ücrete hak kazanma gibi iş hukukuyla asla bağdaşmayacak bir kapsama ulaşmaması için konu, oldukça dar boyutta ele alınmış, özellikle “çalışılmadığı halde meslek unvanı sebebiyle sorumluluk üstlenme” olgusuna vurgu yapılmıştır. Yine karar bu yönde alınırken içinde açıkça yahut belli belirsiz işçinin inisiyatifiyle gerçekleşmesi zor görülen ve ancak işverenin inisiyatifiyle gerçekleşebilecek çalıştırmama durumu ele alınarak işçinin ücretten mahrum kalması, işçinin yüklenmek durumunda kaldığı sorumluluk itibariyle ücrete hak kazanmamasının hakkaniyete uygun olmayacağı ve kişiler arasında kurulan ve sorumluluğu üstlenmek koşuluyla fiilen çalışmama ancak karşılığında çeşitli adlarla bir para ödeme şeklinde gerçek bir niyeti gizleyen muvazaalı bir ilişkinin savunulamayacağı irdelenerek işçinin sorumluluğunun başladığı tarihten itibaren ücrete hak kazanacağı hükme bağlanmıştır.



Öcal Kemal EVREN*


Yaklaşım









(*) Baş İş Müfettişi, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bilim Uzmanı


([1]) Yrg. 9. HD.’nin 17.04.2007 tarih ve E: 2007/2602, K: 2007/11122 sayılı Karar


http://www.ozdogrular.com/content/view/16940/

Blog Arşivi

BU HAFTA EN ÇOK OKUNANLAR

EN ÇOK OKUNANANLAR

Categories

.edevlet.com (1) ‘Gelir Testi’ (1) ‘intibak zammı’ (1) "EŞ DURUMU" (1) "muhasebe" (21) "Pratik Bilgiler "pratik bilgiler (1) (Stopaj (1) 01.01.2012 - 30.06.2012 Asgari Ücret (1) 01.07.2012 - 31.12.2012 Asgari Ücret (1) 12 Eylül mağdurları (2) 15 yıldan az memuriyet (1) 16 Yaşından Büyükler Asgari Ücret (1) 16 yaşını doldurmuş işçiler (1) 18 Yaş GSS (1) 18 Yaş Üstü (1) 2-B arazilerinin satış şartları (1) 2009 askerlik borçlanması hesaplama (1) 2011 enflasyon (1) 2011 kapanış işlemleri (6) 2011 Yılbaşı Milli Piyango (1) 2012 (105) 2012 açılış işlemleri (6) 2012 Amortisman Sınırı (1) 2012 ASGARİ (1) 2012 ASGARİ ÜCRET (2) 2012 Avukatlık Ücret Tarifesi (1) 2012 DAMGA VERGİSİ ORANLARI (1) 2012 defter (1) 2012 Defter tasdi (1) 2012 Defter Tutma Hadleri (1) 2012 DİĞER KAZANÇ (1) 2012 Fatura Düzenleme Sınırları (1) 2012 Geçici Vergi Oranları (1) 2012 Gelir Vergisi (1) 2012 gelir vergisi oranlar (1) 2012 GELİR VERGİSİ ORANLARI (1) 2012 Gelir vergisi tarifesi (2) 2012 Hesap Pusulası (1) 2012 KAPICI MAAŞ HESABI (1) 2012 milli piyango sonuçları (1) 2012 Motorlu Taşıtlar Vergisi (1) 2012 Motorlu Taşıtlar Vergisi Tarifeleri (1) 2012 MTV (1) 2012 Sakatlık indirimi (1) 2012 SGK İDARİ PARA CEZALARI (1) 2012 VERGİDEN MÜSTESNA YEMEK BEDELİ (1) 2012 YEMEK BEDELİ (1) 2012 Yemek İstisnası (1) 2012 Yılbaşı Milli Piyango (1) 2012 YILI (66) 2012 yılı asgari ücret (2) 2012 yılı asgari ücret tutarları (2) 2012 yılı cenaze ödeneği (1) 2012 YILI DEFTER TUTMA (1) 2012 YILI DEFTER TUTMA HADLERİ (3) 2012 yılı emzirme ödeneği (1) 2012 Yılı gelir (1) 2012 Yılı gelir vergisi (1) 2012 Yılı gelir vergisi dilimleri (1) 2012 yılı gelir vergisi oranları (1) 2012 Yılı Sakatlık İndirimi (1) 2012 yılı vergi (1) 2012 yılında uygulanacak yeniden değerleme oranı (1) 2012 Yili Asgari Geçim İndirimi Tablosu (1) 2B Arazi (1) 2B Arazileri (2) 31.10.2011 tarih 292 nolu karar (1) 3600 günle emeklilik (1) 4 ülkede kıdem tazminatı fonu (1) 4/b Sigortalılık Bildirimi (1) 4857 (1) 4857 sayılı (1) 5 lira fazla katılım payı (1) 6111 Sayılı Kanun (1) 65 YAŞ (1) 65 YAŞ AYLIĞI (1) 65 yaş ve özürlü maaşı hangi hallerde kesilir? (2) 657 s.DMK’ya göre istihdam şekilleri (1) 657 SAYILI DEVLET MEMURLARI KANUNU (1) 663 sayılı KHK (1) 666 kanun (1) 666 sayılı (1) 8.000 TL üzerindeki ödemeler (1) 975 lira taban (1) Açık Hesaplarınızın Ne Kadarını Tahsil Edebileceğinizi Biliyormusunuz (1) AGİ (2) AGİ NEDİR? (1) aidatlarını ödememekte direnirken (1) AİLE HEKİMLİĞİ (1) Akaryakıt fişi (1) Akşam Metin Taş (1) Alacak ve Borç Notları (1) Alarm İzleme Merkezi Kurma ve İşletme Yeterlik Belgesi (1) Ali TEZEL (1) almanya (1) Almanya'dan yurtdışı borçlanma (1) ALO 170 (1) Amortisman (1) Amortisman Sınırı (1) Analık sürelerinin borçlanılması (1) Ankara bomba (1) ANONİM ŞİRKET (1) Anonim şirketler (1) Anonim şirketler neden ve nasıl hisse senedi bastırmalıdır (1) ANONİM ŞİRKETLERDE MENKUL KIYMETLER (1) APARTMAN GÖREVLİLERİ AGİ (1) ARAÇLARIN Trafikten Silinmesi (1) Aralık 2011 Vergi Takvimi (1) ASBİS (1) ASBİS Nedir (1) ASGARİ GEÇİM (1) ASGARİ GEÇİM İNDİRİMİ (1) ASGARİ GEÇİM İNDİRİMİ 2012 (1) asgari geçim ücreti (1) Asgari Ücret (8) Asgari ücret 701 (1) Asgari Ücret Maliyeti (1) Asgari Ücret ve Yasal Kesintiler (2) Asgari ücret yeni yılda (1) ASKERİ İŞ MÜFETTİŞLİĞİ (1) askerlik (2) askerlik borçlanma formu (1) askerlik borçlanma hesaplama (1) askerlik borçlanma hesaplaması (1) askerlik borçlanma işlemi (1) Askerlik borçlanması (3) ASKERLİK KANUNU (1) atama (2) Avukat (1) Avukatlık (1) AVUKATLIK ASGARİ (1) AVUKATLIK ASGARİ ÜCRET (1) AVUKATLIK ASGARİ ÜCRET TARİFESİ (1) Avukatlık Ücret (1) Avukatlık Ücret Tarifesi 2012 Belirlendi (1) Aylığa Hak Kazanma Koşulları (1) AYLIK VE YILLIK ENFLASYON (1) baglilik (1) Bağ (1) Bağ-Kur (5) bağ-kur dökümü (1) Bağ-Kur İntibak (1) Bağ-Kur Tevkifatı (1) Bağımsız Denetçi (2) bağımsız denetçiler (1) Bağımsız denetim (2) Bağımsız Denetleme (1) BağKur (4) bağkur dökümü (1) Bağkur hizmet dökümü (1) bağkurlu dökümü (1) Bahçe Tapusu Olanların Tarım SSK’lısı Olup Olamayacaklarının Açıklanması (1) bakanı (1) Bankalar (1) Basit usul (1) Başbakan Tayyip Erdoğan (1) BAYRAM TATİL GÜNLERİNDE İŞ KAZASI (1) BDDK (1) bedelli (2) BEDELLİ ASKERLİK (4) bedelli askerlik işlemleri (1) Bedelli çalışmaları bayramdan sonra (1) Belediyeden kiralanan seyyar sergi yerleri için kira ödemeleri üzerinden tevkifat yapılmayacağı (1) belli para (1) BEŞ PUANLIK (1) beyanname (100) Bilirkişi (1) Bilirkişilerin (1) Bilirkişiye Başvuru (1) binek (1) Binek otomobilin alım ve satımında KDV oranı kaçtır ? (1) Binek otomobilin KDV’sini (37) Bir Kişi İle Kurulabilecek (1) Bireysel Emeklilik (1) Bireysel Emeklilik Sistemine Yapılan Ödemeler (1) BİRLEŞME İŞLEMLERİNE İLİŞKİN ESASLAR TEBLİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR TEBLİĞ (SERİ: I (1) borçlanma (1) Borçlanma Bedelleri (1) Borçlunun bütün eşyaları haczedilemez (1) Borçlunun haline uygun evi haczedilemez (1) BUGÜNKÜ YAZILAR (5117) bülent deniz (1) C Özel Güvenlik Yöneticisi Kimlik Kartı (1) Cenaze Ödeneği (1) Creditnote (1) Cumhuriyet tarihi rekoru (1) ÇALIŞANLARIN SOSYAL GÜVENLİĞİ (1) çalışma ve sosyal güvenlik (1) Çalışmayan (1) çek (1) çek yasası (1) çevre temizlik vergisi (1) Çeyiz Yardımı (1) Çocuklar sağlık hizmeti (1) daha az prim (1) Damga Vergisi (1) danışman (1) Dar Mükellefiyet (1) debitnote (1) defter (2) Defter Bilgi Girişi (1) defter Kapanış Tasdiği (1) Defter tasdi (1) Defter Tasdikinde Ek Süre (1) defter tutulma (1) Defter ve belgeleri depremde kaybolanlar (1) Değer Artış KazançI (1) Değer Artış Kazançlarının Vergilendirilmesi (1) değerleme oranı (1) Denetçi olabilme (1) Denetçilerin Atanması (1) Denetçinin seçilmesi (1) Denetim raporu (1) Denetimin (1) Deprem bağışları (1) Deprem bağışlarının vergi matrahından (1) Deprem bölgesinde primi 1 gün bile yatana emeklilik (1) Deprem sigortası (1) deprem vergisi (1) Depremzede işçinin ücreti İş-Kur'dan (1) Depremzedelere müjde (1) DERNEKLER (1) DERNEKLER YÖNETMELİ (1) dilekçe (224) DİLEKÇE ÖRNEĞİ (2) DİLEKÇE ÖRNEĞİ Veri Sorgulama (1) DİLEKÇE ÖRNEKLERİ (12) DİLEKÇEYE (1) Dizi (1) DOĞUM BORÇLANMASI (5) Doğum ücretsiz izni ve izinden dönüşte işe başlama hakkı (1) dönem sonu (6) DÖNEM SONU İŞLEMLERİ (7) Dul aylığı (1) DUYURULAR (568) e devlet (1) E-Defter (1) e-devlet (1) e-haciz (1) ebeyanname (100) ece üner (2) Ecrimisil (1) edefter (1) edefter.gov.tr (1) edevlet (1) EKONOMİ (626) Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan (1) Elektronik Defter (1) Emekli (11) emekli aylığı (1) emekli aylığını yükseltmek (1) Emekli aylıkları haczedilemez (1) Emekli dernekleri (1) Emekli İkramiyesi (1) emekli intibak (1) Emekli Sandığı (3) Emekli Sandığı dökümü (1) Emeklilerin maaşı (1) Emeklilik (1) Emeklinin alım gücü (1) Emeklinin intibakı (1) EMEKLİNİN YILLIK İZNİ (1) Emekliye (1) Emekliye intibak (1) Emekliye müjde (1) Emekliye tazminat (1) Emekliye zam geliyor (1) emlak vergisi (4) Emlak Vergisi bildirimi (1) Emsal kira (1) EMZİRME ÖDENEĞİ (2) ENFLASYON (1) Enflasyon Hesaplama (2) Engelli bakım maaşına konulan hacize mahkeme 'dur' dedi (1) Engelli Sigortalıların (1) Engellilere İş Müjdesi (1) erken emekli (1) Eski memur (1) Esnaf Sicil Kaydı Bağ-Kur'lu (1) Esnek Zamanlı Çalışma (1) eş durumu nakli (1) eşi vefat etmiş (1) EŞİT DAVRANMAMA TAZMİNATI (1) Etiketler: 292 nolu hakem heyeti kararı (1) ev hanımına (1) Ev hanımlarının emekliliği (1) Evlenme Ödeneği (1) evlilik (1) FAİZ (2) Faktoring İşlemlerinin Muhasebe Kaydı (1) FARK ÜCRETİ (1) faruk çelik (1) FASON HİZMETLERDE KDV İADESİ (1) FASON TEKSTİL (1) FATURA (2) Fatura Düzenleme (1) Fatura Düzenleme Sınırları (1) Fatura Kullanımı (1) Faturada Ayrıca Teslim Adresine Yer Verilebilir mi? (1) FATURAYA SÜRESİNDE İTİRAZ (1) fazla çalışma (1) Fazla mesai (1) Fazla mesai nasıl ispatlanacak (1) FESHİ (1) fesihte geçerli neden (1) Fiili Hizmet Zammı (1) Finanasal (1) Finanasal Kiralama (1) Finanasal Kiralama Muhasebe Kayıtları (1) Finansal kiralama (1) FİRMADA KULLANILAN OTOMOBİLİN KAZA YAPMASI SONUCU SERVİS ŞİRKETİ TARAFINDAN KESİLEN FATURANIN SİGORTA ŞİRKETİNE YANSITILMASI MUHASEBE KAYDI (3) FON İSİMLERİ (1) Foreks İşlemi (1) FRANSIZ ÜRÜNLERİ (1) Gayri Maddi Haklar (1) GAZETECİ VE GEMİ ÇALIŞANLARINI (1) GAZETECİLER NE ZAMAN EMEKLİ OLUR (1) Geçici iş göremezlik (1) Geçici iş göremezlik ödeneği (2) Geçici Vergi Oranları (1) Geçici Vergide Yanılma Payı (1) gelir (302) gelir testi (3) GELİR TESTİ NEDİR (1) Gelir Testi Süresi Uzatıldı (1) Gelir testine müracaat bildirimi (1) Gelir Uzman (1) Gelir ve Aylıklarda Zamanaşımı Sürelerinin Eski ve Yeni Kanunla Karşılaştırılması (1) Gelir ve Yaşam Koşulları Araştırması (1) gelir vergisi (2) Gelir Vergisi Genel Tebliği (Seri No: 280) (1) GELİR VERGİSİ ORANLARI (1) gelir.gov.tr (125) gelirler (4772) gelirler.com (192) gelirler.gov.tr (4349) gelirlergov (111) gemlik hakem heyeti (1) gemlik tüketici sorunları ilçe hakem heyeti (1) genek sağlık başvuru (1) Genel Sağlık Sigortalıs (1) Genel Sağlık Sigortası (2) GENEL SAĞLIK SİGORTASI (4) GEREKEN (1) GEREKLİ BİLGİLER (5) ggs (3) GİB (3286) gib.gov.tr (31) gider pusulası (1) Giriş Sınavı (1) Götürü Gider (1) GSS (9) GSS DİLEKÇE ÖRNEĞİ (1) gss Prim Tablosu (1) GSS Sağlık (1) GSS tescil bildirim (1) Gurbetçi ev hanımı (1) GÜMRÜK GENEL TEBLİĞİ (TARİFE-SINIFLANDIRMA KARARLARI) (SERİ NO: 13) (1) GÜNDEM (4934) HABER (4470) habertürk tv (2) haciz (1) Hafta Tatili Ücreti (1) HAFTALIK YAYIN (28) hakem heyeti kararları (1) HASTA SEVK FORMU (1) hastane (1) Hem kocadan hem de anne-babadan aylık bağlanır mı (1) hesap işletim ücreti iadesi (1) hesap işletim ücreti iadesinin kararı (1) hesap işletim ücretine itiraz (1) hesap işletim ücretleri (1) hesap işletim ücretleri iadesi (1) Hesap numaraları (1) hesapişletim ücretinin iadesi (1) hız sınırı (2) hibe kredi (1) HİLELİ İFLAS ETMEK (1) Hizmet Dökümü (1) Hizmet grubu (1) https://www.turkiye.gov.tr/ (1) hukuk (1) Irak (1) iade (1) İbraname (1) ibraname Örneği (2) için (1) İdari Para Cezaları (1) İhaleli İşlerde Kıdem (1) İhbar İkramiyesi (1) İhracat (2) İHRACATTA GVK (1) İhtirazi Kayıtla Beyan (1) ikinci derece usulsüzlük (1) İkramiyenizi güncel (1) İktisap Tarihi (1) İlk Defa Sigortalı Olarak Çalışmaya Başlamadan Önce Malûliyeti Bulananların Emeklilikleri (1) indirilebilir (1) indirim (1) İndirimli Orana (1) İndirimli Orana Tabi Satışlar (1) internet sitesi (1) İNTERNET SİTESİ ZORUNLULUĞU (1) İntibak (6) İntibak 2013'e kaldı (1) İntibak Maaş (1) intibak yasası (3) İNTİBAK YASASI 2012'DE YASALAŞIYOR (1) intibak zammı (1) İstanbul Tapu Kadastrolular Derneği Başkanı Metin Yeşil (1) isteğe bağlı sigorta (1) istifa (1) İstifa eden işçinin hakları (1) istifa evrakları (1) İSTİSNA TUTARLARI (1) İŞ (1) İŞ GÖREMEZLİK BELGESİ (1) İş göremezlik belgesi değişti (1) İş Kanunu Para Cezaları (1) iş kazası (1) iş koçu (1) İş Sözleşmeleri (1) iş sözleşmesi (1) İşçi (1) İŞÇİ 1 ay içinde dava açabilir (1) İŞÇİ ALACAK BELGESİ (1) işçi izin hakları (1) İŞÇİ VE ESNAFIN ÖLÜMÜNDE CENAZE ÖDENEĞİ VERİLME ESASLARI (1) İşçilerin İzinleri (1) İşçilerin İzinleri Hakkında Bilinmesi Gerekenler (1) işçilerinin (1) İŞÇİNİN BİRDEN FAZLA RAPOR (1) İŞÇİNİN HAFTA TATİLİ (1) İŞÇİNİN İSTİFA ETMESİ (1) İŞÇİNİN İSTİFA ETMESİ VE DİĞER ÇIKIŞ İŞLEMLERİNDE YAPILMASI GEREKENLER (1) İŞÇİNİN İŞVERENE ÇEKECEĞİ İHTAR ÖRNEĞİ (1) İşçinin sadakat borcu (1) İŞE İADE EDİLME (1) İŞKUR (4) İşlem Denetçiliği (1) İşlem denetçisi (1) işletim ücreti iadesi (1) İşsizlik (1) İşsizlik maaşı (1) İşsizlik ödeneği (1) İŞSİZLİK ÖDENEĞİ (1) İŞSİZLİK SİGORTASI (1) İşsizlik yardımları (1) İşte yerli otomobilin gerçek fiyatı (1) İşten Ayrıldığımda Ne Kadar Kıdem Tazminatı Alabilirim (1) İşten Ayrılırsam Emeklilik Şartlarım Değişir mi (1) İşveren (2) işveren fesih (1) İşveren işçiden senet alabilir mi? (1) İşverenlerimizin Ücret (1) İZİN (1) KABAHATLER KANUNU (1) Kaçak işçi (1) Kaçak işçi çalıştıranlar (1) Kaçakçılık suçu (1) Kadın ve erkeğin emekli olma yaşları farklı (1) KADINLARIN DOĞUM İZNİ (1) Kadrolulara bayram hediyesi (1) kamu (1) kanun (950) kapanış muhasebe kayıtları (6) karşılıklı edimler (1) KARŞILIKSIZ ÇEK (1) KARŞILIKSIZ ÇEK SUÇ OLMAKTAN ÇIKARILIYOR (1) Kart aidatı (1) kartı (1) KASIM MALİ TAKVİMİ (1) katılım payı (1) Katma Değer Vergisi Oranları (1) Katsayı (1) Katsayı uygulaması (1) Katsayı uygulaması kalktı (1) kayıt (3178) KDV (81) KDV indirimi (1) kdv oranları (1) KDV TEVKİFATI (1) Kenar (1) Kendi adınıza kayıtlı iş yerinde (1) kendisine yöneltilen soruların cevaplarını internetten de yayınlayabilecek (1) KEY (1) kıdem tazminatı (7) Kıdem Tazminatı dikekçe (1) Kıdem Tazminatı Fonu (4) Kıdem Tazminatı Fonu 1 Ocak 2012 (1) KIDEM TAZMİNATI ÖDENMESİ (1) Kıdem ve ihbar tazminatı (1) Kız Çocuklarına GSS (1) Kız Çocuklarına GSS Zorunlu mu (1) Kimler denetçi olabilir (1) Kimler yeşil kart alabilecek (1) Kira Geliri (1) Kiralama Muhasebe (1) Kiralama Muhasebe Kayıtları (1) KKDF (1) Klip ve Reklam Filmlerinde Çalışan Oyuncu ve Set İşçilerinin Sosyal Güvenliği (1) Know-how (1) KOBİ TFRS (1) kobilere-250-bin-tl-geri-odemesiz-destek (1) Kollektif (1) KONFEKSİYON HİZMETLERİNDE KDV (1) Konsinye Satışlar (1) KONUT KİRA GEELİRLERİ İSTİSNA TUTARLARI (1) Kooperatif (1) KRAMİYEDE YENİ DÜZENLEME (1) kredi (1) kredi kartı (2) Kurumlar Vergisinden Müstesna Kazançlarda Kur Farkları ve Vade Farklarının Durumu (1) Leasing (1) limit (2) limited şirket sözleşme (1) Limited şirkette fesih (1) liste (1) lkesi (1) Lütfi Köksal (1) MAAŞINA HACİZ (1) Maden işçisinin emekliliği (1) MADENDE EMEKLİLİK KOŞULLARI (2) MADENDE EMEKLİLİK TABLOSU (2) MAHKEME KARARLARI (304) Mal bildirimi (1) Mali Tablolar (1) MALİ TAKVİM (2) MALİYE (4655) Maliye Bakanlığı (2) Malul (1) malul olanların emekliliği (1) Malulen emekli olmanın şartları (1) Malullük aylığı (1) Malullük aylığı kimlere bağlanır (1) Mavi Kart Nedir (1) MEB’deki memur (1) Mehmet Şimşek (1) memur (7) Memur Emeklisi Avukat (1) memur ikramiye (1) memur maaşı (1) Memur ve emekliye zam (1) memura zam (1) Memurlar (2) Memurlara emekli (1) MEMURLARA GREV HAKKI (1) Memurlara rotasyon (1) Memurların taban aylığı (1) Memurların Yenilenen Hastalık Raporu (1) Memurun 2012 maaş zammı belli oldu (1) Memurun Dul (1) Memurun Dul ve Yetim (1) Meslek Hastalığı (1) Mevsimlik iş (2) Mevsimlik iş sözleşmesinde kıdem tazminatı (1) Mevsimlik işçi (1) miili (1) milli (1) milli piyango çekilişi sonuçları (1) milli piyango sıralı tam liste 2012 (1) Montaj ve Taşımacılık Faaliyetlerinde Götürü Gider Uygulaması (1) Motorlu Taşıtlar Vergisi (1) MTV (1) mu (1) MUHASEBE (5542) MUHASEBE kayıtları (164) MUHASEBE KAYITLARI (50) Muhasebe Standartları (1) muhasebe uygulaması (1) Muhasebe ve Denetim Standartları Kurulu (1) MUHASEBECI DEFTER BILGI (1) muhasebeci (3178) Mükellefler Ba Bs formlarında düzeltme yapabilirler mi? Düzeltme yapılması durumunda ceza uygulanır mı? (4) müstahsil (1) Müşteri Bildirim Formu (1) Müşteri Devir Teslim Formu (1) NDE ÖDENMESİ (1) NO: 44) (1) noter (2) noter ihtar Örneğl (1) Noterler MUHASEBE (1) Noterlerin SGDP (1) Nüfus cüzdanı (1) Nüsha (1) olur (1) Onarma (1) Organını kendi isteği (1) otomobil (1) Otomotiv Sanayii Derneği (1) Ödediği KDV (1) ÖDEME (1) ÖĞRENCİ VE ÖĞRETMENLERE YARDIMLAR (1) ÖĞRENCİ YAPILAN YARDIMLAR (1) öğretmen (2) öğretmen adayı (2) öğretmen adayları (1) ÖĞRETMENLER (1) ölüm (1) ÖNEMLİ (81) Özel denetçi (1) ÖZEL HASTANE (1) Özel SMMM (1) Özel SMMM Sınav (1) Özel SMMM Sınav Programı (1) ÖZELGE (1364) Özelge nedir (1) ÖZELGELER (240) Özürlü Teşvik (1) Para kazanmanın yolu (1) park yasağı (2) PART-TİME (1) PART-TİME İŞ SÖZLEŞMESİ (1) PARTTİME iş sözleşmesi (1) Pasaport (1) piyango (1) Pratik Bilgiler (1) Prim (2) Prim borcu (1) PRİM KESİLECEK KAZANÇLAR (1) PRİME ESAS KAZANÇ (1) Prof. Abuzer Kendigelen (1) Prof. Dr Erdoğan Moroğlu (1) Prof. Dr. Şükrü Kızılot (1) Prof. Dr. Ünal Tekinalp (1) RESMİ GAZETE (142) RESMİ GAZETEDE BUGÜN (1) Resul KURT (1) S (1) Sağlık (2) Sağlık Bakanlığı (1) Sağlık Bakanlığını (1) Sağlık Bakanlığını Yeniden Yapılandırdık (1) sağlık hizmeti (2) Sağlık prim borcu (1) Sağlık Provizyon ve Aktivasyon Sistemi (1) sağlık sigortası (3) sağlık yardımı (1) sağlıktan nasıl faydalanacak? (1) SAHTE BELGE DÜZENLEME (1) SAHTE fatura DÜZENLEME (1) Sakatlığı nedeniyle vergi indiriminden yararlananların emekliliğe hak kazanma şartları (1) Sakatlık indirimi (1) Sebepsiz İŞTEN atılan (1) Sendikalar (1) serbest meslek (1) SERMAYE KOYMA BORCU (1) SERMAYE ŞİRKETLERİ (1) Sevki olmayan doktora gidemeyecek (1) Sezgin Özcan (1) sgdp (3) SGK (5754) SGK borcu (1) SGK gurbetçi (1) SGK HABER (3115) Sgk Hizmet (1) Sgk Hizmet Dökümü (1) SGK hizmetleri (1) SGK İdari Para Cezaları (1) SGK MAKALE (440) SGK para cezaları (1) SGK Primleri (1) sgk SMS HİZMETLERİ (1) sgk soru ve cevap (1) SGK Taksitlendirmelerinin ödeme süresi uzatılmıştır (1) Sigara (1) sigorta (2) Sigorta başlangıç tarihinde rahatsızlığı olan malulen emekli olamıyor (1) Sigorta Prim Desteği (1) sigorta primi (1) Sigortalılık öncesi doğum (1) SİGORTASIZ ÇALIŞTIRILAN İŞÇİLERİN HAKLARI VE YAPILMASI GEREKENLER (1) Sinema (1) sirali (1) sirkete (1) smmm (3178) SMMM Defter Bilgi Girişi (1) SMMM'ler Defter Tasdik Şifrenizi Aldınız mı? (2) SMS HİZMETLERİ (1) SORU CEVAP (28) SOSYAL GÜVENLİK (3181) SOSYAL GÜVENLİK DESTEK (1) Sosyal Güvenlik Kurumu (3) Sosyal Güvenlik Uygulamalarında İdari Para Cezaları (1) Sosyal Sigortalar (1) söylüyor (1) Sözleşme (1) Sözleşmeli öğretmenlere tanınan yeni özlük hakları (1) sözleşmenin konusu (1) SÖZLEŞMESİNİN (1) SPAS (1) spas sorgulama (1) ssk (4665) SSK (1) SSK’lı normal işe girmeden evvel kaza geçirenler malülen emekli olamazlar (1) STAJYER MESLEK LİSESİ ÖĞRENCİLERİ (1) Suret (1) Sürekli iş göremezlik (1) Süresi Uzatıldı (1) Şehit çocukları (1) şirket (2) şirketler (1) ŞÜKRÜ KIZILOT (2) T.C. taşınmaz numarası (1) taban aylığı (1) Taksi (1) Taksiciler (1) Taksiciler sigorta (1) talep ve taahhüt formu (1) tam (2) Tapu (2) Tapu Sicili Tüzüğü (1) Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü (1) TAPU YASASI (1) Tapunuz kaybolursa (2) tarafları bağlayıcı nitelik. (1) Tarhiyat Öncesi (1) Tarhiyat Öncesi Uzlaşma (1) tarife (1) tarifesi (1) TARİFESİ 2012 (1) Tarihi Eser Niteliğindeki Özel Binaların Yıkılarak Yeniden İnşaasında Asgari İşçilik Uygulaması (1) Tarla (1) Taşeron (1) TAŞERON İŞÇİLERİ (1) TCDD (1) TEBLİĞ (683) TEBLİĞ 281 (1) Tedavi İçin Yurtdışına Gönderilme (1) Telekom (2) tepliğ (3894) tersini (1) teşvik (1) Tevkifat (1) TEVKİFAT (muhasebe kayıtları (1) Tevkifat Uygulaması (1) Ticaret Kanunu (1) Ticaret Unvanı için Dava Şartları (1) Trafik cezaları (1) Trafik cezaları artıyor (1) trafik cezası (2) TTK (4352) ttk Tutulması zorunlu ticari defterler (1) turkiye (3) tutulabilecek defterler (1) Tutulması zorunlu ticari defterler (1) TÜFE (1) TÜİK (1) Tüketici mahkemesi (1) Türev ürünler (1) Türk Telekom (2) türk ticaret kanunu (2) Türkiye İstatistik Kurumu (1) türkiye iş kurumu (1) TÜRMOB (1) UFRS (27) ULUSAL BAYRAM VE GENEL TATİL GÜNLERİNDE İŞ KAZASINA UĞRAYAN ÇALIŞANIN BİLDİRİMİ NE ZAMAN YAPILACAKTIR? (1) Uluslararası Karayolu Taşımacılığında KDV İadesi (1) UMSK (1) UYGULAMASI (1) Uzaktan çalışma (1) Uzlaşma talebi (1) Uzlaşma talep süresi (1) ücret (1) ücret dışı gelirler (2) Ücret Garanti Fonu (1) Ücret Gelirleri (2) Ücret haczi (1) ÜCRETİNDE (1) Ücretlerin Vergilendirilmesi (1) ÜFE (1) VAN (1) Varlık kiralama şirketleri nedir (1) VEDAT İLKİ (1) Veraset Belgesi (1) vergi (1692) VERGİ İNCELEMELERİ (1) vergi oranı (1) vergi oranları (1) Vergi Tarifesi (1) VERGİDEN İSTİSNA YEMEK BEDELİ (1) Vergileme (1) Verileri Nelerdir (2) vize süresi (1) vuk (4569) VUK 410 (1) Web Sitesi (1) www.edefter.gov.tr (3) www.sgk.gov.tr (1) X RESMİ GAZETEDE BUGÜN (29) Yabancı (1) Yabancı çalışanlar (1) Yabancı GSS (1) yabancı hekim (1) Yabancı Sermayeli Şirket Kurulumu İzne Tabi Midir? (1) YABANCI UYRUKLULARIN SİGORTALILIK İŞLEMLERİ (1) Yabancıların çalışma izin kriterleri (1) YABANCILARIN ÇALIŞMA İZNİ İÇİN GEREKLİ BELGELER (1) Yapı Denetim (1) Yapı denetimi hizmet sözleşmeleri (1) yapı kredi bankası hesap işletim ücreti (1) yapı kredi bankası işletim ücretinin iadesi (1) yapı kredi hesap işletim ücreti (1) YAPI MALZEMELERİ YÖNETMELİĞİ (1) yardıma muhtaç kadınlara (1) Yasal Defterler (2) YAŞLILARA SİGORTA (1) Yaşlıya sigortalı bakım (1) yaştan emeklilik (1) Yazılar (1) YAZILAR (358) Yeni Sayıştay Kanunu Neleri Beraberinde Getirdi (1) yeni Ticaret Kanunu (1) Yeni TTK (3110) Yeni TTK'da Şirketler Kendi Hisselerini Edinebilecek (1) Yeni TTK'da Uluslararası Muhasebe Standartları (1) YENİ TÜRK TİCARET KANUNU (9) YENİ TÜRK TİCARET KANUNUNA GÖRE MALİ MÜŞAVİRLİK RUHSATINA (1) YENİ TÜRK TİCARET KANUNUNDA LİMİTED ŞİRKETLER (1) YENİ TÜRK TİCARET KANUNUNDA SÜRELER (1) YENİ TÜRK TİCARET KANUNUNU (1) Yeniçarşım (1) YERLİ OTOMOBİL (1) yeşil (1) Yeşil kart (9) Yeşil kart kalkmıyor (1) YEŞİL KARTIN DEVİR İŞLEMLERİ (1) Yılbaşından itibaren Yeşil Kart sistemi kalkıyor (1) Yıllar İtibari İle Asgari Ücretler (2) Yıllarında Çalıştığı İçin Aylıkları Kesilen Gurbetçi Emeklilere Müjde (1) YILLIK (1) Yine Kanun Tasarısında Denetçi olamayacaklar (1) yonetim-kurulunun (1) yurt dışı (1) yurt dışı Borçlanm (1) YURT DIŞINA GÖTÜRÜLEN TÜRK İŞÇİLERİ (1) Yurt Dışında İnşaat (1) yurtdışı borçlanması (1) Yurtdışı borçlanmasında emekli aylığı (1) YURTDIŞINDA (1) YURTDIŞINDAN OLAN ALACAKLAR (1) Zayi Olan Mallar (1) Zorunlu Deprem Sigortası (1) Zorunlu Sağlık (2)