Özellikle Avrupa ve ABD’de ortalama ömür 80’in üzerine çıkınca, Alzheimer gibi başkasının bakımına muhtaç yaşlıların sayısı hızla artmaya başladı. Bir Alzheimer hastasına 24 saat bakım gerekir ve bir yaşlıya 3 sağlıklı bireyin hizmet vermesi de şarttır. İşte bu gerçekler karşısında ortalama ömrün kısaltılması amacıyla artık ot-çöp ilaçları teşvik edilmeye başlanmıştır.
M.Ö. 2000... al bu otu ye.
M.S. 1000... o ot kötü, gel bu duayı oku.
M.S. 1250... o dua batıl inanç, al bu iksiri iç.
M.S. 1500... o iksirin ne faydası var, al bu hapı yut.
M.S. 1750... o hap etkisiz, al bu antibiyotiği iç.
M.S. 2000... o antibiyotik kimyasal, al bu otu ye...
***Ortalama ömür yükseldi
Özellikle ABD ve Avurpa ülkelerinde ortalama ömür ve yaşam beklentisi 80’li yaşlar civarına kadar geldi dayandı. Son 40 yılda ortalama insan ömrü sürekli olarak uzamaktadır.
AB bünyesinde ortalama ömür 2005 yılında (25 ülkede) erkeklerde 78, kadınlarda ise 83 idi. 50’sine gelen bir İtalyan veya İsveçli 80’ine kadar yaşayabileceğini düşünebilirdi. Aynı yaştaki bir Litvanyalı veya Leton ise ancak 71’ini görebilirdi. Kadınlarda ise ortalama ömür, Fransa, İtalya ve İspanya’da 85 iken Letonya ve Macaristan’da 79 idi.
***Sağlıklı ömür yaşı ise 65 civarında
Ortalama yaşam beklentisi 80 iken sağlıklı yaşam süresi ise 65’dir. Araştırmalara göre, Avrupalı erkeklerin sağlık sorunlarıyla boğuşmaya başlamadan ortalama 67, kadınlarınsa 69 yaşına kadar gelebildiğini gösterdi. Bu yaş seviyeleri ABD’’de ise 65 civarında.
10 Avrupa ülkesinde ise “sağlıklı ömür ortalaması” 65 yaşın altında, mesela en düşük ortalama, 59’la Estonyalı erkeklerin. Estonya’da ortalama kadın ömrü ise 61. Almanya’da her iki cins için de “sağlıklı ömür ortalaması” 63,5.
Bu durumda 65 yaşından 80 yaşına kadar geçen dönemde sağlıksız bir hayat sürmektedir. Tedavi masraflarının yüksek olduğu bu dönemde de sosyal güvenlik ve sağlık sigortası şirketlerini de zora sokan bir dönemden kurtulmak istiyorlar ama hemen ölün de diyemiyorlar.
***Bir yaşlıya 3 sağlıklı bakıyor
Özellikle Alzheimer ve Parkinson gibi yaşlı hastalıklarında, bir yaşlıya 8’er saatlik dilimler halinde 24 saat bakım gerekmektedir. Bu bakıma muhtaç bir yaşlıya 3 sağlıklı bireyin bakması anlamına gelmektedir. Yapılan araştırmalara göre, 1970-2002 arasında Amerika'daki sağlık harcamalarının diğer zengin ülkelere oranla iki kat artığını da gösteriyor. Şu anda Amerika, gayrisafi milli hasılasından sağlığa en fazla harcama yapan ülke.
***Ortalama ömrün 65’e çekilmesi gerekiyor
Bu gerçekler karşısında ortalama ömrün Dünya İnsanlarına hissettirilmeden 65’e kadar çekilmesi gerektiğini düşünenler, buna bir çözüm buldular. Artık değişik tür tıbbi tedavi yöntemleri ile yani ilaçlarla 80’e kadar çıkartılmış ömür beklentisi hiç kimseye hissettirilmeden 65’e indirilmesi nasıl olabilir? İşte bu sorunun cevabı ilacı bırak ota çöpe yönel olmuştur.
Bu sebeple de TV’lerde sık sık bitkisel tedavi yöntemleri ile nasıl başarılı sonuçlar alındığını gösteren halka gaz verici yayınlar desteklenmeye, alternatif tıp için TV’lerde saatlerce tartışma programları yapılmaya başlandı. Hadi hayırlısı olsun.
GSS primi ödeme yükümlülüğü
Ben 27 yaşında üniversite mezunuyum. İş bulup hiç çalışmadım. Babamın üzerinden sağlık işlemlerim yapılıyor. Yalnız çalışırda emekli olursam yaş sınırım düşük olsun diye bir aylık sigortalı oldum. Acaba babamın yükümlüğünden düştüğüm zaman genel sağlık sigortasına her ay 31 TL yatıracak mıyım? Dilek Aslan
5510 sayılı Kanun gereğince, normalde 18 yaşını (okuyorsa 25 yaşını) tamamlayan kızlar ve erkekler baba veya anaları üzerinden sağlık yardımı alamazlar ama Kanunun yürürlük tarihi olan 1 Ekim 2008 günü yaşı kaç olursa olsun, ana-babası üzerinden sağlık yardımı alma hakkı olan kızlar durumlarında değişiklik oluncaya kadar bu haklarını ölünceye kadar sürdürebilirler. Durum değişikliği ise işe girme (sigortalı olma), evlenme ve emekliliktir. Siz, sanırım 1 Mayıs 2008 gününden önce işe girip çıktınız bu sebeple babanızın üzerinden sağlık yardımı hakkınız aynen devam ediyor. Bundan sonra evlenip-boşanırsanız, işe girip sonra çıkarsanız babanız üzerinden bakılamazsınız. Bu durumlar oluştuktan sonra sağlık yardımı almak için GSS primi ödeyebilirsiniz ama 01.01.2012 gününden sonra mecburen ödemeye başlayacaksınız.
http://www.alitezel.com/tezel/index.php?sid=yazi&id=4153