İŞYERİ DEVRİNDE İŞÇİ HAKLARI, İŞ SÖZLEŞMESİNİN DEVRİ
İşyerinin devri başlı başına bir fesih sebebi değildir.Devreden veya devralan işveren veya işçi iş sözleşmesini sırf işyerinin bütün olarak veya işyerinin bölümünün devrinden dolayı feshedemez.İşyerinin devrinden sonra haklı sebeplerin ortaya çıkması halinde,tarafların fesih hakları bulunmaktadır.
İşyerinin devri halinde ,devirden önce doğmuş olan ve devir tarihinde ödenmesi gereken borçlardan devreden ve devralan ile birlikte sorumludurlar.Ancak bu yükümlülüklerden devreden işverenin sorumluluğu devir tarihinden itibaren 2 yıl ile sınırlıdır.(İş kan.6/3) Tüzel kişiliğin birleşme veya katılma yada türünün değişmesiyle sona erme halinde ise birlikte sorumluluk hükümleri uygulanmaz.(İşk.6/4) Devereden işverenin sorumluluğu"devirden önce doğmuş ve devir tarihinde ödenmesi gereken borçlar" ile sınırlandırılmıştır.
İş sözleşmesi devri ayrı bir kavramdır. Uygulamada şirket toplulukları içinde sık rastlanır. İş sözleşmesinin devri, sözleşmenin bir kül halinde bir başka işveren tarafından üstlenilmesidir.
İş sözleşmesinin tüm hak ve borçlarıyla sürekli olarak bir başka işverene devrine ilişkin İş Kanununda hüküm yoktur.İş hukuku öğretisinde BK 320/2 hükmü esas alınarak iş sözleşmesinin devrinin mümkün olabileceği kabul edilmektedir.Baskın görüşe göre iş sözleşmesinin bütünüyle devri için devreden ve devralan işverenler arasında bu yönde bir anlaşmanın olması yeterli değildir. Bunun için ya eski-yeni işveren ve işçi arasında bu devri sağlayan üçlü bir sözleşmenin yada işçinin açık veya örtülü onayının alınması gerekir.İş ilişkisi işçi ile yeni işveren arasında devam eder.Yeni bir iş sözleşmesi meydana gelmemektedir.Yargutayımızın kararları da bu doğrultudadır.
Kategori : İşçi Hakları Makaleleri