Kıdem tazminatında kafa karıştıran soru
'Kıdem Tazminatı' uygulamasında işçinin, kaç yıl sonunda para almaya hak kazanacağı tartışması sürüyor.
HÜKÜMETE YÖNELİK BASKILAR ARTIYOR
Akşam gazetesinin haberine göre; hükümet bu konudaki çalışmalarını sürdürüyor. Hazine Müsteşarlığı, Kalkınma Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, üç koldan kıdem tazminatının değiştirilmesine dönük yeni bir model üzerinde duruyor. İşveren, rekabet gücünün yükseltilmesi için kıdem tazminatının kaldırılması yönünde hükümete yönelik baskısını artırıyor.
.
3,5 YA DA 10 YIL
Ancak kıdem tazminatının yumaşak karnını 'süre tartışması' oluşturuyor. Mevcut sistemde, bir çalışanın kıdem tazminatına hak kazanması için en az 1 yıl çalışması gerekiyor. Her tam yıl için işçiye 30 günlük brüt maaşı oranında ödeme yapılıyor. Yeni modelde ise bir işçinin kıdem tazminatına hak kazanabilmesi için en az 3 yıl, 5 yıl veya 10 yıl çalışması planlanıyor. Öte yandan Kıdem Tazminatı Fonu üzerinde biriken paranın Hazine bonusu üzerinden nemalanması da düşünülüyor.
.
SON DEĞİL ORTALAMA MAAŞI DİKKATE ALINACAK
Mevcut uygulamada, işçiler kıdem tazminatını son brüt maaşı üzerinden alıyor. Yeni sistemde ise bir işçinin kıdem tazminatı almaya hak kazandığı süre içindeki ortalama maaşı esas alınacak. Örneğin bir işçi kıdem tazminatını almaya 10 yıllık hizmet süresi sonunda hak kazanırsa, her yıl için 30 günlük brüt maaşı hesaplanacak. Ancak son maaşı yerine ortalama maaşı esas alınacağı için, kıdem tazminatı oranı da büyük ölçüde düşecek.
kaynak : http://www.ensonhaber.com/