Verilen burslar vergiden düşer mi? -2
Geçen haftadan devam
B) Kurumlar Vergisi Yönünden;
21/06/2006 tarih ve 26205 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanununun 6. maddesinde, kurumlar vergisinin, mükelleflerin bir hesap dönemi içinde elde ettikleri safî kurum kazancı üzerinden hesaplanacağı ve safî kurum kazancının tespitinde, Gelir Vergisi Kanununun ticarî kazanç hakkındaki hükümlerinin uygulanacağı hükme bağlanmıştır.
.
193 Sayılı Gelir Vergisi Kanununun 40. maddesinin 1. bendinde, ticari kazancın elde edilmesi ve idame ettirilmesi için yapılan genel giderlerin safi kazancın tespit edilmesinde gider olarak yazılabileceği hükmü yer almış; aynı Kanunun 28. maddesinde ise, tahsil ve tatbikat giderleri karşılığı olarak resmî ve özel müesseselere ve şahıslar hesabına Türkiyede tahsilde bulunan öğrenciye iaşe, ibate ve tahsil gideri olarak ödenen paralar ile öğrencilere tatbikat dolayısıyla öğretim müesseseleri veya tahsil masrafları deruhte edenler tarafından verilen paraların gelir vergisinden istisna edildiği belirtilmiştir.
Buna göre, verilecek bursların,
a) İşle ilgili olması,
b) Burs verilen kişilerin okulu bitirdikten sonra işletmede hizmet yükümlülükleri nedeniyle çalışacaklarını gösteren bir sözleşme düzenlenmesi ve durumun herhangi bir inceleme anında denetim elemanına ispatlanması, c) Burs verilecek kişilerin, Türkiyenin her tarafında eğitim gören öğrencilerin katılabileceği bir yarışma sınavı sonunda başarılı olması,
d) Verilecek burs miktarının işin önemi ve genişliği ile orantılı olması, halinde kurum kazancının tespitinde gider olarak hasılattan indirilebilecektir.
Bilgi edinilmesini rica ederim.
Grup Müdür V.
Bu yazıyı bir firma ve müşavir gözü ile incelediğimizde,
a. Firmaların burs adı altında yapacağı ödemeler gider kabul edilemez. Gider kabul edilmesi için, burs verilecek kişinin Türkiye çapında yarışma ile tesbit edilmesi, firmada okul bitince çalışacağı konusunda taahhütte bulunması, firmanın iştigal konusundaki bir okulda okuması ve verilen burstan stopaj yapılması halinde gider kabul edilebilecektir.
.
b. Öğrenciye, iaşe ve ibate ile tahsil ve tatbikat ödemesi diye verilen paralar ise gider kabul edilebilir. Türkiye'de tahsilde bulunan öğrenciye, iaşe, ibate ve tahsil gideri olarak ödenen paraların gelir vergisinden istisnasından bu öğrencilerin resmi ve özel müesseseler ve şahıslar namına okuyup okumadıklarına bakılmayacaktır.
.
Bir ifadeye göre istisna hükmü mutlak olduğu için herhangi bir öğrenciye ister burs ücreti şeklinde olsun, ister yatılı bir okulda okuma masrafı karşılığı bulunsun bir öğrencinin tahsilini temine okuma masrafı karşılığı bulunsun bir öğrencinin tahsilini temine yarayacak surette yapılan bütün ödemeler vergiye tabi tutulmayacaktır.
Ancak, burada herhangi bir inceleme halinde, denetim elemanı öğrencinin nerede kaldığını, yemek masrafını, kitap, defter vesair masraflarını inceleyerek, öğrenciye ödenen paranın fazla olduğunu, dolayısıyla masraf olarak kabul edilmeyeceğini ileri sürebilir.
.
Öğrencinin işletme sahibinin yakın akrabası olduğu ileri sürülebilir.
Bu sebepten burs adı altında yapılan ödemelerin işletmede masraf olarak kabul edilmemesi, bunun yerine belirlenen öğrencilere hakikaten tahsil ve tatbikat ödemeleri yapılması, ispat için de öğrencinin adına alınmış faturaların öğrencinin iaşe, ibate, tahsil ve tatbikat ödemeleri adı altında açılacak bir dosyasında bulundurulmasını tavsiye ederim.
.
Bana göre firmalar tahsil ve tatbikat veya iaşe ve ibate gideri olarak öğrencilere yaptıkları masrafları belgelerini de bulundurmak kaydıyla masraf yazabilirler.
.
Burs olarak yapılan ödemeler ise çok özel ve sıkıntılı şartlara tabi oldukları için masraf yazılmamalıdır.
Bir şekilde burs yerine iaşe, ibate, tahsil ve tatbikat ödemeleri yapılmalıdır.
.
Verilen burslar vergiden düşer mi? -1 OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ
Yazar : Cevdet Akçakoca / YMM
Eko Haber