- Mevsimlik işçi-kadrolu işçi sorunu
- SORU: İyi günler. Ben 2007 yılında belediyeye mevsimlik işçi olarak girdim ve daha sonraki yıllarda işime devam ettim. 2009 yılında sendikalı ve norm kadrolu oldum. 2009 seçimlerinde kazanan yeni belediye başkanı iş akdimi askıya aldı. Şu anda da 5 yeni işçi alımı yaptı. İş akdimin askıya alınma nedeni norm kadro uygulamasının belediye bütçesine göre bizim beş kişi olmamız gerekirken 10 kişi olmamızmış. Tam gerekçe yanımda yok ama umarım yardımcı olabilirsiniz.
CEVAP: 4857 sayılı İş Kanunu’nda mevsimlik ve kampanya ile çağrı usulü çalışma uygulanan işler dışında, askı haline yer verilmemiştir. Ancak, 5620 sayılı Kamuda Geçici İş Pozisyonlarında Çalışanların Sürekli İşçi Kadrolarına veya Sözleşmeli Personel Statüsüne Geçirilmeleri, Geçici İşçi Çalıştırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun ile sürekli işçi veya sözleşmeli personel statüsüne geçirilmeyen ve emekli edilmeyen işçilerin her yıl 6 aydan az sürelerle geçici iş pozisyonunda çalıştırılacağı hükmü ile iş hukukunda iş sözleşmesinin askıya alınması hükmü yasal anlamda yer bulabilmiştir. 5620 sayılı Kanunun 1. maddesinde bazı kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan geçici işçilerin sözleşmeli personel pozisyonlarına veya sürekli işçi kadrolarına geçirilme koşul ve yöntemi düzenlenmiştir. Bu kamu kuruluşlarına sizin çalıştığınız kurum olan belediyeler de dahildir. Buna göre maddede belirtilen kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan işçinin sürekli işçi kadrosuna geçirilmesi için 2006 yılı içerisinde usulüne uygun olarak vizesi yapılmış geçici iş pozisyonlarında toplam 6 ay veya daha fazla süreyle geçici işçi olarak çalışmış olmak gerekir.
Sözü edilen Kanunun 3. maddesine göre bu Kanunun yayımı tarihinden itibaren 1. madde kapsamındaki idare, kurum ve kuruluşlarda geçici iş pozisyonlarında işçi çalıştırılamaz. Ancak mevsimlik ve kampanya işleri ile orman yangınıyla mücadele hizmetlerinde bir mali yılda 6 aydan az olmak üzere vize edilecek geçici iş pozisyonlarında işçi çalıştırılabilir. Bu şekilde çalıştırılacak işçiler için her mali yılda maddede belirtilen mercilerden geçici iş pozisyon vizesi alınması zorunludur. Söz konusu vize işlemi yapılmaksızın geçici işçi çalıştırılamaz ve herhangi bir ödeme yapılamaz. Geçici işçi çalıştırılabilmesine ilişkin usul ve esaslar İçişleri Bakanlığı tarafından belirlenir.
Dolayısıyla, eğer İçişleri Bakanlığı tarafından çalıştığınız belediyeye verilecek vizeyi ve belediyenin sizin iş sözleşmenizi askıya alırken sizin de belirttiğiniz gibi gerekçeyi tam olarak incelemek durumunda size kesin bir bilgi vermemiz mümkün olabilecektir. Ancak, yine de böyle bir durumda yeni işçi alımı yapılması doğru bir uygulama değildir.
Yargıtay, kadro tahsisini idari bir işlem olarak kabul etmektedir. İdarenin 5620 sayılı Yasa kapsamında sizin açınızdan aldığı kararın iptaline ilişkin olarak idari yargıya başvurmanız gerekmektedir. Yani sürekli işçi kadrosunda bulunmanız gerektiği yönündeki talebiniz idari yargı yerinde çözülmelidir.
HUKUK KÖŞESİ
Devrim Avcı
hukuk@evrensel.net
http://www.evrensel.net/news.php?id=27249