01/01/2015 Tarihinde yürürlüğe girecek olan değişiklik Torba yasada yayınlandı.
MADDE 7 – 4857 sayılı Kanunun 63 üncü maddesinin birinci fıkrasına aşağıdaki cümle eklenmiştir.
"Yer altı maden işlerinde çalışan işçiler için yer altındaki çalışma süresi; haftada en çok otuz altı saat olup günlük altı saatten fazla olamaz."
MADDE 4 – 4857 sayılı Kanunun 41 inci maddesinin sekizinci fıkrasından sonra gelmek üzere aşağıdaki fıkralar eklenmiştir.
"Bu Kanunun 42 nci ve 43 üncü maddelerinde sayılan hâller dışında yer altında maden işlerinde çalışan işçilere fazla çalışma yaptırılamaz.
Yer altında maden işlerinde çalışan işçilere, bu Kanunun 42 nci ve 43 üncü maddelerinde sayılan hâllerde haftalık otuz altı saati aşan her bir saat fazla çalışma için verilecek ücret, normal çalışma ücretinin saat başına düşen miktarının yüzde yüzden az olmamak üzere arttırılması suretiyle ödenir."
Madde ile;
Ø Madenci 6 saat çalışır ,hafta 6 gün çalışma esası ile 36 saattir.
Ø 36 saati aşan çalışmalarda ise %100 zamlı olarak ücret alır.
Bu değişiklik şimdi özellikle madenciliğin başkenti olan ZONGULDAK ilinde faaliyet gösteren genelde sendika kapsamında olmayan işyerlerinde rekabet edemeyeceğiz ,zarar ediyoruz diyerek çalışanların işine sona erdirdiler.
Bu süreyi geçici iş durdurma diyorlar.
Çünkü günde 10 saat çalıştırdıkları madencileri 6 saat çalıştırıp , fazla mesai olarak en fazla %50 ödüyorlardı %100 ödeme ile karşı karşıya geldiler.
Üretimde daralma diyerek , işçileri işten çıkarma suretiyle yada direnme ile günde 7,5 saat çalıştıracaklar ,bunun içinde düzenlemeden yana olacaklar.
Ayrıca bu sahada iş yapan işverenler iş kazalarını neden göstererek 6331 yaptırımları ile ekonomik yönden yatırıma zorlandıklarını şikayet edeceklerdir.