Eksik Günlerinizi Kendiniz Ödeyip Sağlık Hizmetlerinden Faydalanabilirsiniz
Ekonomik kriz dönemlerinde herkes harcamalarını kısmaya ve tasarruflarını arttırmaya çalışır. İş yeri sahiplerinin en büyük gider kalemlerinden olan “personel giderleri” de bundan nasibini alır. Ücretlere zam yapılmadığı gibi, “ihtiyaç olduğu kadar çalıştırma” yani bir işçiye 30 gün değil, daha az maaş ve buna bağlı olarak daha az sigorta primi ödeme gündeme gelir.
4857 Sayılı İş Kanunu’nun 63.Maddesine göre haftalık 30 saate kadar olan çalışmalar “kısmi süreli çalışma” sayılır, yani Part-Time dediğimiz çalışma şekli. Bu durumda çalışanların sigorta günleri de “çalıştığı süre kadar” bildirilip primleri ödenir. Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu (SSGSSK) Madde 88’e göre, “ ay içerisinde 30 günden az çalışan sigortalılar için eksik günlerine ait genel sağlık sigortası primlerinin 30 güne tamamlanması zorunludur “ denilmektedir. Buna göre, kısmi süreli çalışanların, aylık prim gün sayıları 30 günün altında olduğu için sağlık hizmetlerinden yararlanamazlar (istisna durumlar hariç).
6111 Sayılı Kanun ile kısmi süreli çalışan işçiler için, eksik günlerini 30 güne tamamlayarak primlilerini kendilerinin ödeyebilmesi hakkı getirilmiştir. Bunun için, “isteğe bağlı sigorta” veya “eksik günleri hizmet borçlanması” yöntemlerinden biri seçmeleri gerekiyor. Böylelikle, hem sağlık sigortasından yararlanabilirler hem de emeklilik için eksik günlerini tamamlayabilirler.
Belli süre sigortalılığı bulunanlar veya belli statüde olanlar, primlerini kendileri ödemek kaydıyla emekli olmak için gereken gün sayılarını tamamlayabilirler. İsteğe bağlı sigorta primi, prime esas kazancın alt sınırı ile üst sınırı arasında sigortalı tarafından beyan edilecek ve beyan edilen kazancın yüzde 32’si oranında ödenecektir. Böylelikle aylık prim gün sayısı 30’a tamamlanabilecek ve aynı zamanda genel sağlık sigortasından yararlanma hakkı kazanılacaktır.
Kısmi süreli çalışanlar hizmet borçlanması yaparak eksik günlerini aylık 30 güne tamamlayabilirler. Buna göre kanunun yürürlük tarihi olan 1 Mart 2011 tarihinden sonraki eksik çalışma sürelerini borçlanabilirler. Borçlanılan günler 4/a sigortalılığı kapsamında değerlendirilir.
Yapılan düzenleme ile kısmi süreli çalışanların eksik ödenen primlerinden dolayı mağduriyetleri giderilmeye çalışılmış, emeklilik ve sağlık hizmetlerinden faydalanabilmeleri hakkı getirilmiştir.
İ.Burak OĞUZ
SMMM
burak@noktax.com
http://muhasebenet.net/haber.php?haber_id=471