Faturadaki imza kime ait olmalı?
Soru:
Şahıs işletmeleri ile tüzel kişiliklerde düzenlenen satış faturasında yetkili imzası kime ait olmalıdır?
Eğer örneğin işyeri sahibi veya imzaya yetkili şirket ortağının işyerinde bulunmadığı bir sırada yapılan satış için bordro ile çalışan personel bu imzayı atarsa geçerliliği varmıdır?
Sorun teşkil ediyorsa bu durum faturaları matbaada bastırırken imzayıda üzerine bastırmış olmamız geçerlilik arz edermi?
Cevap:
Faturada bulunması gereken bilgiler VUK’nun 230’uncu maddesinde düzenlenmiş ve aynı Kanun’un 231’inci maddesinde fatura nizamı hakkında hükümlere yer verilmiştir.
231’inci maddenin 4 no.lu bendinde;
“ Faturaların baş tarafında iş sahibinin veya namına imzaya mezun olanların imzası bulunur.” hükmü bulunmaktadır.
Vergi Usul Kanunu açısından faturayı imzalayacak kişi, şahsi işletmelerde iş sahibi, adi ortaklıklarda ortaklardan herhangi biri, tüzel kişi işletmelerde, fatura imzalamaya yetkili kılınmış kişi veya kişilerdir.
Tüzel kişilerce düzenlenen faturaları, imza sirküleri veya vekaletname ile imza yetkisi verilmiş kişiler imzalayabilirler. O tüzel kişiyi hukuki açıdan bağlayacak ve fatura imzasını da kapsayacak şekilde yetkilendirilmiş kişilerin imzaları da fatura açısından geçerlidir. Mesela bir şirketin imza sirkülerinde fatura imzalama konusunda yetkili kılınmış kişi yerine, o şirket adına her açıdan bağlayıcı imza koymaya yetkili başka bir kişi faturayı imzalayabilir.
Bu nedenle bordrolu çalışan olmasından ziyade vekalet verilmiş veya yetkilendirilmiş bir çalışan olması önem arz etmektedir.
Faturada imza bulunmaması, bulunan imzanın Kanunla belirlenen kişiye yani iş sahibine veya iş sahibi adına fatura imzasına yetkili olan kişiye ait olmaması yahut imzanın Maliye İdaresi’nce kabul edilmeyen bir usulle konulması hallerinde Vergi Usul Kanunu açısından hangi cezanın uygulanacağı konusunda net bir açıklama yapılmamıştır.
Faturanın imzasız olması veya faturadaki imzanın iş sahibine veya fatura imzasına yetkili kılınmış kişiye ait olmaması, bu faturanın hiç düzenlenmemiş sayılmasına sebep olmaz ve dolayısıyla fatura düzenlememe (özel usulsüzlük) cezası (VUK Md.353) uygulanamaz. Ancak bu faturadan dolayı doğacak tüm sorumlulukta imzayı atan kişiye değil fatura sahibine ait olacaktır.
Faturada imza bulunmayışı veya imzanın yasa ile belirlenmiş kişiye ait olmaması, bir usulsüzlük cezası gerektirip bu ceza ise;
Vergi Usul Kanununun 352.maddesinde II nci derece usulsüzlükler bölümünün 7.fıkrasında açıklanmış olan;
''Vergi beyannameleri, bildirimler, evrak ve vesikaların kanunen belli şekil ve muhteviyatı ve ekleri ile bunlarla ilgili olarak yapılan diğer düzenlemelere ilişkin hükümlere uyulmamış olması'' maddesine istinaden uygulanabilecek olan cezadır.
2011 yılı için bu tutar 29.12.2010 tarihli 402 sayılı VUK genel tebliği ile aşağıdaki gibi uygulanacaktır.
II nci derece usulsüzlükler
1- Sermaye şirketleri 53
2- Sermaye şirketi dışında kalan birinci sınıf tüccarlar ve serbest
meslek erbabı 30
3 - İkinci sınıf tüccarlar 15
4- Yukarıdakiler dışında kalıp beyanname usulüyle gelir vergisine tabi olanlar 8
5- Kazancı basit usulde tespit edilenler 3,70
6- Gelir vergisinden muaf esnaf 2,15
06.09.2006 Tarih B.07.1.GİB.0.29/2923-231-505-69244 Sayılı Maliye Bakanlığı Özelgesi ile ;
''iş yoğunluğu ve gün içerisinde düzenlenen fatura sayısının çok olması dikkate alınarak imzaya yetkili olanların imzalarının notere onaylattırılmak suretiyle fatura üzerine anlaşmalı matbaada bastırılarak kullanılabilmesi imkanı mükelleflere tanınmıştır.''
denilerek faturadaki yetkili kişi imzasının matbaa üzerinden faturalara konulmasının mümkün olduğuda belirtilmiştir.
Bakınız; 06.09.2006 Tarih B.07.1.GİB.0.29/2923-231-505-69244 Sayılı Maliye Bakanlığı Özelgesi
Yıldırım ERCAN
http://www.huseyinust.com