Hükümet işgünü olan anılan günler için kamu çalışanlarının idari izinli sayılmasını kararlaştırdı. Böylece kamu çalışanları için bayram tatili dokuz güne çıkmış oldu.
Ancak yukarıda da belirttiğim üzere bayramdaki dokuz günlük tatil kamu çalışanları için geçerli.
Açıklanan dokuz günlük tatil özel sektörü kapsamamakta. Hatta kamu kuruluşları dahi yeteri kadar personeli belirtilen günlerde (idari izin sayılan) nöbetçi olarak tutmak durumunda. Yani bankalar, borsa vb. kuruluşlar Pazartesi öğleye kadar ve Cuma günü hizmetlerine devam edecekler. Ancak bu idari izin günlerinde çalışanlar için ek bir mesai ücreti verilmesi yasal bir zorunluluk değil.
Bununla birlikte isteyen özel sektör kuruluşlarından, isteyenler tabii ki, anılan idari izin günlerinde kendi çalışanlarına da izin verebilirler. Bu şekilde çalışanlarına bayram öncesi ve sonrası izin veren işverenler, izinli saydıkları çalışanlarının, çalışmadıkları bu günlerinin telafisini bayram sonrası iş günlerinde ek çalışma yaptırmak suretiyle giderebilir.
Telafi çalışmasına kalan işçilerin telafi çalışması da dahil günlük çalışma süresi onbir saati geçemez.
Örneğin önümüzdeki arife günü öğleden önce ve Cuma günü çalışanlarına tatil veren işveren bu günlerle ilgili telefi çalışması yaptırmak isterse bayram sonrası bu noksan çalışmaları için çalışanlarına mesai yaptırabilir. Bu çalışmalar için ise herhangi bir ek ücret ödemek zorunda da değildir.
Mevzuatımıza göre ulusal bayram ve genel tatil günleri ancak kanun ile düzenlenir. Hangi günlerin ulusal bayram ve genel tatil olduğunu bu hususta çıkarılmış 2429 Sayılı Ulusal Bayram ve Genel Tatiller Hakkında Kanun’da açıklanmıştır. 17.03.1981 tarihinde kabul edilen, Resmi Gazete'nin 19.03.1981 tarih ve 17284 sayılı nüshasında yayımlanan kanunun 2. maddesine göre;
A) Resmi bayram günleri şunlardır :
1. 23 Nisan günü Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'dır.
2. 19 Mayıs Atatürk'ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramı günüdür.
3. 30 Ağustos günü Zafer Bayramı'dır.
B) Dini bayramlar şunlardır :
1. Ramazan Bayramı; Arefe günü saat 13.00'ten itibaren 3.5 gündür.
2. Kurban Bayramı; Arefe günü saat 13.00'ten itibaren 4.5 gündür.
C) 1 Ocak yılbaşı tatilidir.
D) 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'dür.
Kanunun 1. maddesinde ise Ulusal Bayram belirtilmiş;
“1923 yılında Cumhuriyetin ilan edildiği 29 Ekim günü Ulusal Bayramdır. Türkiye'nin içinde ve dışında Devlet adına yalnız bu gün tören yapılır. Bayram 28 Ekim günü saat 13.00'ten itibaren başlar ve 29 Ekim günü devam eder.” şeklinde Ulusal Bayram açıklanmıştır.
Kanunun yukarıda açıklanan iki maddesinden anlaşılacağına göre bir takvim yılı içinde toplam 14,5 gün Ulusal Bayram ve genel tatil bulunmaktadır. Bu belirtilen 14,5 gün tüm çalışanlar için tatil günüdür. Çalışanlar bu bayram ve tatil günlerinde dinlenir, bayramlaşır, eş ve dostlarını ziyaret eder.
Kadri KABAK
Gazete Yenigün