Yapılandırma taksitleri dışında “cari ay prim borçları”nı da ödemek şart
Soru: 2008 yılından bu yana ödeyemediğim Bağ-Kur prim borçlarım için af kapsamında taksit müracaatı yaptım. Taksitleri aksatmadan ödememe rağmen cari aya ait borçlarımı ödeyemedim. Af kapsamındaki yapılandırma anlaşmam bozulur mu? Sultan F/Aksaray
2010 YILI KASIM AYINA KADAR BORÇLAR YAPILANDIRILDI
6111 sayılı Kanun kapsamında düzenlenen ve Cumhuriyet tarihimizin en büyük Mali Affı olan SGK prim alacakları ile vergi alacaklarının yapılandırılması 2010 yılı Kasım ayına kadar olan borçları düzenlemektedir. Faaliyeti 2010 yılı Kasım ayından sonrasında da devam edenler için yapılandırma taksiti dışında 2010 Aralık ayından başlamak üzere prim borcunun tahakkuk etmesi kaçınılmaz. Dolayısıyla yapılandırma ilk taksitinin son ödenme süresi olan 2011 Haziran ayına kadar 6 aylık cari ay primi oluşmaktadır. Bu 6 aylık borçtan 2011 Mayıs ayı priminden başlamak üzere her ne kadar taksitler düzenli ödenmiş olsa dahi bir yıl içinde 2 aydan fazla cari ay prim borcunu çok zor durum hali hariç olmak üzere ödemeyenlerin yapılandırma anlaşması geçersiz olacaktır.
SGK İNİSİYATİF ALDI, YAPILANDIRMASI BOZULANLARA BİR ŞANS TANIDI
Prim borçlarını yapılandıran ve halen faaliyeti devam edenlerin 2010 Aralık ayı ile 2011 Ağustos ayı toplamı olmak üzere yapılandırma anlaşması dışında kalan 9 aylık prim ödemesi bulunmaktadır. Bu primlerden taksitlerle birlikte ödenmesi zorunlu olan 2011 Mayıs-Haziran ve Temmuz ayı prim ödeme süreleri sona erdi. Dolayısıyla bu 3 aya ait prim borçlarını ödemeyenler, taksitleri ödemiş olsalar bile yapılandırma anlaşması bozuldu. İşte bu kritik dönemde SGK bir inisiyatif alarak cari ay prim boçlarını ödemeyenlere son bir şans verdi ve en azından 2011 Mayıs-Haziran ve Temmuz ayı primlerini ödeyebilmelerine imkan tanıyan bir karar alarak yapılandırma anlaşmalarının devamını sağladı.
ÇOK ZOR DURUM NEDENİYLE CARİ AY PRİM BORCUNU ÖDEYEMEMEK
6111 sayılı Kanun hükümlerine göre, çok zor duruma düştüğü için cari ay prim borçlarını bir yıl içinde ikiden fazla aksatanların yapılandırma anlaşmaları bozulacaktır.
Ancak, yapılandırma anlaşmasının cari ay prim borcu aksatılmasına rağmen devam edebilmesi için Bağ-Kur sigortalılarının, çok zor duruma düştüklerine ilişkin SGK’ya taahhütname vermesi gerekir. Çalıştırdığı işçilerden kaynaklanan prim borcu bulunan işverenlerin ise Mali Müşavirlere, zor durum halini gösterir Mali Durum Bildirim Formu düzenleterek SGK’ya vermeleri şartıyla anlaşmaları geçerli olmaya devam edebilecek.
EKSİK YAPILANDIRMA BAŞVURUSU YAPANLARA BİR ŞANS DAHA
Bilindiği üzere birden fazla işyeri bulunan işverenlerin yapılandırma kapsamına giren borçları için her bir işyeri yönünden ayrı ayrı işyeri sicil numarası belirterek başvuruda bulunması gerekmekteydi. Yine, SGDP ödeme yükümlüsü olan ticari faaliyet içindeki emekliler ise 2008/Ekim öncesi için ayrı sonrası için ayrı olmak üzere çift başvuru yapmakla yükümlü tutulmuştu. Bunu bilmeyen çok sayıda işveren ve emekli sigortalı tek başvuru yaptığı için borçlarının bir bölümü yapılandırılıp kalan bölümleri için cazip yapılandırma imkanlarından mahrum kaldı. Bu aşamada SGK inisiyatif aldı. Borcunu yapılandırma kapsamında ödemek isteyen işveren ve SGDP ödeme yükümlüsü emeklilere imkan tanıyan bir karar alıp Genelge ile duyuru yaptı. Bu haktan yararlanmak isteyenler Ekim ayı sonuna kadar başvuru yapmak ve daha önce ödemedikleri cari ay borçları yanında en azından 2011/Ekim ve Aralık taksitini aksatmamak şartıyla yapılandırma hakkına kavuşacak.
SGK ARTIK EHİL ELLERDE
Prim borçlarının yapılandırması gibi önemli bir konuda bekleyip seyretmek yerine inisiyatif alarak yapılandırma mağduru olan işveren ve SGDP ödeme yükümlüsü emeklileri rahatlatan SGK Başkanı Sayın Fatih ACAR ve Yönetim Kurulu üyelerini tebrik ediyorum. Şunu özellikle belirteyim ki; SGK artık ehil ellerde, dolayısıyla artık yönetim zaafiyeti yaşamaz.
Şerif Akcan
kaynak : http://www.turkiyegazetesi.com/makaledetay.aspx?id=507825