Sayıştay Başkanlığı Sosyal Güvenlik Kurumu 2010 yılı denetim raporunda ilginç bir uyarı yer aldı...
Sayıştay’dan emekliye müjde, Sosyal GüvenlikKurumu’na (SGK) uyarı geldi. Sayıştay, SGK’dan emeklilerin maaş aldıkları bankalarla promosyon anlaşması yapması gerektiğini belirtirken, sadece bir yıl için 752 milyon 615 bin 795 TLpromosyon ödemesi yapılması gerektiğini ifade etti.
Sayıştay Başkanlığı Sosyal Güvenlik Kurumu 2010 yılı denetim raporunda ilginç bir uyarı yer aldı. Sayıştay tarafından yapılan denetimlerin ardından SGK’ya ‘promosyon’ uyarısı geldi. Denetim raporunda konu “Emekli aylıkları ödemelerine ilişkin olarak bankalarla yapılan protokollerin promosyona ilişkin hükümler içermemesi” başlığı altında ele alındı. Raporda, “Emekli aylıkları ödemelerine ilişkin olarak bankalarla yapılan protokollerin promosyona ilişkin hükümler içermediği, bu nedenle de ilgili bankalardan bu ödemeler karşılığında her hangi bir promosyon alınmadığı görülmüştür” denildi.
Raporda toplam yıllık 82 milyar 819 milyon 628 bin 603 TL ödeme yapıldığı belirtilerek, “Ziraat Bankası aracılığı ile 43 milyar 284 milyon 725 bin 778 TL, PTT Bank aracılığıyla 10 milyar 606 milyon 249 bin 939 TL ve diğer bankalar aracılığıyla 28 milyar 928 milyon 652 bin 884 TL tutarında ödeme yapılmıştır. Söz konusu tutarın hak sahipleri için öngörülen ödeme gününden Ziraat Bankası’na 3 gün, PTT banka 1 gün, diğer bankalara ise 2 gün önce aktarıldığı görülmüştür” denildi. Raporda SGK’nın, kendi personeli için 2010’da Vakıfbank’la promosyon sözleşmesi yaptığı da hatırlatılarak, kurumun söz konusu bankadan 7 milyon TL aldığı ifade edildi.
Sayıştay, hesaplamalar sonucunda emeklinin yoksun kaldığı promosyon rakamını “752 milyon 615 bin 795 TL” olarak belirtirken, “Emekli aylıkları ödemelerine ilişkin olarak bankalarla yapılan protokollerin promosyona ilişkin hükümler içermemesi nedeniyle 333 Emanetler ve 600 Gelirler hesabının toplamda 752 milyon 615 bin 795 TL tutarında hatalı gösterilmesine neden olunmuştur” dedi. Sayıştay raporunun, öneriler bölümünde, “Bundan sonra söz konusu ödemelere ilişkin olarak bankalarla yapılacak protokollerde promosyon hükümlerine de yer verilmesi gerekmektedir” ifadesine yer vererek, SGK uyarıldı.
Kentsel dönüşümde
60 günlük süre
5 aya uzayabilir
Riskli yapıların boşaltılması için verilen 60 günlük süre, uzatılıyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, riskli yapıların yıktırılması için hak sahiplerine verilen 60 günlük sürenin, vatandaş binasını yıktırmadığı takdirde 4-5 aya kadar uzayabileceğini bildirdi. Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, TBMM’de kabul edilen, kamuoyunda kentsel dönüşüm yasası olarak bilinen Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkındaki Kanun, Cumhurbaşkanı tarafından onaylandıktan ve Resmi Gazete’de yayımlanmasının ardından 1-2 ay içinde uygulanmaya başlanacak. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yasayla ilgili uygulama yönetmelikleri hazırlama çalışmalarına devam ediyor. Dönüşüme ilk etapta İstanbul, İzmir gibi birinci derece deprem kuşağı yerlerden başlanılacak.
Kanuna göre, riskli tespit edilen bina, Bakanlar Kurulu kararınca belirlenen riskli alan içinde kalıyorsa yıkılacak. Yapı ve yapının bulunduğu alan riskli ise 60 gün içinde yıkılması gerekecek. Vatandaş yıkmazsa ikinci defa süre verilecek. Bu süre zarfında da yıkmazsa mülki amirlerden yapıyı yıkması istenecek. Bu durumda süre 4-5 aya kadar uzayabilecek.
Bakanlık, riskli alanda olup, binası riskli olduğu tespit edilen vatandaşlara kredi desteği ve kira yardımı yapacak. Ayrıca, vatandaşların sosyo-ekonomik durumlarını değerlendirerek, talepte bulunmaları halinde faiz desteği, sübvansiyon ve geçici konut destekleri de verecek.
Kaynak: Gazete Vatan