İhracat Ağustosta Tüm Zamanlar Rekoru’ Kırdı
Ağustos ayında ihracat geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 29.89 artışla 11 milyar 78 milyon dolara ulaşıp, tüm ağustos aylarının rekorunu kırdı. Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, rekor ihracatın Ramazan Bayramı, Zafer Bayramı ile birlikte üçüncü bayramı yaşattığını belirterek, “Bu rekor yıl sonunda yeni rekor kırılacağının kanıtıdır” dedi.
TÜRKİYE İhracatçılar Meclisi’nin (TİM) verilerine göre, ağustos ayında ihracat geçen yılın aynı ayına oranla yüzde 29.89 artışla 11 milyar 78 milyon dolar olurken, yılın sekiz ayında yüzde 21.63 artışla 88 milyar 550 milyon dolarlık rekor seviyeye ulaştı. TİM verilerine göre, son 12 aylık dönemde ise yüzde 17.48’lik artış yaşanarak 129 milyar 628 milyon dolarlık ihracat yapıldı.
Seferberlik sürüyor
Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, 2011 Ağustos ayındaki ihracatın, bütün ağustos aylarına göre rekor kırdığını belirterek, “Ağustos ayındaki rekor ihracatçıların ‘işlerine, güçlerine’ baktıklarını, ‘ihracat seferberliğine’ devam ettiklerinin bir kanıtıdır” dedi. Geçen yılın ağustos ayına göre bir iş günü daha eksik olmasına rağmen Ağustos 2011’de gerçekleştirilen bu ihracatın Orta Vadeli Program’da belirledikleri 127 milyar doların üzerinde ihracat yapılacağının ve yeni rekor kırılacağının işareti olduğunu vurguladı.
43 milyar dolar kaldı
2008 yılında gerçekleştirilen 132 milyar dolar rakamının geçilmesi için 43 milyar 476 milyon dolarlık ihracat kaldığını kaydeden Çağlayan, bunun için de yılın kalan 4 ayında 9.6 milyar dolar aylık ihracat gerçekleştirilmesi gerektiğini söyledi. Çağlayan, 31 Ağustos itibariyle gerçekleşen bu ihracat rakamının Ramazan Bayramı, Zafer Bayramı ile birlikte üçüncü bayramı yaşattığını ifade ederek, “Ağustos ayı ihracatında yaşanan yüzde 29.89’luk artış rekabetçi kurun ne kadar önemli olduğunun bir göstergesi. Dolar kurunun rekabetçi konuma gelmesi, ihracatı artırdığı gibi, ithalatı da azaltacak” diye konuştu.
Irak ikinci sıraya çıktı
TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, ihracatın aylık bazda yüzde 30 arttığı Almanya’nın, açık ara en fazla ihracat yapılan ülke unvanını koruduğunu belirtti. Büyükeşki, şunları söyledi: “Irak’a yapılan ihracat ağustos ayında yüzde 25 artmış, Irak en fazla ihracat yaptığımız ikinci ülke konumuna yükselmiştir. Üçüncü sırada yer alan İngiltere’ye ihracatımız yüzde 17, Fransa’ya yüzde 36, Rusya’ya yüzde 33, İtalya’ya yüzde 24 artış göstermiştir. Ağustos ayında ihracatımızın Çin’e yüzde 27, Brezilya’ya yüzde 103, Hindistan’a yüzde 62, Rusya’ya yüzde 33 artması önemli bir gelişme olarak kaydedilmektedir.”
Otomotiv tatile girdi lider hazır giyim oldu
AĞUSTOSTA, Türkiye’nin en çok ihracat yapan sektörü 1 milyar 508 milyon 31 bin dolarla hazır giyim ve konfeksiyon oldu. Bu sektörü 1 milyar 507 milyon 235 bin dolarla kimyevi maddeler ve mamulleri takip ederken, temmuz ayının lideri otomotiv sektörü ise 1 milyar 318 milyon 445 bin dolarla en çok ihracat yapan 3’üncü sektör oldu. Otomotivin 2 basamak düşmesinde fabrikaların ağustos ayının ikinci haftasından itibaren tatile girmesi etkili oldu.
Türkiye, ‘sıcak para cenneti’nden uzaklaşıyor
TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, Merkez Bankası’nın aldığı önlemler sonrasında döviz kurlarında yaşanan gelişmelerin, kalıcı olabildiği takdirde, hem Türkiye’nin ihracatına olumlu yansıyacağını hem ithalatı dengeleyerek, cari açık sorununun kontrol altına alınmasına imkan tanıyacağını belirterek, “Bu durumun önümüzdeki aylarda da ihracat lehine olumlu gelişmeye devam edeceğini öngörüyoruz” dedi. Büyükekşi, Merkez Bankası’nın politikalarında yaptığı değişikler ile Türkiye’nin sıcak para cenneti olmaktan hızla çıkmasını “son derece olumlu bir gelişme” olarak değerlendirdi.
İstanbul’un ağustos enflasyonu yüzde 0.72
İSTANBUL’da ağustos ayında, perakende fiyatlar yüzde 0.72, toptan fiyatlar yüzde 1.59 arttı. İstanbul Ticaret Odasınca (İTO) İstanbul için hazırlanan 1995 bazlı Ücretliler Geçinme İndeksine göre 2011 yılı ağustos ayının bir önceki yılın aynı ayı ile karşılaştırmasında, perakende fiyatlar yüzde 6.67, toptan fiyatlar yüzde 15.26 yükseldi. Ramazan ayı nedeniyle dini harcamalar ile bazı gıda maddelerinde yaşanan maliyet kaynaklı fiyat artışları, ağustos ayı genel enflasyon artışında etken oldu.
kaynak : http://www.hurriyet.com.tr/ekonomi/18629596.asp