Türkiye İstirahat raporu geçerli olur mu?
Bu yazımızda, Türkiye’den istirahat raporunun nasıl alınacağını ve bunun yurtdışında geçerliliğini ele alıyoruz
AVRUPALI Türkler tatil amacı ile ülkemize geldiğinde elde olmayan nedenlerden dolayı hasta olabilmekte, trafik kazası geçirebilmekte ve buna bağlı olarak zamanında çalışmakta olduğu ülkede iş başı yapamadığından çeşitli sorunlarla karşılaşmaktadır.Yazımızın konusu da tam bu konuya ışık tutacak olan istirahat raporları ve çalıştığınız ülkede geçerli olabilmesi için yapmanız gerekli işlemleri açıklamak olacaktır.
HANGİ MEVZUAT GEÇERLİ?
SOSYAL güvenlik sözleşmeleri, akit taraflardan birinin sigortalısı yani sizler ülkemizde geçici iş göremezliğe uğramanız halinde; şekil ve kapsam itibariyle bulunduğu ülkenin mevzuatının esas alınacağını, para yardımında ise hak sahibi olup olmadığı, günlük ödenecek miktarı ve ödeme süresinin tayininde ise yardım hakkının kazanıldığı ülke mevzuatının geçerli olacağını hükme bağlamış bulunmaktadır. O halde, akit ülke sigorta kurumu sigortalısı olarak sizler SGK Kurumu mevzuatına göre sağlık yardımlarından yararlanmakta iken, istirahatlı bırakıldığı taktirde hakkında, şekil ve kapsam olarak SGK Kurumu mevzuatı esas alınarak işleminiz yapılacaktır.
SİGORTAYA GÖNDERİLMELİ
SÖZLEŞMELİ ülke sigorta kurumu adına muayene ve tedavi için sigortalının başvurduğu Sağlık Bakanlığı sağlık tesislerinden, sevk edildiği ya da sözleşmeler veya protokoller kapsamında doğrudan başvurduğu resmi ve özel sağlık tesislerince usulüne uygun olarak tek hekim veya sağlık kurulu tarafından düzenlenmiş istirahat raporları ile yatılı tedavi süreleri kabul edilip, sözleşmelerin uygulanmasına ilişkin formülerler ile ilgili akit ülke sigorta kurumuna (Belçika sigortalılarına istirahat raporu düzenleyen sağlık kuruluşundan iş göremezlikle ilgili bilgilerin TB 12/2 formülerine aktarılıp onaylanması istenir) gönderilir.
Raporları hangi hekimler tanzim edebilir
Hastalığı sebebiyle tedavi altına alınan sizlere tek hekim bir defada en çok 10 gün istirahat verebilecek olup, bunu bir defa daha tekrarlayabilir. Tek hekimden alınan istirahat süresinin hiçbir şekilde 20 günü aşmaması gerekmektedir. İstirahat süresinin 20 günü aştığı hallerde, hasta sağlık kuruluna sevk edilip istirahat süresi sağlık kurulu tarafından belirlenir. Ancak, yatarak tedavilerine lüzum görülen sigortalıların sağlık tesislerinde yattıkları günler bu istirahat sürelerinin dışında sayılır.
Akit ülke sigortalılarına düzenlenen istirahat raporunun, raporu düzenleyen sağlık tesisini bölgesi içine alan Sosyal Güvenlik İl Müdürlüklerine intikali sağlanır ve iş göremezliğin başlangıç ve bitiş tarihlerini gösteren, sözleşmenin uygulanmasına ilişkin formülerin düzenleyip akit ülke sigorta kurumlarına gönderilmesi, söz konusu Müdürlükler tarafından yapılır.
KARIŞIKLIK OLMASIN DİYE
ANCAK, Sosyal Güvenlik Sözleşmesine Göre Sağlık Yardım Belgesi düzenleyen müdürlük görev alanının dışında istirahat raporu almış iseniz, aynı sigortalı için birden fazla müdürlüğün işlem yapmaması ve karışıklığa sebebiyet verilmemesi bakımından, akit ülke sigorta kurumuna bildirim işlemi Sosyal Güvenlik Sözleşmesine Göre Sağlık Yardım Belgesini düzenleyen Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü tarafından yapılabilmesi için mutlaka raporun bu müdürlüğe intikalinin sağlanması gerekmektedir.
İL MÜDÜRLÜĞÜ’NE VERİN
SİZ Avrupalı Türklerin almış olduğu istirahat raporunun bir nüshasını işlem yapılmak üzere mutlaka SGK İL MÜDÜRLÜĞÜ’ne verilmesi gerekmektedir. Diğer önemli husus ise Ülkemizde bir sigortalı hangi hekimlerden rapor alabiliyorsa aynı durum sözleşmeli ülkeden turistik amaçla gelen vatandaşlar/sigortalılar için de geçerlidir.
Hasan KARAHALİLOĞLU
Sabah Avrupa