SORU: Ben bir fabrikanın muhasebe bölümünde çalışıyorum. Üç yıl önce işe girdim. Şu an hamileyim. Ancak, hamile olduğumu öğrendiklerinden itibaren, işveren sürekli işimi savsakladığımı, gereği gibi yapmadığımı, tembel olduğumu
CEVAP: 4857 sayılı İş Kanunu’nda ‘eşit davranma ilkesi’ başlığı ile 5. maddede yer alan düzenlemeye göre, iş ilişkisinde dil, ırk, cinsiyet, siyasal düşünce, felsefi inanç, din ve mezhep ve benzeri sebeplere dayalı ayrım yapılamayacağı belirtilmektedir. Yine, maddenin üçüncü fıkrasında, işverenin biyolojik veya işin niteliğine ilişkin sebepler zorunlu kılmadıkça, şeklinde bir kıstasla birlikte, bir işçiye iş sözleşmesinin yapılmasında, şartlarının oluşturulmasında, uygulanmasında ve sona ermesinde, cinsiyet veya gebelik nedeniyle doğrudan veya dolaylı farklı işlem yapamayacağı düzenlenmiştir.
.
Eğer iş ilişkisinde veya iş ilişkisinin sona ermesinde bu fıkra hükümlerine aykırılık söz konusu ise, işçi dört aya kadar ücreti tutarındaki bir tazminat ve yoksun bırakıldığı diğer haklarını da Mahkemeye başvurarak talep edebilecektir.
Eğer, sizin çalışma koşullarınızda da hamile olduğunuz için ayrımcılık yapılan hususlar varsa veya iş ilişkiniz bir gerekçe ile sonlandırılsa dahi eğer siz bunun hamilelik sebebi ile yapıldığını biliyorsanız bu düzenlemeye yönelik bir dava açabilirsiniz. Ancak, burada hamile olduğunuz için işinizde ayrımcı muamelelere tabi tutulduğunuzu ispat yükü sizin yükümlülüğünüzdedir.
.
Ayrıca, İş Kanununun 18. maddesinde feshin geçerli sebebe dayandırılması başlığı ile düzenlenen hükümlerde medeni hal, aile yükümlülükleri, hamilelik, doğum vs. fesih için geçerli sebep olamayacağı düzenlenmiştir. Eğer, işvereniniz, sizin iş sözleşmenizi feshederse, bu takdirde ayrıca fesih ihbarnamesinde belirtilen sebebin gerçek sebep olmadığını belirterek işe iade davası açma hakkınız da vardır.
.
Yine, her ne kadar İş Kanunu’nda yer almasa da Yargıtay kararları ve artık yürürlüğe giren yeni Borçlar Kanunu düzenlemesine göre, işverenin size yönelik davranışları psikolojik baskı, yıldırma, yani mobbing oluşturuyorsa, bu durumda iş sözleşmenizi feshetmeniz işçi açısından haklı neden sayılmaktadır. Bu durumda kıdem tazminatınızı alarak iş sözleşmenizi feshedebilirsiniz.
HUKUK KÖŞESİ
Devrim Avcı
hukuk@evrensel.net
kaynak http://evrensel.net/news.php?id=24025