Maliye, 48 milyarlık alacağının peşinde
Önceki yıl 38 milyar lira olan Maliye'nin toplam alacakları geçen yıl 10 milyar lira artış gösterdi. 2011 yılında 301 milyar 742 milyon liralık vergi tahakkuk etmesine rağmen tahsilat 253 milyar 765 milyon lirada kaldı. Tahsilatın tahakkuka oranı ise yüzde 84 oldu. Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) toplam alacağın ne kadarının tahsil edilebileceğine ilişkin çalışma başlatırken, 20 şehre öncelik verilmesi üzerinde duruluyor. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de konuya ilişkin olarak dün Türkiye genelindeki vergi dairesi başkanlarını Mardin'de topladı. Toplantıda konuşan Bakan Şimşek, tahsilat hedeflerini il il takip edeceklerini belirterek, alacaklara ilişkin hedefler verileceğini ifade etti. Vergi tahakkukunda yüzde 90'ın üzerinde oranlar istediklerini dile getiren Şimşek, yüzde 90-92'nin altına düşen vergi dairelerinin yakın takibe alınacağını bildirdi. Şimşek, performans zayıflığının sebebinin araştırılacağını kaydetti.
Haciz süreci hızlanacak
Muhasebat Genel Müdürlüğü'nün 2011 yılına ilişkin genel bütçe vergi gelirlerinin kümülatif olarak tahakkuk ve tahsilatına ilişkin verilere göre İdare'nin yüzünü yedi il güldürdü. Kocaeli yüzde 93,5'lik oran ile tahsilatta en başarılı il olurken bu ili İzmir ve Mersin takip ediyor. En düşük tahsilat oranı yüzde 21 ile Hakkari olurken, tahsilatın tahakkuka oranı yüzde 70'in altına düşen iller için kırmızı alarm verildi. Bu 20 il arasında Adana, Aydın, Denizli, Sakarya ve Uşak gibi sanayisi büyük olan şehirlerin olması dikkat çekiyor. Maliye Bakanlığı'nın yüzünü güldüren illerin başında ise İstanbul, Kocaeli, Mersin ve İzmir geliyor. İstanbul'da geçen yıl 111,3 milyar liralık vergi tahsilatı gerçekleşirken, bu şehri 33,6 milyar liralık tahsilat ile Kocaeli izledi. Vergi performansında yüzleri güldüren bir başka şehir ise 5,5 milyar liralık tahsilat ile Mersin oldu. Tunceli'de ise vergi tahsilat miktarı düşük çıksa da tahsilatın tahakkuka oranı yüzde 87 seviyesinde gerçekleşti.
48 milyar liralık alacağın ne kadarının tahsil edilebileceğine baktıklarını ifade eden üst düzey bir Maliye Bakanlığı yetkilisi, "Bu alacak stoku içerisinde belediyelerin yanı sıra KİT'lerin borçları da var. İflas eden şirketlerin yanı sıra dava süreci devam edenler de bulunuyor. Bizim hedefimiz, bu alacaklardan tahsil edebileceğimiz kadarını tahsil edebilmek. Bunun için de haciz başta olmak üzere tüm yöntemleri kullanacağız." diye konuştu. Maliye'nin vergi gelirleri tahsilatını artırmaya yönelik çalışması devam ederken, bazı vergi dairesi başkanlıklarının vekaletle yönetilmesinin önemli bir sorun oluşturduğu ifade ediliyor. Maliye yetkilisi, "Vergi tahsilat performansını artırmak için yeni bir çalışma içerisine girilmesi önemli, ancak çok sayıda atama yapılması lazım. Bunlar tamamlanmadan, tam bir uyumla çalışma yapılmadan vergi tahsilatını artırmamız mümkün gözükmüyor." dedi.