- Baskı ile alınan istifa dilekçeleri geçerli değildir
- SORU: Ben bir firmada 4 yıl boyunca çalıştım. Bana istifa dilekçesi imzalatmak istediler ancak baskıdan dolayı ben sadece yazı ile istifa yazdım. Kağıtta yazımın altında kendime ait kesinlikle imzam yoktur. İmza atmadığımdan dolayı istifa yazdığım ama imzalamadığım kağıdı işveren benden aldı. Duyduğuma göre istifa yazısı yazdığım kağıda başkası tarafından imzam taklit edilerek çıkış yapılacağını öğrendim. Bu durumda ben ne yapabilirim? Eğer ki imza taklidi ile işten çıkış yaparsa işveren, ne gibi riskler almış olur? Benim hakkım yenmiş olur mu?
- CEVAP: Genel olarak iş sözleşmesini fesih hakkı, hak sahibine, karşı tarafa yöneltilmesi gereken tek taraflı bir irade beyanı ile iş sözleşmesini derhal veya belirli bir sürenin geçmesiyle ortadan kaldırabilme yetkisi veren bozucu yenilik doğuran bir haktır. İşçinin haklı nedenle derhal fesih hakkı 4857 sayılı İş Kanunu’nun 24. maddesinde düzenlenmiştir. İşçinin önelli fesih bildiriminin normatif düzenlemesi ise aynı yasanın 17. maddesinde ele alınmıştır. Bunun dışında İş Kanunu’nda işçinin istifası özel olarak düzenlenmemiştir.
İş sözleşmesinin istifa ile sona ermesi halinde işçinin iş güvencesi hükümlerinden yararlanması mümkün olmadığı gibi, ihbar ve kıdem tazminatlarına da hak kazanılamaz. Yargıtay, kendisini yansıyan olaylarda, işçi istifa dilekçesi vermiş olsa bile, mahkemelerin istifanın arka planını araştırıp bu detaylı öncelemeye göre karar vermelerini belirtmektedir.
İşçinin istifa dilekçesindeki iradesinin fesada uğratılması uygulamada maalesef sıkça karşılaşılan bir durumdur. İşverence tazminatların derhal ödenmesi ve benzeri baskılarla işçiden yazılı istifa dilekçe istemesi ve işçinin buna uyması durumunda ise gerçek bir istifa iradesinden söz edilemez. Bu durumlarda, feshin işverence yapıldığı kabul edilir.
İşverenin haklı fesih nedenlerine dayanarak işçiye istifa dilekçesi vermesi halinde baskı uygulaması sonucu düzenlenen istifa dilekçesi de gerçek anlamda istifa olarak değerlendirilmez.(Yargıtay 9.HD. 3.07.2007 gün 2007/14407 E, 2007/21552 K).
Dolayısıyla, iş mahkemesinde açacağınız bir alacak davası ile, irade beyanınızın tehdit yolu ile fesada uğradığınızı belirterek tazminatlarınız için dava açmanız mümkün. Aynı zamanda, tehdit ve baskı ile bir kişiye zorla bir hukuki işlem yaptırmak, özel evrak imzalatmak veya düzenletmek Ceza Kanunu kapsamında da suç olarak belirlendiği için bulunduğunuz yer Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda da bulunabilirsiniz.
Devrim Avcı
hukuk@evrensel.net
http://www.evrensel.net/news.php?id=35269