İşsizlik, özel istihdam büroları ve İŞKUR
İşsizlik ülkemizin kronik sorunlarından biridir. Bu yılın Mayıs ayında yüzde 8.2 seviyesine gerilemesine karşın, hala yüksektir. Bu alanda kamunun istihdam kurumu İşkur faaliyet gösteriyor. Son 7 yılda bu alanda Özel İstihdam Büroları da faaliyet göstermeye başladılar. 2011 yılında İşkur ve ÖİB işe yerleştirdikleri 399 bin 236 kişi, toplam işsizlerin yüzde 16'sı oranında işsizi işe yerleştirdikleri sonucunu veriyor. Eğer OİB'ler gelişir ve Anadolu'da şubeleşmelerini artırırlarsa, bu alandaki hizmetleri r daha verimli sonuçlar verecektir.
Türkiye'de işsizlik bu yılın Mayıs ayında yüzde 8.2 seviyesine inerek 2 milyon 272 bin işsiz seviyesine indi. 2008 kriz döneminde yüzde 16'ları gördüğümüz işsizlik ornanı, uzun süre yüzde 10'lar seviyesinde seyrettikten sonra, ekonomide soğuma yaşanırken yüzde 8'leri görmüş oldu.
Türkiye'de İşe yerleştirme konusunda biri resmi biri özel iki kurum görev yapıyor. Bu alandaki kamu kurumu İŞKUR . Bir de bundan 7 yıl önce yasası çıkan Özel İstihdam Kurumları bu alanda çalışıyor.
2011 yılı işsizlik rakamına ve bu iki kurumun işe yerleştirmelerine baktığımızda karşımıza çıkan tablo şu: 2011 yılında toplam işsiz sayısı 2 milyon 615 bin olarak gerçekleşmiş. Aynı yıl ÖİB'ler 35 bin 564 kişiyi işe yerleştirmişler, İşkur ise 363 bin 672 kişiye iş bulmuş. Böylece bu iki kurumun işe yerleştirdiği toplam 399 bin 236 olmuş. Bu da bu kamu ve özel sektör kurumlarının toplam işsizlerin yüzde 16'sına varan bir istihdama, işe yerleştirmeye imkan yarattıklarını gösteriyor .
Özel İstihdam Büro yasasının 7 yıl önce yasalaşmasından bu yana toplam 533 ÖİB kurulmuş. Bunlardan yüzde 40'ı 234'ü zaman içersinde çalışmalarına son vermişler. Bugün 319 firma çalışmalarını sürdürüyor. Ve bu 319 firmanın 23i'i yaklaşık yüzde 72'si faaliyetlerini İstanbul'da bulunuyor.
Sektör temsilcilerinin açıklamaları yeni dönemde Özel İstihdam Bürolarının iki alanda yaygınlaşma için ön çalışma içinde olduklarını ortaya koyuyor. Bunlardan biri şubeler açarak Anadolu'ya yayılma isteği. Diğeri de şu anda sadece bir firmanın açıklamasında yer alan yurt dışında Mısır'da faaliyet gösterme çalışması.
Sıra işçisi olarak işe giriş seviyesinden genel müdür seviyesine kadar geniş bir yelpazede istihdam hizmeti veren sektörün lider firmalarından Manpower yöneticileri Anadolu'da şubeleşme ile iş hacimlerini kısa sürede iki katına çıkarmayı amaçladıklarını açıklarlarken, Hagent yöneticisi Çağlan Ünal Üzümcü de bu yılsonuna kadar Mısır'da ofis açacaklarını, üst düzey seçme ve yerleştirme hizmetiyle faaliyetlerini yurt dışına taşımış olacaklarını açıklıyor.
Görüldüğü gibi yasal düzenlemelerinin yedinci yılına gelinmesine karşın Özel İstihdam Büroları henüz önemli sayılara ulaşabilmiş durumda değiller. Ayrıca, kendi alanlarında izinsiz faaliyet gösterenler konusunda da yeterli önlem alınamadığı düşüncesindeler ve şikayatçiler.
Ancak, son zamanlardaki yeni düzenleme ile ev işlerinde çalışan yabancıların bu bürolar aracılığıyla iş bulmaları konusunda yeni gelişmeler olursa, Anadolu kentlerinde şubeleşmeler artarsa, büroların faaliyetleri zaman içersinde daha net tanımlanabilir ve bilinirlikleri kazanırsa, Özel İstihdam bürolarının belli nitelikte eleman arayanlar ile o nitelikleri taşıyıp iş arayanlar arasında çok daha fazla hizmet vermeleri, eşleştirme yapmaları ve gelişmeleri mümkün olacaktır.
Özel İstihdam Büroları kurallı iş arama ve iş bulmada yeni bir modelin önemli bir parçasıdır. Özellikle Anadolu'da yaygınlaşmalarıyla çok yararlı ve uygun işe yerleştirmeleri, eşleştirmeleri sağlayacaklardır. Şu anda küçük bir adım olsa da Anadolu'ya yaygınlaşmasına bağlı olarak istihdamda daha büyük ve kurallı adımları gelişecektir…
OSMAN AROLAT
http://www.dunya.com/issizlik,-ozel-istihdam-burolari-ve-iskur-149397yy.htm