Çocuk sayılma yaşı 7 yıl uzatılıyor
.
HÜRRİYET’te ısrarla yazıp, yükseltilmesi konusunda yetkilileri uyardığımız “çocuk sayılma yaşı” 7 yıl uzatılıp, 18’den 25’e yükseltiliyor.
Bu uygulama, özellikle “üniversitede çocuk okutan” yüzbinlerce mükellefi yakından ilgilendiriyor.
OLAY NEYDİ?
Çocukların; eğitim ve sağlık giderleri, “vergi mükellefi olan” anne-babasının gelirinden düşülebiliyor.
Ancak Gelir Vergisi Kanunu’nda “çocuk” değil, “küçük çocuk” deyimi kullanıldığı için Maliye, bu deyimden “18 yaşını doldurmamış ve mükellef tarafından bakmakla yükümlü
olunan çocukların anlaşılması gerektiği” düşüncesindeydi (Bkz.B.07.4.DEF.0.34.11/GVK-89-2 sayılı Özelge).
Böyle olunca, 18 yaşını doldurmuş çocukların, örneğin üniversitede okuyan 20 veya 22 yaşındaki öğrencinin, eğitim ve sağlık giderleri, indirim konusu yapılamıyordu.
Hürriyet’te “Üniversitede Çocuk Okutanlar Aman Dikkat” başlığı altında, bu konuda hem velilerin dikkatini çekmiş, hem de “çocuk” deyimindeki 18 yaş sınırının, 25 yaşına yükseltilmesi konusunda ilgilileri uyarmıştık.
YAŞ SINIRI 25’E YÜKSELTİLİYOR
Maliye Bakanlığı bu konuda duyarlı davrandı.
Yakında yayınlanacak olan “85 No.lu Gelir Vergisi Sirküleri” ile “çocuk” deyiminin
tanımı da aşağıdaki gibi değişecek.
“Çocuk deyimi; mükellefle birlikte oturan veya mükellef tarafından bakılan (nafaka verilenler, evlat edinenler ile ana veya babasını kaybetmiş torunlardan mükellefle birlikte oturanlar dahil) 18 yaşını veya tahsilde olup 25 yaşını doldurmamış çocukları ifade eder”.
Okulların açılması öncesinde, “çocuk” deyiminin önerimiz doğrultusunda düzeltilip, 18 yaş sınırının, tahsilde olanlar için 25 yaşa yükseltilmesi son derece iyi oldu..
Çocukların hatta eşin ve mükellefin kendisinin; eğitim ve sağlık giderlerine sağlanan “vergi avantajlarını”, önümüzdeki hafta, ayrı bir yazı konusu olarak ele alacağız.
1,5 MİLYON KİŞİYE VERGİ İADESİ BUGÜN BAŞLADI
HÜRRİYET’te ısrarla, “anaparadan vergi kesilemeyeceği, anaparanın getirisinden kesilmesi gerektiği” yönündeki uyarımız, nihayet göz önüne alındı. Maliye sonunda “pes” dedi ve anaparadan kesilen vergilerin iadesi, bu günden itibaren başladı
Bireysel emeklilik sistemi ve diğer şahıs sigortalılarından ayrılanlara, başvuruda bulunmalarına bağlı olarak, anapara ödemelerinden kesilen vergiler iade edilecek.
Ayrıntılarını 3 Ağustos 2012 tarihli yazımızda ve Noyan Doğan’ın 27 Ağustos 2012 tarihli Hürriyet’te yayınlanan yazısında bulabileceğiniz “iade” için bu günden itibaren 29 Ağustos 2013 tarihine kadar başvuruda bulunulması gerekiyor.
Gelir İdaresi Başkanlığı, 83 No.lu Gelir Vergisi Sirküleri ile 2007 yılından bu yana sistemden ayrılanlara “vergi iadesi” yapılacağını, daha önce ayrılanlara ise yapılmayacağını açıkladı. Ancak hak sahiplerince daha önceki bir tarihte ilgili vergi dairesine “düzeltme başvurusu” yapılmış olması halinde, bu başvuru tarihi 2007 öncesi için göz önüne alınabilecek.
Şükrü KIZILOT
http://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/21327866.asp