Soru: Şirket adına düzenlenmemiş belgelerin indirim konusu yapılması mümkün müdür?
Cevap: Katma Değer Vergisi (KDV) Kanununun;
- 29/1-a maddesinde, mükelleflerin yaptıkları vergiye tabi işlemler üzerinden hesaplanan KDV'den, bu Kanunda aksine hüküm olmadıkça faaliyetlerine ilişkin olarak kendilerine yapılan teslim vehizmetlerdolayısıyla hesaplanarak düzenlenenfaturave benzeri vesikalarda gösterilen KDV'yi indirebilecekleri,
- 34/1 maddesinde, yurt içinden sağlanan veya ithal olunan mal ve hizmetlere aitKDV'nin, alış faturası veya benzeri vesikalar ve gümrük makbuzu üzerinden ayrıca gösterilmek ve bu vesikaların kanuni defterlere kaydedilmesi şartıylaindirilebileceği,
hükümlerine yer verilmiştir.
Bununla beraber, 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 227. maddesinin 1. fıkrasında ise; "Bu kanunda aksine hüküm olmadıkça bu kanuna göre tutulan ve üçüncü şahıslarla olan münasebet ve muamelelere ait olan kayıtların tevsiki mecburidir." hükmü yer almaktadır.
Buna göre, kazancın tespitinde dikkate alınacak giderlerin indirim konusu yapılabilmesi için giderlerin tevsike esas belgelerle belgelendirilmesi ve bu belgelerin mükellef adına düzenlenmiş olması gerekmektedir.
Yukarıda yapılan açıklamalara göre, şirket faaliyetlerine ilişkin olarak yapılan harcamalara ait fatura ve benzeri vesikaların ilgili şirketin adına düzenlenmiş olması halinde kayıtlarda gösterilmesi mümkün olduğundan şirketin adına düzenlenmeyen ve kayıtlarda gösterilmesi mümkün olmayan tahsildar alındılarındakitutarlarındefter ve kayıtlara gider olarak yazılması ve ödenen KDV'nin KDV Kanununun 29/1-a maddesine göre, hesaplanan KDV'den indirilmesi mümkün değildir.
Koray ATEŞ
SMMM-E. Öğretim Görevlisi
korayates@muhasebetr.com
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale yazılı veya elektronik ortamda kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)