Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye genelindeki vergi dairesi başkanlarına, Maliye Bakanlığının aldığı yeni kararları tebliğ ederken, tahsilat hedeflerinin il il takip edileceğini bildirdi.
Bakan Şimşek, 2012 yılı Vergilendirme Toplantısında, yaptığı konuşmada, tahsilat hedeflerinin il il takip edileceğini ve bunun yeni bir yaklaşım olduğunu kaydetti.
Geçmişten kalan bazı alacakların bulunduğunu hatırlatan Şimşek, bu alacaklara ilişkin hedefler verileceğini söyledi ve “Kimisine yüzde 30, kimisine yüzde 20 ama ortalama yüzde 24'lük bir performans bekliyoruz. Bu konunun takipçisi olacağız” dedi.
Şimşek, vergi tahakkukunda da yüzde 90'ın üzerinde oranlar istediklerini belirterek, yüzde 90-92'nin altına düşen vergi dairelerinin yakın incelemeye alınacağını ve performans zayıflığının nereden kaynaklandığının araştırılacağını söyledi.
Kayıtdışılıkla mücadele
Dünya çapında vergi kaçağının boyutunun yaklaşık 3 trilyon dolar olduğunu ifade eden Şimşek, Amerikan Gelir İdaresinin yaptığı en son çalışmaya göre, 2006 yılında vergi kayıplarının 450 milyar doları bulduğunu ve bu rakamın da Amerika'nın 2 trilyon dolarlık vergi gelirinin yaklaşık yüzde 20'sine denk geldiğini söyledi.
Bakan Şimşek, kayıp-kaçağın maalesef her ekonominin bir gerçeği olduğunu belirterek, Maliye Bakanlığı olarak kaybı en aza indirmek için ellerinden gelen her çabayı göstermek gerektiğinin altını çizdi.
Kayıt dışılığın ekonomiyi aşağı çeken çok önemli husus olduğunu ifade eden Şimşek, kayıt dışılık yüksek düzeyde olduğu zaman verimlilik ve yenilikçiliğin oluşamadığını söyledi.
“Yönetmeliklere, ruhu siz vereceksiniz”
Maliye Bakanı Şimşek, denetimde çok önemli düzenlemeler yapıldığını, ancak, kağıt üzerinde yönetmeliklerin önemi olmadığını belirterek, “Onlara ruhu siz vereceksiniz. Bu yönetmeliklerin, kağıt üzerinde kalmaması bizim için çok önemli” dedi.
“Mükelleflerle diyalog önemli”
Mükelleflerle diyaloğun çok önemli olduğuna işaret eden Şimşek, son yıllarda artık pasif bir şekilde mükellefin yükümlülüklerini yerine getirmesinin beklenmediğini, artık mükellefe gidildiğini kaydetti. Proaktif yaklaşımın çok önemli olduğunu belirten Şimşek, şöyle devam etti:
“Mükellefleri ikna etmek için çaba göstermemiz lazım, icra en son yöntem. Diğer kanallar, özellikle gönüllük, uyum, diyalog çok önemli.
Bizim yaptığımız iş çok önemli, eğer biz memleketin gelirlerini artırabilirsek, herkesten kazandığı oranda makul düzeyde bir gelir elde edebilirsek, kamu harcamalarını sağlıklı vergi gelirleriyle büyük ölçüde finanse edebilirsek, o zaman bu memleket alır başını gider. Sizler de buna katkıda bulunduğunuz için büyük bir sevap işlemiş olursunuz.”
“Biraz, frene bastık”
Türkiye'nin güçlü bir toparlanma sürecine girdiğini kaydeden Şimşek, Kasım ayından bu yana cari açığın daraldığını, Türkiye ekonomisinin yumuşak iniş sürecine girdiğini söyledi.
Bakan Şimşek, yurt içindeki öncü göstergelere bakıldığında, iç talepteki yavaşlamanın açıkça görüldüğünü, biraz frene basıldığını kaydetti. Şimşek, dış şoklara karşı manevra alanının bulunduğunu da ifade etti.
http://www.hurriyet.com.tr/ekonomi/19998299.asp