.
Eşimin tüp bebek yapma şansı olur mu
SORUNUN başlığını okuyunca;
“Herhalde Prof.Dr. Osman Müftüoğlu’na ya da sağlık köşesi editörüne yöneltecekleri bir soruyu, yanlışlıkla bana göndermişler” diye düşündüm. Ancak okuyunca, doğru adrese gönderildiğini fark ettim.
PRİM BORCU VE TÜP BEBEK
Bir erkek okuyucumuz soruyor:
“Eşimin bir dükkanı var ama bazı sıkıntılardan dolayı bir yılı aşkın süredir Bağ-Kur’unu yatıramadık. Şimdi de Allah nasip ederse, ‘tüp bebek’ yapmayı düşünüyoruz. Eşimin prim borcu için taksitlendirme talep edersek, ‘tüp bebek’ yapma şansımız olur mu?”
Konu sadece “tüp bebek” yönüyle değil, milyonlarca Bağ-Kur (4/b) sigortalısının sağlık hizmetlerinden yararlanabilmeleri açısından da çok önemli.
O nedenle öncelikle, Bağ-Kur sigortalılarının prim borçları ile sağlık hizmetleri arasındaki ilişkiyi açıklamakta yarar var.
BORÇLAR VE SAĞLIK HİZMETLERİ
Bağ-Kur’lunun hem kendisi hem de bakmakla yükümlü olduğu kişilerin, sağlık hizmetlerinden yararlanabilmeleri için;
1) En az 30 gün sigortalılıklarının olması,
2) 60 günden fazla prim borcunun bulunmaması,
gerekiyor.
Bu iki koşulun bulunmadığı durumlarda, Bağ-Kur’lular (4/b)’liler ve eşleri, sağlık yardımından yararlanamıyorlar. Ancak 18 yaş altı çocukları sağlık hizmetlerinden yararlanabiliyor.
TÜP BEBEK VE PRİM BORCU
Tüp bebek olayı da bu kapsamda değerlendiriliyor.
Ancak, prim borcunun “taksite bağlanması” halinde durum değişiyor.
Borcun taksite bağlanması ve ilk taksitin ödenmesi durumunda, sağlık hizmetlerinden yararlanılabiliyor.
Ancak taksite bağlanması tek başına çözüm değil, taksite bağlanan borçla ilgili taksitlerin de düzenli ödenmesi gerekiyor.
İŞVERENİN SSK PRİM BORCU
Bir de işyerinde çalışanlardan kaynaklanan “işçi ve işveren SSK primi” borçları söz konusu olabilir.
İşverenlerin, SSK(4/a) prim borçlarının bulunması halinde, o iş yerinde çalışan işçinin sağlık hizmetlerinden yararlanıp yararlanamayacağı da merak edilen konular arasında.
Bu konuda olay çok net.
İşverenler; SSK primi işçi ve işveren hissesini beyan etmeseler yani prim bildirgelerini vermeseler ya da bildirge ile primleri beyan edip ödemeseler dahi, işçiler ve ailesi sağlık hizmetlerinden yararlanabilecek.
KONUT KİRA ARTIŞI YÜZDE 6,13 OLACAK
AĞUSTOS ayında konut kira sözleşmelerini yenileyecek olanların, mevcut kirayı en fazla yüzde 6,13 oranında artırmaları gerekiyor.
Bilindiği gibi, Yeni Borçlar Kanunu ile 1 Temmuz 2012’den itibaren, konut kira artışları, son bir yıllık süre içinde, TÜİK tarafından açıklanan, üretici fiyat endeksindeki (ÜFE) artış oranını aşamayacak. Buna göre, Ağustos ayında kira sözleşmeleri yenilenirken, yıllık kira artışı yüzde 6,13’ü aşamayacak.
Şükrü Kızılot
http://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/21143786.asp