Ocak ayında başlayan zorunlu sağlık sigortası kapsamında bugüne kadar 3 milyon kişi gelir testinden geçti. Hiçbir sağlık güvencesi olmayanlarla yeşil kart sahiplerinin tabi tutulduğu teste katılan 2,1 milyon kişi prim çıtasının altında gelire sahip çıktı. Uygulamaya göre ailede kişi başı geliri asgari ücretin üçte birinden az olanların primini devlet ödeyecek.
Yılbaşında yürürlüğe giren zorunlu genel sağlık sigortası uygulamasında şu ana kadar yaklaşık 3 milyon kişinin gelir testi tamamlandı. Bu kişilerden 2,1 milyonun geliri asgari ücretin üçte birinden düşük olduğu için primini devlet ödeyecek. 750 bin kişi ise 35 lira ödeyerek sağlık hizmeti alacak. Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) verilerine göre gelir testine giren 90 bin kişi 106 lira, 20 bin kişi de 213 lira prim ödeyerek sağlık hizmeti alabilecek.
Türkiye, yılbaşından itibaren sosyal güvenlikte yeni bir döneme girdi. 1 Ocak'ta başlayan uygulama ile tüm toplum sağlık güvencesine kavuşacak. Dar gelirlinin, işsizin ve emekliliğini bekleyenin sağlık primini Hazine ödeyecek. Ekonomik durumu iyi olanlar ise gelirine göre sağlık primi ödeyerek sağlık güvencesinden yararlanabilecek. Kişilerin prim ödeyerek mi prim ödemeden mi sağlık hizmeti alacağı ise gelir testi sonucunda belli olacak. Bu amaçla Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, il ve ilçelerdeki sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıfları aracılığıyla gelir testi çalışmaları sürüyor.
Gelir testine iki grup giriyor. Birinci grubu, hiçbir sosyal güvencesi olmayan 1,7 milyon kişi oluşturuyor. İkinci grubu ise yeşil kartlı olup vize süresi dolanlar oluşturuyor. Sosyal güvencesi olmayan 1,7 milyon kişi, kendilerine ulaşan yazıyı takip eden bir ay içinde zorunlu olarak gelir testine girmek zorunda. Yeşil kartlılar ise vize durumlarına göre gelir testine girmekle yükümlüler. 1 Ocak itibarıyla 9,1 milyon yeşil kartlının tamamı genel sağlık sigortası kapsamına alınmıştı. Bu kişilerden vize süresi dolanlar gelir testine giriyor. Bu gelir testinde gelirleri asgari ücretin üçte birinden az çıkarsa daha önce olduğu gibi prim ödemeden sağlık hizmeti alabilecekler. Geliri yüksek yeşil kartlılar ise artık sağlık primi ödeyerek hizmet alabilecekler.
Yılbaşından itibaren başlayan gelir testi uygulamasında daha önce yeşil kartı olup vize süresi dolanlar ile hiçbir sosyal güvencesi olmayanlardan toplam 3 milyon kişinin gelir testi tamamlandı. 3 milyonun 2,1 milyonunun ailedeki kişi başına geliri asgari ücretin üçte birinden az çıktı. Böylece bu kişiler, primleri Hazine tarafından karşılanarak sağlık hizmeti alabilecekler. Ceplerinden herhangi bir para çıkmayacak. Gelir testi tamamlanan 750 bin kişinin ailedeki kişi başına geliri ise brüt asgari ücretin üçte biri ile asgari ücret arasında çıktı. Böylece bu kişilere aylık 35 TL sağlık primi tahakkuk ettirildi. Geliri asgari ücret ile asgari ücretin iki katına kadar olanların sayısı da 90 bin kişi oldu. Bu gruba giren kişiler aylık 106 TL sağlık hizmeti ödeyecek. En üst grubu oluşturan ailedeki kişi başına geliri asgari ücretin iki katından fazla olanların sayısı ise 20 bin oldu. Bunlara da aylık 213 TL sağlık primi tahakkuk ettirildi.
Daha önce sosyal güvencesi olmayanlar ile vize süresi dolan yeşil kartlıların eğer gelir testine başvurmazlar ise 213 TL sağlık prim ödemek zorunda kalacaklar. Öte yandan sosyal güvencesi bulunan ya da öğrenci olan bazı kişilere de bu mektupların gittiği öğrenildi. Bu kişilerden öğrenci olanların durumlarını bildiren öğrenci belgelerini kuruma göndererek sağlık aktivasyonlarını yaptırabilecekleri belirtildi.
http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=1249933&title=testte-geliri-dusuk-cikan-2-milyon-kisinin-primini-devlet-odeyecek