Soru: Yurt dışında alınan ve yurt dışında yararlanılan Hizmetlerde vergilendirme nasıl olacaktır?
Cevap: Yurt dışından alınıp ve yine yurt dışında yararlanılan danışmanlık hizmetle-rinde temel problem bunların gerçekten yurt dışında yararlanıldığının nasıl tevsik edileceğidir.
.
Kimi yazarlar bunun ıspatlanmasının mümkün olmadığını ileri sürmektedirler. Yani, bir hizmet yurt dışında alınıyorsa bunun yurt dışında mı yoksa yurt içinde mi yararlanıldığının tespitinin imkansız olduğunu ileri sürmekteler. Esasında bizim de katıldığımız görüş budur. Örneğin yurt dışında açılacak birotel için proje hizmeti alındığını kabul edelim. Bazı ya-zarlar otel yurt dışında açılacağı için hizmetten de yurt dışında yararlanılmaktadır görüşünü savunuyorlar.
Oysa bunun son derece kestirme bir cevap olduğu kanısındayız. Zira, otelin yurt dışında açılacak olmasından buişlemdenyurt dışında yararlanılıyor anlamı çıkarılamaz. Çünkü buoteldenelde edilen gelirin Türkiye’de genel sonuç hesaplarına intikal etmesi ve bu otelden elde edilen gelirin yine yurt içindeki yatırımlarda kullanılıyor olması bile hizmetten yurt dışında yararlanılıyor anlamının sorgulanmasına nedendir.
Vergi kanunlarında bu gibi yoruma açık maddelerin özellikle konulduğu ve bu noktada yargıya da bir inisiyatif hakkının tanındığının farkındayız. Dolayısıyla bu açıklamaları yaparken salt eleştiri noktasından değil konunun özünü en iyi nasıl ifade edebiliriz noktasında düşüncelerimizi ifade etmek istiyoruz.
Konu aşağıda maliyenin yaklaşımıyla ele alınmış olup uygulamaya yönelik bir örnekle de sonuçlandırılmıştır.
KDV Boyutu;
Esas olarak hizmet yurt dışında verildiğinden ve yurt dışında yararlanıldığından dolayı danışmanlık hizmeti faturasının KDV’si 2 nolu KDV beyannamesi ile beyan edilip ödenmeyecektir.
Ancak şunu da belirtmek gerekir ki yurt dışı faturalardaki KDV asla indirilemez. Bu yüzden faturada KDV dahil tutar varsa KDV dahil tutar gider yazılır ve hizmetten Türkiye’de yararlanıldığı durumlarda iç yüzde ile KDV’si ayrılıp hem sorumlu sıfatı ile ödenir hem de aynı anda indirim konusu yapılır.
Stopaj Boyutu;
KVK md. 30’a istinaden serbest meslek kazançlarına ilişkin stopaj mevcut olup öncelikle o ülke ile Çifte Vergilendirmeyi Önleme Anlaşması’na bakmak lazım. Ve anlaşmaya göre hareket etmek lazım. Eğer anlaşmaya göre stopaj oranı yüzde 10 ise fatura yüzde 10 oranında brütleştirilir ve muhtasar beyanname ile stopajı beyan edilir. Unutmamak gerekir ki stopaj yapılması için kayıtlara söz konusu faturanın gider olarak işlenmesi yeterlidir.
Uygulama : Türkiye’de mukim Barış A.Ş. yurt dışındaki bir firmadan yurt dışından yararlanmak amacıyla danışmanlık almıştır. Almanya’dan alınan bu danışmanlık hizmeti için Alman firması 5.000 Euro + Yüzde 20 KDV’li toplam 6.000 Euro tutarında fatura tanzim etmiştir. Çifte vergiyi önleme anlaşmasına göre stopaj oranı yüzde 10 dur. ABC A.Ş. faturayı aşağıdaki gibi kayıtlara alacaktır.
1 Euro = 2 TL
6.000 x 2 = 12.000 TL
12.000 / 0,90 = 13.333,33
-------------------------------------------/-----------------------------------------
760 Paz. Sat.Dan.Gid. 13.333,33
102 Bankalar 12.000,00
360 Öd. Ver. Ve Fon. 1.333,33
Yurt dışı danışmanlık hizmeti alımı
--------------------------------------------------------------------------------------
Koray ATEŞ
SMMM-E. Öğretim Görevlisi
Akdeniz Denetim YMM Ltd.Şti.
Fax:0224 224 53 54
korayates@muhasebetr.com
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale yazılı veya elektronik ortamda kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)