Kadroya geçene yüksek aylık
Sözleşmelilerin kadroya geçirilmesine dair düzenleme geçtiğimiz cumartesi günkü Resmi Gazete'de yayımlandı.
Böylece yaklaşık 200 bin sözleşmelinin kadro beklentisi gerçekleşmiş oldu. Ancak birkaç gündür okurlarımdan gelen yoğun sorulardan, kadroya geçmek isteyen binlerce sözleşmelinin tereddüt yaşadığı anlaşılıyor. Söz konusu tereddüt, bazı yazarların yanlış ve eksik bilgilendirmesinden kaynaklanıyor.
İddia şu; yıllardır sözleşmeli olarak çalışan kamu çalışanları kadroya geçmeleri halinde, emeklilik yaşı ve emekli aylığı bakımından 5510 Sayılı Kanun'a tabi olacaklarmış. Böylece emeklilik için 60-65 yaşlarını bekleyecek ve daha düşük aylık alacaklarmış. Yani kadroya geçmeleri halinde hem daha geç emekli olacak hem de aylıkları daha düşük bağlanacakmış . İddia bu.
İşin doğrusu
Hemen belirtelim ki, iddiayı ortaya atan arkadaşımız sanırım kadro düzenlemesini yapan Kanun Hükmünde Kararname'yi (KHK) tam okumamış. KHK'nın 1. Maddesi'nin dördüncü fıkrasında aynen şöyle diyor; "Bu madde hükümlerine göre memur kadrolarına atananların, (657'nin) 4'üncü maddenin (B) fıkrası ve 4924 Sayılı Kanun uyarınca sözleşmeli personel pozisyonlarında geçirdikleri hizmet süreleri, öğrenim durumlarına göre yükselebilecekleri dereceleri aşmamak kaydıyla kazanılmış hak aylık derece ve kademelerinin tespitinde değerlendirilir. Bunlar, atandıkları kadronun mali ve sosyal haklarına göreve başladığı tarihi takip eden aybaşından itibaren hak kazanır ve önceki pozisyonlarında aldıkları mali ve sosyal haklar hakkında herhangi bir mahsuplaşma yapılmaz."
Bu hükümdeki özellikle son cümleye dikkat edilirse, kadroya geçecek olan sözleşmeliler mali ve sosyal haklar bakımından sanki göreve kadrolu başlamış gibi kabul edilecekler. Örneğin 05.06.1994 tarihinde 4/B'li olarak çalışmaya başlamış kişi, kadroya geçtiği takdirde 01.07.1994'ten beri kadrolu memur olarak görev yapmış gibi kabul edilecektir. Gelelim bu düzenlemenin sosyal güvenlik bakımından sonuçlarına.
Anayasamızda sosyal güvenlik hakkı da sosyal haklar başlığı altında sayıldığından, KHK metninde belirtilen sosyal hakların kapsamına en başta sosyal güvenlik hakkı giriyor. Kadroya geçen sözleşmeliler, sosyal haklarına göreve başlanılan tarihi takip eden ay başından itibaren hak kazanacaklarına göre, 2008/Ekim ayı başından önce sözleşmeli olarak başlayıp da kadroya geçenlerin tamamı, sosyal güvenlik bakımından 5434 Sayılı Emekli Sandığı Kanunu'na tabi olacaktır. Buna göre kadroya geçen sözleşmeliler;
· Sözleşmeli olarak değil de kadrolu olarak göreve başlamış gibi, 5434 Sayılı Kanun'un 39 ve geçici 205. maddesine göre emekli edilecek. Yani başlangıçtan beri kadrolu olarak çalışan emsali bir memur hangi yaşta emekli olabiliyorsa, kendisi de aynı yaşta emekli olabilecek. Dolayısıyla kadroya geçince daha geç emekli olmayacak.
· Emekli aylıkları hesaplanırken de 5510 Sayılı Kanun'a göre değil, 5434 Sayılı Kanun'a göre hesaplanacak. Böylece aylık bağlama oranları (25 yıl için) %50 değil, %75 olarak dikkate alınacak. Yani kadroya geçenlere, geçmeyenlere göre daha yüksek aylık bağlanacak .
Görüldüğü üzere, 2008/Ekim ayı başından önce göreve başlayan sözleşmelilerin kadroya geçmeleri, özlük haklarının yanında emeklilik yönünden de oldukça avantajlı . 2008/Ekim ayı itibariyle göreve başlayan sözleşmelilerinse zaten tereddüt yaşamalarına gerek yok. Zira kadroya geçseler de geçmeseler de emeklilik yönünden 5510 Sayılı Kanun'a tabiler. Yani kadroya geçmekle kayıpları olmadığı gibi, özlük hakları yönünden ilave haklar elde edecekler.
Kadroya geçenlerin emeklilikte mağdur olacakları tezini ileri sürenler, 5510 Sayılı Kanun'un geçici 7 . maddesini ileri sürüyor. Oysa KHK'da yapılan düzenleme özel bir düzenleme olup, 5510'daki düzenleme genel bir düzenlemedir. Genel kanun-özel kanun çelişkisinde ise özel düzenleme dikkate alınır.
Kaynak: Bugün Gazetesi / Sadettin Orhan
Sözleşmeli kadroya geçerse aylığı da azalır
Sözleşmeli olup da bir ay içinde kadroya geçecek olanlar dikkat edin ve bu yazıyı mutlaka okuyun. Zira, daha geç emekli ve daha az emekli aylığı alma riskiniz var. Kadroya geçerseniz yeşil pasaport hakkınız olacağını da unutmayın…
Ali bey, PTT’de 1987 yılından beri sözleşmeliyim. Ayda 1800 lira net maaşım var. Şimdi kadrolu olma hakkımız olmuş benim şu an emeklilik sürem doldu. Kadroya geçsem ne olur faydası zararları nedir? İsmi Saklı
4B’liyim ve 52 yaşında emeklilik hakkına sahibim. Memuriyete geçiş hakkından yararlanırsam 65 yaşında emekli olabileceğimizi yazmışsınız. Ancak yanlış bilmiyorsam hukukun temel ilkelerinden birisi de kazanılmış hakların korunmasıdır. 4 Temmuz’a kadar olan süreçte 4 Haziran tarihli kanun hakkında daha detaylı yazılar yazmanızı umuyorum. Öcal Necmioğlu
İki farklı okurumuz sözleşmeli kadrodan memur kadrosuna geçip geçememe konusunda tereddütlerini iletmişler bize de konuyu açmak kaldı.
***Kadroya geçecek sözleşmeliler dikkat
5510 Sayılı Kanun’un geçici 17 inci maddesine göre;”Bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten sonra 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (c) bendine göre ilk defa sigortalı olanların sigortalılık başlangıç tarihinden önceki süreleri, bu Kanunun 41 ve 46 ncı maddeleri, 5434 sayılı Kanunun ek 31 inci maddesi ile 3201 sayılı Kanuna göre borçlandırılmaları halinde, sigortalılığın başlangıç tarihinin geriye götürülmesini ve haklarında bu Kanunun geçici maddelerinin uygulanmasını gerektirmez.”
denilmiştir. Bu sebeple, daha önce SSK’sı veya Bağ-Kur’u olup da 01.10.2008 gününden sonra ilk defa devlet memuru (5510/4-C’li) olanların emeklilik yaşı ve emekli aylığı 5434 sayılı Kanuna göre değil 5510 sayılı Kanuna göre hesaplanacaktır.
***SSK’dan emekli olsanız 1600 lira aylık
Sayın okurum, 1987 yılından beridir 657 sayılı Kanun’un 4/B bendine göre sözleşmeli olup adınıza SSK’ya prim ödendiğinden isterseniz şu an emekli olabilecek durumdasınız. Ayda 1800 lira net maaşınıza göre brüt geliriniz (SSK’ya bildirilen aylık kazancınız) 2550 lira civarında olmalı. Bu kazanç durumuna göre bugün SSK’dan emekli olsanız alacağınız emekli aylığı yaklaşık 1600 lira kadar olur.
***Kadroya geçerseniz yeşil pasaport hakkınız
5 Temmuz 2011 gününe kadar dilekçe verirseniz kurumunuz sizi kadroya geçirecek ve 657/4A’lı olacaksınız yani halk arasındaki tabiri ile memur olacaksınız. Memur olarak ilk 3 derece yani birinci, ikinci, üçüncü derece memuriyete atanırsanız, yeşil pasaportunuz olacak.
***Memuriyette sakın 3,5 yıldan çok kalmayın
Şayet kadroya geçerseniz memuriyette sakın 3,5 yıldan (1260 günden) çok kalmayın. Şayet bu hataya düşer ve 3,5 yıl ve daha fazla memuriyette kalırsanız 5510 sayılı Kanun gereğince emeklilik yaşınız 58’e uzayacak. Prim ödeme gün sayınız da 9000 güne çıkacaktır. Yani 58 yaşından ve 9000 günü tamamlamadan emekli olamayacaksınız.
Emekli aylığınızda çok düşük olacak. Bu arada memuriyete geçip, 3,5 yıldan çok memuriyette kalırsanız emekli aylığınız 506 sayılı Kanuna göre hiç hesaplanmayacak sadece 5510 sayılı Kanuna göre hesaplanacağından 9000 gün ile (25 tam yıl ile) alacağınız emekli aylığı 1250 liraya düşecektir.
***Son kurum kanunla değişmesi uygulanır mı?
Bu arada bir korkumu da hatırlatmadan geçemeyeceğim. Yukarıda hep 3,5 yıldan bahsediyorum zira 2829 sayılı Hizmetlerin Birleştirilmesi Kanunu gereğince nereden emekli olunacağının tespiti son yedi yılın çoğunluğuna göre hesaplanır ve uygulanır. Ancak, yine 2829 sayılı Kanun’un 8 inci maddesinin son cümlesine göre, “bağlı oldukları kurumun kanunla değiştirilmesi hallerinde ilgililere hizmet sürelerinden sonuncusunun tabi olduğu kurumca, kendi mevzuatına göre aylık bağlanır.” hükmünü SGK uygularsa bu durumda hiç 3,5 yıla bakılmadan bir gün bile kadroya geçseniz 5510 sayılı Kanun’a göre emekli olacaksınız diyebilirler. İşte bu konuda SGK’nın konuyu açıklık getirmesi gerekir. Umarım kısa sürede getirir de benim sizlerin için korkularım azalır.
“Madde 8 - Birleştirilmiş hizmet süreleri toplamı üzerinden, ilgililere; son yedi yıllık fiili hizmet süresi içinde fiili hizmet süresi fazla olan kurumca, hizmet sürelerinin eşit olması halinde ise eşit hizmet sürelerinden sonuncusunun tabi olduğu kurumca, kendi mevzuatına göre aylık bağlanır ve ödenir.
Ancak, malullük, ölüm, 5434 sayılı T.C. Emekli Sandığı Kanununa göre yaş haddinden re’sen emekli olma, süresi kanunla belirlenen vazifelere atanma veya seçilme ve bağlı oldukları kurumun kanunla değiştirilmesi hallerinde ilgililere hizmet sürelerinden sonuncusunun tabi olduğu kurumca, kendi mevzuatına göre aylık bağlanır.”
ali tezel.com