Su, elektrik, doğalgaz ve telefon faturalarının gecikme zamları gider yazılabilir mi?
Kurumlar Vergisi Kanununun 6/2’ inci maddesinde; safi kurum kazancının tespitinde, Gelir Vergi Kanununun ticari kazanç hakkındaki hükümleri uygulanacağı, Gelir Vergisi Kanununun 90’ ıncı maddesinde de, gelir vergisi ile diğer şahsi vergiler ve her ne şekilde olursa olsun vergi cezaları ve para cezaları, Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkındaki Kanun hükümlerine göre ödenen cezalar, gecikme zamları ve faizler ile Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre ödenen gecikme faizlerinin, vergi matrahından ve gelir unsurlarından indirilmeyeceği hüküm altına alınmıştır.
.
Yukarıdaki Kanun hükümlerine göre;
1-) Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkındaki Kanun hükümlerine göre ödenen
cezalar, vergilere ait gecikme zamları, tecil faizlerinin,
.
2-) Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre ödenen gecikme faizlerinin
gider olarak kaydedilmesi mümkün değildir.
.
Ancak, “PTT ve TEAŞ gibi kurumların kamu kuruluşu olmasının bu kuruluşlara ait
alacakların kamu alacağı niteliğinde olduğunu göstermeyeceği, bu kurumların
alacaklarının 6183 sayılı Kanuna göre takip ve tahsilinin mümkün olmadığı, elektrik, su ve telefon faturalarının süresinde ödenmemesi nedeni ile alınan gecikme zamlarının işle ilgili olarak mukavelenameye göre ödenen tazminat olarak nitelendirilmesi gerektiğinden kurum kazancının tespitinde gider olarak yazılmasının mümkündür.
.
Diğer taraftan, “Telefon, elektrik, su, doğalgaz iletim ve dağıtım kuruluşlarına gecikme
bedeline bağlı olarak ödenen katma değer vergisinin de indirim konusu yapılması
mümkün bulunmaktadır.
.
Nitekim Maliye Bakanlığı tarafından verilen bir özelge de aynen aşağıdaki ifadelere yer verilmiştir.
“PTT, TEAŞ gibi kurumların bir kamu kuruluşu olması, bu kuruluşlara ait alacakların, kamu alacağı niteliğinde olduğunu göstermemektedir.
.
...elektrik, telefon ve su faturalarının süresinde ödenmemesi nedeni ile alına gecikme zamlarının, işle ilgili olarak mukavelenameye göre ödenen tazminatlar olarak nitelendirilmesi ve bu nedenle kurum kazancının tespitinde gider olarak yazılması mümkün bulunmaktadır.
.
...telefon, elektrik, su, doğalgaz iletim ve dağıtım kuruluşlarına gecikme bedeline bağlı olarak ödenen katma değer vergisinin indirim konusu yapılması mümkün bulunmaktadır.” ( Maliye Bakanlığı’nın 14.06.2001 Tarih ve B.07.0.GEL.0.53/5329-672/032996 Sayılı Özelgesi)