Yeni Türk Ticaret Kanunu ve uyum süreci
1957 yılından bu yana yürürlükte olan ve mevcut kanun ile karşılaştırıldığında Yeni Türk Ticaret Kanununun getirdiği radikal değişikler nedeniyle şirketlerinin köklü bir değişime uğraması kaçınılmaz hale gelmiş, şirketler için bu değişim esasen görevden daha öte sorumluluk haline dönüşmüştür.
Kurumsallaşma ve kurumsal yönetim felsefesi
Yasanın şirketlerde meydana getireceği değişikliklerin başında yönetim kurulları, mali işler ( Muhasebe-Finans), fonksiyonu, finansal planlama ,iç kontrol ve denetim, risk yönetimi, finansal raporlama, bağımsız denetim ve kurumsal yönetim gibi kurumsallaşma felsefelerinin en önemli unsurları bulunmaktadır.
Aslında yeni Türk Ticaret Kanunun getirdiği yükümlülüklere, yasaya uyum süreci nden daha çok , kurumsallaşma ve yapısal dönüşüm fırsatı olarak bakan şirketler, rekabet avantajı yakalayarak bu yaklaşımları ile günümüzün dinamik ve global ticari hayatında sürdürülebilir bir büyüme ve karlılık sağlayacaklardır.
Şirketler şu ana kadar Yeni Türk Ticaret Kanununa ait herhangi bir adım attılar mı ?
Uyum çalışmalarına ne zaman başlayacaklardır.?
Kalan süre şirketler ,yapıları ve çalışanları için yeterli olacak mıdır.?
Soruları devam ederken bu işlemlere erken başlayan şirketlerin farklı bir avantaj ve rekabet üstünlüğü elde edecekleri tartışmasızdır.
Bu konularda büyük ölçekli şirketlerin belli ölçülerde yasal ve yapısal değişikliklerin etkilerini değerlendirmeye başladıkları, hatta eğitim programlarına başladıkları görülmekle beraber küçük ve orta ölçekli şirketlerin bu noktada kayda değer bir hazırlık sürecinde olmadığı görülmektedir. Ancak ne var ki yeni T.T.K. Söz konusu değişiklikleri yalnızca büyük ölçekli şirketlere özgülemeyip tüm şirketler için öngördüğü unutulmamalıdır.
Yeni kanun şirketlerde beklenenden çok daha geniş ve köklü etkiler yaratacaktır
Yeni Türk Ticaret Kanununun yaratacağı değişimin etkisi mali işler birimi dışında insan kaynakları, bilgi işlem, işletmenin faaliyetleri, menfaat sahipleri ile iletişim gibi birçok fonksiyon ve konuyu etkileyecektir. Mali işler (muhasebe ,finansman) , insan kaynakları,bilgi işlem birimleri hizmet birimleri olmaktan çıkıp adeta stratejik birimler haline gelecektir. Aynı zamanda bu değişim, şirketlerin halihazırda aldıkları bir çok inisiyatife farklı açılımlar getirebilecek ve ERP sistemlerinin uygulanması, birleşme ve satın almalar, uluslararası faaliyetlere girilmesi gibi yeni fırsatlar yaratabilecektir .
Yeni kanun şirketlere performans yönetimi konusunda önemli bir fırsat olacaktır.
Yönetim kurulu ve üst düzey yöneticiler, değişimi yönetebilmek adına süreçler ve teknolojiye ilişkin önemli yatırımlar yapacaktır. Yönetim kurulunun ve yönetimin etkin bir şekilde yapılandırılması, yönetim raporlaması, yeni muhasebe sisteminin ve denetim mekanizmasının yönetilmesi (iç ve dış denetim), finansal planlama ve bütçeleme gibi konular, değişimin iyi bir şekilde yönetilebilmesi olmazsa olmaz yönetsel teknik ve araçlar olacaktır.
Yeni kanun şirketlere yapısal dönüşüm fırsatı sunacaktır.
Bu kapsamda meydana gelen radikal değişiklikler, şirketlerdeki yönetim tarzını ve iş yapış şekillerini önemli bir şekilde etkileyecek olup bu değişikliklerden en fazla şirket yönetim kurulları ve yöneticileri, mali işler ile finansal planlama ve denetim fonksiyonları etkileneceklerdir.
Kurumsallaşma olarak tanımlanabilecek bu yapısal dönüşüm ile yasaya uyumun ötesinde şirketlerde iktisadi faydalar sağlayacak bir süreç yakalanacaktır. Bu süreçte şirketlerce yasanın getirdiği değişiklikler; özellikle sistemlerin, süreçlerin , mali işler, yönetim ve denetim fonksiyonlarının yapısal dönüşümü bir şans olarak değerlendirerek bu değişim rüzgarını günümüz rekabetçi ortamında kendilerinin rakiplerinden farklılıklarını ortaya çıkaran fırsat olarak görülmesi gerekmektedir
Bu değişikliklere ilişkin şirketlerin durumlarını ivedilikle değerlendirip yol haritalarını belirlemeleri ve eylem planlarını oluşturmaları yeni kanunda Şirket yönetimlerine (yönetim kurulları, şirket müdürleri ve/veya müdürler kurulları) getirdikleri devredilemez görev ve yetkiler ile hukuki ve cezai sorumluluklar açısında alındığında büyük önem taşımaktadır.
Kasım ÇAPRAZ
Bilim Müşavirlik Yönetim Kurulu Başkanı
kaynak : http://www.huseyinust.com/Thread-Yeni-Turk-Ticaret-Kanunu-ve-uyum-sureci