ULUSLAR ARASI TAŞIMACILIK FAALİYETİNDE KULLANILAN ARAÇLARIN ALIMINDA YÜKLENİLEN KDV’DEN İADE HESABINA PAY VERİLMESİ
Maliye Bakanlığı Özelgesi
Tarih : 11.01.2012
Sayı : B.07.1.GİB.0.06.55.130/5514-4571/003853
KDV Md. 14, 32
.
Uluslararası taşımacılık faaliyetinde kullanılan araçlar ile bu araçların bakım ve onarım giderleri nedeniyle yüklenilen KDV’den ilgili dönemdeki uluslararası taşımacılık hasılatının % 18’ine kadar iade hesabına pay verilmesi mümkün olup, iade tutarının hesaplanmasında bunun haricinde bir sınırlamanın söz konusu olmadığı hk.
.
Yazınızda; uluslararası taşımacılık faaliyetine yönelik KDV iade taleplerinde taşımacılıkta kullanılan taşıtların alımına ait (ATİK) KDV ile bu taşıtların bakım ve onarımına ilişkin yüklenilen KDV’nin iadesi konusunda Başkanlığımız görüşü istenilmektedir.
.
KDV Kanunu’nun 14. maddesinin Bakanlar Kuruluna verdiği yetki uyarınca yayımlanan 84/8889 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı eki Kararname ile “transit ve Türkiye ile yabancı ülkeler arasında yapılan taşımacılık işleri” KDV’den istisna edilmiştir. İstisna kapsamına, yabancı bir ülkede başlayıp Türkiye’den geçerek yabancı bir ülkede sona eren, yabancı bir ülkede başlayıp Türkiye’de sona eren ve Türkiye’de başlayıp yabancı bir ülkede sona eren taşıma işleri girmektedir.
Aynı Kanun’un 32. maddesinde ise bu Kanun’un 11, 13, 14, 15 ve 17/4-s maddeleri uyarınca vergiden istisna edilmiş bulunan işlemlerle ilgili fatura ve benzeri vesikalarda gösterilen KDV’nin, mükellefin vergiye tabi işlemleri üzerinden hesaplanacak KDV’den indirileceği, vergiye tabi işlemlerin mevcut olmaması veya hesaplanan verginin indirilecek vergiden az olması hallerinde indirilemeyen KDV’nin Maliye Bakanlığınca tespit edilecek esaslara göre bu işlemleri yapanlara iade olunacağı hükme bağlanmıştır.
.
Diğer taraftan, 24 Seri No.lu KDV Genel Tebliği’nin (E) bölümünde, faaliyetleri kısmen veya tamamen iade hakkı doğuran işlemlerden oluşan mükelleflerin amortismana tabi iktisadi kıymetler nedeniyle yüklendikleri ve indiremedikleri KDV’nin iadesine ilişkin açıklamalar yer almaktadır.
.
Bu hüküm ve açıklamalar uyarınca faaliyetleri kısmen veya tamamen “iade hakkı doğuran işlemler”den oluşan mükelleflere amortismana tabi iktisadi kıymetlerin iktisabında yüklendikleri KDV’nin iadesi mümkün olup, bir vergilendirme döneminde bu kapsamda iade edilecek verginin üst sınırını da o dönemdeki iade hakkı doğuran işlemlere ait bedele genel vergi oranı uygulanmak suretiyle bulunacak miktar oluşturmaktadır.
.
Bu çerçevede, Katma Değer Vergisi Kanunu’nun 14 ve 32. maddeleri gereğince uluslararası taşımacılık faaliyetinden doğan iade miktarı, genel gider ve ATİK’lere ait katma değer vergisinden verilecek pay da dahil olmak üzere, ilgili dönemdeki toplam uluslararası taşımacılık hasılatının % 18’ini aşamayacaktır.
.
Diğer taraftan, uluslararası taşımacılık faaliyetinde kullanılan araçlar ile bu araçların bakım ve onarım giderleri nedeniyle yüklenilen KDV’den ilgili dönemdeki uluslararası taşımacılık hasılatının % 18’ine kadar iade hesabına pay verilmesi mümkün olup, iade tutarının hesaplanmasında bunun haricinde bir sınırlama söz konusu değildir.