İşe gelmeyen tazminat ödeyecek
Yeni Borçlar Kanunu işe başlamayan veya aniden işten ayrılan işçinin patrona tazminat ödeme yükümlülüğünü getirmiştir.Buna göreişçi, haklı sebep olmaksızın işe başlamadığı veya aniden işi bıraktığı takdirde işveren, aylık ücretin dörtte birine eşit bir tazminat isteme hakkına sahip olacak. İşverenin, ayrıca ek zararlarının giderilmesini isteme hakkı da var.İşveren zarara uğramamışsa veya uğradığı zarar işçinin aylık ücretinin dörtte birinden az ise, hakim tazminatı indirebilecek.
.
Tazminat isteme hakkı takas yoluyla sona ermemişse işveren, işçinin işe başlamamasından veya işi bırakmasından başlayarak otuz gün içinde, dava veya takip yoluyla bu hakkını kullanması gerekiyor. Aksi takdirde, tazminat isteme hakkı düşüyor(Borçlar Kanunu 439.madde). Haklı bir sebep olmadan işe gelmemeye karar verme sürecinde olan işçilerin iyi düşünmeleri gerekiyor.
Otomatik aboneliği
Soru: Apartmanda yönetici yok ve bundan 4 ay önce merdiven otomatiği aboneliğini 3 katta oturan şahıs iptal ettirdi. Abonelik onun üzerineydi. Şimdi merdiven otomatiklerimiz çalışmıyor.Ben elektrik aboneliğini üstüme almak istiyorum ama diğer dairelerin faturaya ortak olmayacağından korkuyorum. Nasıl bir yol izlemeliyiz? R.Yaman
Cevap: Sayın Yaman, apartmanın aydınlatma giderini tek başına üstlenmeniz ve diğer kat sakinlerinin size yardımcı olmama durumu söz konusu. Bu durumda sulh hukuk mahkemesine başvurarak apartmanınıza bir yönetici atanmasını talep etmenizde fayda var. Mahkeme tarafından atanacak yönetici apartmanınızın ortak kullanımında olan yerlerin giderlerini kat maliklerinden tahsil edecektir.
Sağlık hizmeti için
Soru: Bir işyerinde dört yıldan beri aralıksız çalışıyorum. Sigorta primlerim düzenli olarak yatırılıyor. İşten atılırsam sağlık yardımından faydalanma durumum var mı? Y.Öz
Cevap: Sayın Öz, işten ayrıldıktan itibaren 10 gün daha sigortalılık süreniz devam ettiğinden 10 gün sağlık yardımından yararlanma durumunuz var. Buna ilave olarak son bir yıl içerisinde 90 gün prim ödemeniz olduğu için 90 gün daha sağlık yardımlarından faydalanabilirsiniz. Buna göre mevcut durum itibariyle toplam 100 gün sağlık yardımından faydalanma hakkınız bulunuyor. Ayrıca işten haksız bir şekilde çıkarılırsanız işsizlik ödeneğine hak kazanır ve işsizlik ödeneği aldığınız dönemde de sağlık yardımından yararlanabilirsiniz.
Haftalık tatil ücreti
Soru: Çalıştığım işyerinde üç yıl öncesine kadar hafta tatili kullanmadığımızdan 100 günün üzerinde mesaimiz(hafta tatilimiz) birikti. 3 yıldan beri 1 güne 1 gün olarak izin kullanıyoruz ve hala 50 günün üzerinde mesai var. Bizim burada yapmamız gereken nedir yol gösterir misiniz? M.Topsakal
Cevap: Sayın Topsakal, hafta tatili izni bir haftalık çalışma süresi içerisinde verilmelidir. Bu süre içerisinde kullandırılmayan izinler için hafta tatili ücretinin ödenmesi gerekiyor. Hafta tatilindeki çalışmanın karşılığı ücret bir kat fazlasıyla ödenir. Hafta tatili fazla çalışma veya fazla sürelerle çalışmaya giriyorsa bu ücretlerinde ödenmesi gerekiyor. Bu durumu işvereninize iletin, sorununuz çözülmezse ALO 170 yolu ile çalışma ve iş kurumu müdürlüklerine başvurabiliryada dava açabilirsiniz.
Okur sorularına cevaplar
Sendika hizmeti için
Soru: Bir işyerine sendika girmesi için o işyerinde çalışanın % kaçı sendikalı olması gerekiyor? G.Ayder
Cevap: Bir işyerine sendika girmesi için sendikanın o işkolunda kurulu bulunması dışında herhangi bir koşul bulunmuyor. Ancak sendikaların işyerinde toplu iş sözleşmesi yapabilmesi için o işkolunda Türkiye genelinde %10 barajını geçmesi ve işyerinde/işletmede de % 50+1 çalışanın kendi üyesi olması gerekiyor.