35 mali müşavirin bir araya gelerek kurduğu Türkiye’nin ilk yerli hile denetim şirketi hizmete girdi. Fraud Research Corporation, ABD’deki mali dedektiflik sistemine benzer bir yöntemle şirketlerdeki hileleri, yolsuzlukları iz sürerek bulacak. Ekibin amacı, bir şirkette yolsuzluk yapılmadan bunun önüne geçebilmek.
Fraud Research Corporation ABD’deki mali dedektiflik sistemine benzer bir yöntemle şirketlerdeki hileleri, yolsuzlukları iz sürerek bulacak. Ekibin amacı, bir şirkette yolsuzluk yapılmadan bunun önüne geçebilmek.
Türkiye’nin ilk yerli hile denetim şirketi hizmete girdi. Türkiye’de 35 mali müşavirin bir araya gelerek kurduğu Fraud Research Corporation (FRC), şirketlerdeki hileleri, ortaya çıkartacak. 35 kişilik ekip, ABD’deki mali dedektiflik sistemine benzer bir yöntemle şirketlerdeki hileleri yolsuzlukları iz sürerek bulacak.
Dünyada her yıl 3 trilyon dolarlık yolsuzluk yapılırken, Türkiye’de bunun miktarı hâlâ bilinmiyor. Türkiye’de özel şirketlerdeki yolsuzlukların ortaya çıkmamasının asıl nedeni ise güven. Özellikle aile şirketleri, yakınlarını ispiyonlamaktan çekiniyor, yapılan hileleri görmezden geliyor. İstanbul Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası’nın Hile Denetimi Kursu’ndan mezun olan aralarında Mesud Ecevit, Hülya Ekinci, Recep Derin ve Fatma Ensar’ın da bulunduğu 35 kişinin kurduğu FRC şirketler için hile avcılığı yapacak. FRC Uluslararası Hile Denetimi ve Danışmanlık Hizmetleri AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Mesud Ecevit, her yıl dünyada 3 trilyon dolarlık yolsuzluk yapıldığının altını çizerek “Türkiye için kesin bir rakam yok.
Ancak her yıl şirketler özvarlıklarının yüzde 7’sini hile yoluyla kaybediyor. Bizim amacılımız, şirketlerin kurumsallaşmasını sağlayarak, hile gerçekleşmeden önünün kesilmesi” dedi. Şu anda Türkiye’de sadece citibank’ın hile denetim biriminin bulunduğunu, özellikle finans sektöründe hileye çok başvurulduğunu dile getirdi. Türkiye’de aile şirketlerinde genelde güvene dayalı suiistimaller olduğunu belirten Ecevit, “Çocuk babayı, amca yeğeni kazıklıyor ama birbirlerini affediyorlar. Birçok yönetici de benim elemanım hile yapmaz diye firmasını denetlemiyor. Bir kişinin bulunduğu kademeye göre yaptığı hilenin şirkete verdiği zarar değişiyor” dedi.
Türkiye’de halka açık 325 şirketten sadece 22 tanesinin gönüllü olarak ‘Kurumsal Derecelendirme Endeksi’ne girdiğini dile getiren Ecevit, kurumsallaşmanın 100 kriteri olduğunu anlatarak “Biz şeffaflaşma yolunda ilerleyen firmalara hizmet vereceğiz. Bir firmada hile denetimi yapacağımızda ilk önce firmanın röntgenini çekiyoruz. ‘Hile riski var mı, daha önceden burada hile yapılmış mı, hangi birimlerde hile konusunda açık var’ sorularının cevaplarını arıyoruz. Maddi hileler yapılmış mı, bilgi hırsızlığı gerçekleştirilmiş mi diye şirketin web server’larında araştırma yapıyoruz” bilgilerini verdi. Şirketlere yıllık abonelik sistemi ile hizmet vereceklerini belirten Ecevit, şirketler için farkındalık eğitimleri sunacaklarını, ilk seminerlerine haziran ayında başlayacaklarını kaydetti. Ecevit’in verdiği bilgiye göre şirketlerde en çok başvurulan hile yöntemleri şöyle: Aşırı güvene dayalı hileler, çalışan hileleri, yönetici hileleri ve mali tablo hileleri.
Şehriban Kıraç/Cumhuriyet |
|
|
|
|
twitter.com/vergivekanunlar
http://vergivekanunlar.blogspot.com/