Basit bir ihmal hırsızlıkla suçlanmanıza neden olabilir
Yazının başlığında bir yanlışlık yok. Gerçekten, basit bir ihmal veya dikkatsizlik 'hırsız' damgası yemenize neden olabilir. Diyelim ki, sahip veya kiracı sıfatıyla yeni bir binaya taşındınız. Bina inşaat halindeyken bağlanan şantiye elektriği binada oturanlar arasında paylaştırılıyor. Yani, bina inşaat halindeyken alınmış 'şantiye aboneliği' var.
Şantiye aboneliği için binada yer alan elektrik sayacına gelen fatura tutarı oturanlar arasında paylaştırılıyor. Şantiye elektriğinin daha pahalı olması nedeniyle, bireysel aboneliğe geçiş için çalışmalar da bir yandan sürüyor.
TUTANAK TUTULUYOR
Bu arada, elektrik idaresinden bir görevli gelir ve 'kaçak elektrik' kullanıldığı gerekçesiyle tutanak düzenler. Tutanağı evde bulunanlardan birisine imzalattırır. Bu tutanaklar rutin olarak Cumhuriyet Savcılığı'na 'suç duyurusuyla' birlikte gönderilir. Suç duyurusunun ardından adli süreç başlar.
Bir süre sonra ifade vermek üzere yazılı olarak savcılığa çağrılırsınız. Yazıda, belirtilen gün ve saatte gelmemeniz halinde izharen (zorla) getirileceğiniz yazar. Yani, kendiliğinizden gitmezseniz ifade vermeye polis nezaretinde gideceksiniz. Dolayısıyla gitmemek söz konusu değil.
İDDİANAME GELİRSE
Verdiğiniz ifade sonucunda savcılık suçun oluşmadığı görüşündeyse veya sunulan kanıtları yeterli bulmazsa 'takipsizlik' kararı veriyor. Takipsizlik kararı, sizin açınızdan konunun kapanması anlamına geliyor. Ancak, savcılık aksi yönde görüşe sahipse iddianame hazırlar ve mahkemeye sunar.
İddianamede yazılı olanlar, kendinizi başınızdan kaynar sular dökülmüş gibi hissetmenize neden olur: '... her ne kadar kullanılan elektrik sayaçtan geçirilmiş, bedeli ödenmişse ve zarar tazmin edilmişse de, hırsızlık suçunun oluştuğu anlaşılmıştır. Şüphelinin üzerine atılan suçtan yargılamasının yapılarak Türk Ceza Kanunu'nun 142/1-f ve 53. maddeleri uyarınca cezalandırılmasına karar verilmesi...'
ELEKTRİK HIRSIZLIĞI
İddianamede yazılı olan maddeleri incelediğinizde, isnat edilen suçun 'elektrik hırsızlığı' olduğunu anlıyorsunuz. Elektrik hırsızlığı suçunu işleyenlere 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası veriliyor. Ayrıca, suçu işleyenlerin belirli hakları kullanmaktan yoksun bırakılmasına da karar verilebiliyor.
Yargılamayı yapan Asliye Ceza Mahkemeleri, verdiğimiz örneklerin büyük bir bölümünde 'beraat' kararı veriyor. Ancak istisnai olarak mahkumiyet kararı da verilebiliyor.
YARGITAY'IN GÖRÜŞÜ
Temyiz edilen mahkeme karalarını inceleyen Yargıtay'ın konuyla ilgili görüşü istikrar kazanmış durumda. Yargıtay konu ile ilgili vermiş olduğu kararlarda elektrik hırsızlığı suçunun oluşumu için mutlaka 'bedelsiz kullanım' veya 'düşük bedelli kullanım' olması gerektiğine hükmediyor. Bu koşulların oluştuğu saptanmadan verilen mahkumiyet kararlarını bozuyor.
Verilen örneklerde bedelsiz veya düşük bedelli kullanım söz konusu değil. Aksine 'yüksek bedelli kullanım' söz konusu. Yani, bu yönüyle suçun oluşması söz konusu değil. Buna rağmen, tutanak düzenlenmesi, ifade ve yargılama süreci yaşanabiliyor. Gördüğüz gibi yeni kiralanacak olan veya satın alınacak bağımsız bölümün bireysel elektrik aboneliğinin yapılmış olması son derece önemli. Bizden uyarması...
61 yaşınızı doldurduğunuzda emekli olursunuz
26.06.1954 doğumlu bayanım. 01.12.1973 ile 27.02.1975 tarihleri arasında, daha sonra ise 02.01.1990'dan 02.01.2002 tarihine kadar aralıksız TC Emekli Sandığı kapsamında toplam 12 yıl 8 ay 27 gün hizmetim bulunmaktadır.
TC Emekli Sandığına isteğe bağlı müracaatıma 2005 yılından bu tarafa hesaplanan yüksek borç 6111 sayılı kanunun kapsamına alınmadı. Ödeme gücüm yok, sağlığım iyi değil. Emekli olabilmek için ne yapmalıyım. Yasemin Zorlu
Hizmetinizi 15 tam yıla (5400 güne) tamamlamak koşuluyla 61 yaşınızı dolduracağınız 26.06.2015 tarihinde emekliliğe hak kazanırsınız.
Eksik gününüz 3,5 yıldan (1260 günden) az olduğundan, eksik gününüzü isteğe bağlı sigortalı olarak 4/b (Bağ-Kur) statüsünde prim ödeyerek tamamlayıp, Emekli Sandığından emekli olursunuz.
twitter.com/vergivekanunlar
http://vergivekanunlar.blogspot.com/