.
Fason olarak yapılan tekstil ve konfeksiyon işlerinde oran uygulaması
Bir tekstil şehri olan Bursada tekstil ve konfeksiyon işlerinde Katma Değer Vergisi Tatbikatı tabii ki çok büyük bir önem kazanmaktadır.
Tekstil sanayinde her yapılan iş ve işlem, aynı kişi veya firma tarafından yapılamamaktadır.
Sanayici ya yatırımın bir kısmını eksik yapmakta, veya başka firmaların fazla kapasitesinden yararlanmakta veya tekstilde tamamlama ve fason işleri bir sanayi ve ticaret haline getiren firmalardan faydalanabilmektedir.
Yaptırılan fason işlerin ne oranda Katma Değer Vergisine tabi olduğu, bu işlerin tarifi gibi konular KDV tatbikatı açısından da önem taşımaktadır.
Yapılacak en ufak bir yanlış uygulama, geriye yatırım, hizmet, yol, su, elektrik olarak değil de ceza olarak dönmektedir. Maliyenin cezaları da az buz değildir. Hakikaten can yakmaktadır.
Neyse ki Maliye Bakanlığı son zamanlarda, yapılan düzenlemeleri birleştirmekte, yeni açıklamalar getirmektedir.
Nitekim T.C. MALİYE BAKANLIĞI Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından 8.08.2011 tarihinde yayımlanan KDVK-60 VE 2011 -1 Sayılı Katma Değer Vergisi Sirküleri fason olarak yapılan tekstil ve konfeksiyon işlerinde oran uygulaması konusunda uzun süren tatbikat sonunda bir çok ihtilaf ve anlaşmazlıkların çözülmesini sağlayacak şekilde açıklamalar yapılmıştır.
Söz konusu sirkülerdeki ayrıntılar aşağıda yazımızın konusunu teşkil etmektedir 5.9. Fason Olarak Yapılan Tekstil ve Konfeksiyon İşlerinde Oran Uygulaması Mal ve hizmetlere uygulanacak KDV oranları, KDV Kanununun 28inci maddesinin verdiği yetkiye dayanılarak Bakanlar Kurulu tarafından belirlenmektedir.
Bu yetkiye dayanılarak yayımlanan 2007/13033 sayılı Bakanlar Kurulu Kararnamesi ve eklerindeki listeler ile tesbit edilmiştir.
2007/13033 sayılı Kararname eki II sayılı listenin B bölümünün 10uncu sırasında yer alan "Fason olarak yapılan tekstil ve konfeksiyon işleri"ne %8 oranında KDV uygulanmaktadır.
Fason olarak yapılan tekstil ve konfeksiyon işlerinde indirimli KDV oranı uygulamasına ilişkin olarak 105 Seri No.lu KDV Genel Tebliğinin (A/2.1) bölümünde açıklama yapılmıştır.
Buna göre, tekstil ve konfeksiyon sektöründeki, boyama, apre, baskı ve kasarlama işlerinde boya ve kimyevi maddelerin, yıkama işlerinde kimyevi maddelerin bu işleri yaptıranlar tarafından temin edilip bu işleri yapanlara verilmesi halinde indirimli oran kapsamında işlem yapılacaktır.
Ancak, bu işlerde boya ve kimyevi maddelerin fason işi yapanlar tarafından temin edilip kullanılması halinde yukarıda belirtilen işlere genel vergi oranı uygulanacaktır.
Genel vergi oranı, tekstildeki genel vergi oranı değil de %18 olan genel vergi oranıdır.
Bunlar dışında kalan; ütüleme, çözgü, haşıl, dikim, kesim, tıraşlama, zımpara, şardon, yakma, ram, nakış ve benzeri bütün fason işlerde %8 oranı uygulanacaktır.
Bu işlerin, boya ve kimyevi maddelerin işi yapan tarafından temin edilerek kullanıldığı boyama, apre, kasarlama, baskı ve yıkama işleri ile birlikte yapılması halinde, %8 ve %18 oranına tabi işler için ayrı fatura düzenlenmesi veya aynı faturada bu işlerin ayrıca gösterilmesi ve her bir işin bedeli üzerinden tabi oldukları oranda KDV hesaplanması gerekmektedir.
Ancak, boyama, apre, baskı, kasarlama ve yıkama işleri ile birlikte bir bütün olarak verilen ve bu işlerden, işlem sürecinin bir parçası olarak ayrıştırılmayan ütüleme, zımparalama, şardon ve ram gibi hizmetlere de boyama, apre, baskı, kasarlama ve yıkama işlerinin tabi olduğu KDV oranı uygulanacaktır.
Yani ana işlemin katma değer vergisi oranı uygulanacaktır.
Aşağıdaki örnekler bütün ihtilafları çözecek şekilde düzenlenmiştir.
a.Örneğin; boya ve kimyevi maddelerin işi yapanlar tarafından temin edildiği boyama işi ile birlikte bir bütün olarak verilen hizmetin parçası olan ram işi de boyama kapsamında değerlendirilecek ve fatura "Boyama Hizmeti" olarak düzenlenip, hizmetin tamamına % 18 oranında KDV uygulanacaktır.
b.Ancak bu örnekte belirtilen boyama işinin, boya ve kimyevi maddelerin hizmeti yaptıranlar tarafından temin edilerek yapılması halinde, boyama işi bir fason hizmet olarak % 8 oranında KDV'ye tabi olacağından, ram işi de hizmetin bütünü içerisinde % 8 oranında KDV'ye tabi olacaktır.
c.Öte yandan, ütüleme, çözgü, haşıl, dikim, kesim, tıraşlama, zımpara, şardon, yakma, ram, nakış ve benzeri işlerden bir veya bir kaçının, boyama, apre, kasarlama, baskı ve yıkama işlerinin bir parçası olmaksızın verilmesi halinde fason hizmet olarak % 8 oranında KDV'ye tabi olacaktır.
Tekstil ve konfeksiyon sektöründeki hizmetlerle ilgili olarak %8 ve %18 oranına tabi olan işlerin aynı faturada gösterilmesi halinde, uygulanacak KDV oranları itibariyle işler, oran bazında iki ayrı grupta gösterilebilecek, ancak %8 ve %18 oranı uygulanan işlerin mahiyetine ilişkin açıklamaya faturada ayrıca yer verilecektir.
Fason işlerle ilgili bu açıklamaların dikkatle okunarak, buna göre KDV tatbik edilmesinde artık hiçbir anlaşılmadık taraf kalmadığı kanaatindeyim.
Yazar : Cevdet Akçakoca / YMM
Eko Haber