Çalışma Hayatında Bilgi Eksikliği Kaybettiriyor, Yarasalar Aydınlığı Sevmiyor
Soru: Sekiz senedir bir bankada çalışmaktaydım. Sigorta prim günüm 4 bin 750 gündür. Başka bir bankada yeni bir iş bulup ayrıldım. Eski işyerimden başka bir iş bulduğumu belirtip istifa ettim. Daha sonra 06.09.2012'de SGK yazısını götürdüm ve sözlü olarak kıdem tazminatımı talep ettim. Diğer iş yeri ile sözleşme imzalamama rağmen henüz işbaşı yapmadım. 12.10.2012'de başlayacağım. Eski iş yerim yeni bir iş bularak istifa ettiğim için kıdem tazminatımı vermeyeceğini söyledi. Dava aç dedi. Davanın lehime sonuçlanma ihtimali var mıdır? D.TUNALI
Cevap: İki nedenle kıdem tazminatınızı alma hakkını kaybetmişsiniz. İlki başka bir işyerinde çalışmak amacıyla iş yerinden istifa etmek kıdem tazminatı alma hakkını kaybetmek demektir. Üstelik bunu ifade ederek işten ayrılarak adeta baltayı taşa vurmuşsunuz. İkincisi de başka iş olayı olmasaydı bile işten ayrılmadan önce yazıyı alıp işvereninize vermediğiniz için zaten işvereninizin kıdem tazminatı ödeme zorunluluğu doğmuyordu. Dava açsanız da kaybedersiniz.
.
İşte sizler gibi ihtiyacı olanları aydınlatmak amacıyla hizmet verenler çeşitli mahfilleri rahatsız ediyor ki arada birileri parazit yapıyorlar.
Tıpkı yurt dışı borçlanmasında olduğu üzere. 10350 gün asgari tutardan borçlanma yapan bir gurbetçi borçlanacağı tarihleri belirlemesine göre 103810,50 TL tutarındaki aynı parayı ödeyerek şu anki rakamlara göre 968 TL yerine 1107 TL aylık alması mümkün. Yine 114826,50 tutarında para ödeyerek 1212 TL aylık alması da mümkün, 968 TL aylık alması da mümkündür. Sanki bu rakamların hepsi aynı anlama geliyormuşçasına lafı yuvarlayarak cerbeze yapanlara da hak etmeseler de değinmekte fayda var. Daha emeklilik hesabını tam bilmeyen bir yarım uzman 31.12.1960 doğumlu ve 01.10.1999 sigorta başlangıçlı erkek sigortalıya askerliği borçlanarak başlangıcını 01.02.1998’e çekse bile 58 yaşında emekli olabileceğini iddia ederek gülünç duruma düşüyor. Bu komik hesabı yaparak bir de başkasını eleştiriyor. Oysa bilmiyor ki 15 yılını, 55 yaşını ve 3 bin 600 günün üçünü birden 24.05.2011’den önce tamamlamamış bir erkek sigortalı 58 değil en erken 59 yaşında emekli olabilir. Lafın burasında vatandaşın aydınlanmasından rahatsız olarak Ali TEZEL kompleksini prime dönüştürmek güdüsüyle yazı çiziktirenlere lafı artık ben söylemeyeyim. Zira onlara söylenecek sözü söz üstadı Ziya Paşa ne güzel söylemiş: “Erbabı kemali çekemez nakıs olanlar, rencide olur dide-i huffaş ziyadan” (Mükemmeli çekemez eksiği olanlar, yarasanın gözleri aydınlıktan rahatsız olur.)
Soru: Bağ-Kur esnafı kişi gerekli prim gün sayısını tamamlamış. En alt tutardan 310 TL gibi bir para ödüyor. Sadece yaşı doldurmak için beş yıl bekleyecek. Son beş yılda Bağ-Kur prim ödemesini en yüksekten yatırsa emekli maaşında ne gibi bir etkisi olur? Özkan S.
Cevap: Prim gün sayısını tamamlamış bile olsa vergi mükellefiyeti devam ediyorsa primlerini ödemeye devam etmek zorunda bulunuyor. Ancak bu şekilde asgari matrahtan prim ödediği her yıl için maaşını 30’ar TL kadar düşürmeye devam etmiş oluyor. Son beş yılda en yüksekten yani bugünün parasıyla her ay 1956 TL’den prim yatırırsa aylığında beş yıl için bugünün değeriyle toplam 650 TL kadar yükselme meydana gelir.
Şevket Tezel
http://alitezel.com/tezel/index.php?sid=yazi&id=5708