İŞYERİ EĞİTİM HARCAMALARININ GİDER KABUL EDİLİP EDİLMEMESİ
.
Bilindiği üzere, Gelir Vergisi Kanunu’nun 40. maddesinin 1. bendinde, ticari kazancın elde edilmesi ve idame ettirilmesi için yapılan genel giderlerin, gayrisafi kazançtan
indirilebileceği hükme bağlanmıştır.
.
Madde metninden de anlaşılacağı üzere, eğitim hizmeti kapsamında yapılan harcamaların, ticari kazancın elde edilmesi ve idame ettirilmesi için yapılması, harcama ile şirketin faaliyet konusu arasında güçlü bir illiyet bağının bulunması, ayrıca işin önemi ölçüsünde yapılmış olması durumunda gider olarak kabul edilmesi mümkün bulunmaktadır.
.
Örnek vermek gerekirse;
- İşletmenin üretim ünitesine alınan yeni makinelerin çalıştırılması ve işletilmesi için, bu konuda personele aldırılacak eğitim harcaması,
- İşletmenin ihracat departmanında çalışan personeline aldıracağı yabancı dil eğitimi
harcaması,
- İşletmenin muhasebe departmanında çalışanlarına aldıracağı Türk Ticaret Kanunu ile Uluslararası Finansal Raporlama Standartlarına ilişkin eğitim harcaması,
- İşletmenin satış bölümünde görevli çalışanlarına aldıracağı pazarlama satış teknikleri için yapılan eğitim harcamasının gider olarak dikkate alınması mümkündür.
Diğer taraftan, şirket çalışanlarına şirketin ticari faaliyetiyle hiç ilgisi olmayan spor, müzik, bireysel gelişim ve benzeri niteliklerde aldırılan eğitimler için yapılan harcamalar ek ücret kabul edildiğinden vergilendirilerek gider yazılması gerekir.Nitekim Ankara Vergi Dairesi Başkanlığının vermiş olduğu B.07.4.DEF.0.06.11/KVK sayılı özelgesindede bu konuya değinilmiş ve;
.
''Buna göre, Kurumunuzca personelinizin mesleki gelişimini desteklemek amacıyla yurt içinde gönderilecek kurslar nedeniyle ödenecek eğitim yardımının, ücret olarak değerlendirilmesi gerekmektedir. Ayrıca söz konusu ödemelerle ilgili gelir vergisi istisna hükmü bulunmadığından kurs karşılığı yapılan ödemenin hizmet münasebetinin bir gereği ve asli ücretin unsuru sayılarak gelir vergisi tevkifatına tabi tutulması gerekmektedir.
Firmanın Personele ücret yardımında bulunmadan direk eğitim giderini üstlenmesi ve fatura karşılığında bu ödemeyi yapması durumunda fatura tutarı kdv dahil toplam üzerinden ücret sayılarak vergilendirilmek zorundadır.
5422 sayılı Kurumlar Vergisi Kanununun 13’üncü maddesinde; kurumlar vergisinin, kanunun birinci maddesinde yazılı mükelleflerin bir hesap dönemi içinde elde ettikleri safi kurum kazancı üzerinden hesaplanacağı, safi kurum kazancının tespitinde Gelir Vergisi Kanununun ticari kazanç hakkındaki hükümlerinin uygulanacağı belirtilmiş, ticari kazanç gibi hesaplanan kurum kazancından hangi giderlerin indirileceği ise, Gelir Vergisi Kanununaun 40’ıncı ve Kurumlar Vergisi Kanununun 14’üncü maddelerinde hüküm altına alınmıştır.
.
Öte yandan, 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 40’ıncı maddesinin 1 numaralı bendinde; ticari kazancın elde edilmesi ve idame ettirilmesi için yapılan genel giderlerin, safi ticari kazancın tespitinde indirilecek gider olarak kabul edileceği belirlenmiştir.
.
Bu nedenle, Şirketinizde çalışan personelinize yapılması planlanan eğitim yardımlarının direkpersonele para yardımında bulunmak suretiyle gelecekte yapılacak hizmetler karşılığında sağlanan menfaatler olması nedeniyle ücret sayıldığından, söz konusu ödemelerin Gelir Vergisi Kanununun 40’ıncı maddesinin 1 numaralı bendi gereğince kurum kazancınızın tespitinde gider olarak dikkate alınması gerekmektedir.'' denilmektedir.
Firmanın Personele ücret yardımında bulunmadan direk eğitim giderini üstlenmesi ve fatura karşılığında bu ödemeyi yapması durumunda fatura tutarı kdv dahil toplam üzerinden ücret sayılarak vergilendirilmek zorundadır.
Yıldırım ERCAN
www.huseyinust.com
www.huseyinust.com