3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu’nun 11. maddesi mal ve hizmet ihracatını düzenlemiş olup, söz konusu maddenin 1/a bendinde ihracat teslimleri ve bu teslimlere ilişkin hizmetlerin KDV’den istisna edildiği hüküm altına alınmıştır.
I- GİRİŞ
Söz konusu istisna, tam istisna niteliğinde olup, Kanun’un 32. maddesi hükmü gereğince, vergiden istisna edilen bu işlemler nedeniyle yüklenilen vergilerin indirilmesi, indirimle giderilemeyen kısmın ise iadesi mümkündür. Diğer taraftan 4760 sayılı ÖTV Kanunu’nun 5. maddesinin 1 numaralı fıkrasının (a) ve (b) bentlerinde belirtilen şartlar dâhilinde, ÖTV kapsamına giren malların ihracat teslimleri de vergiden istisna edilmiştir. Aynı maddenin 2 numaralı fıkrasında ise ihraç edilen malların alış faturaları ve benzeri belgeler üzerinde gösterilen ve beyan edilen ÖTV’nin ihracatçıya iade edileceği hükme bağlanmıştır.
Öte yandan KDV Kanunu’nun 24. maddesi ile KDV’nin matrahına dâhil unsurlar arasında ÖTV de sayılmıştır. Dolayısıyla ÖTV ve KDV’nin konusuna giren malların aynı işlem ile ihraç edilmesi durumunda her iki verginin birlikte iadesi durumu ortaya çıkmıştır. Bu makalemizde ihracat istisnası nedeniyle KDV ve ÖTV’nin ayrı ayrı iadesi ele alınarak, her iki verginin de konusuna giren malların aynı işlemle ihraç edilmesi durumunda, ÖTV ve KDV’nin birlikte iadesi açıklanmıştır. www.ozdogrular.com
II- İHRACAT İSTİSNASI NEDENİYLE KDV İADESİ
KDV Kanunu’nda yer alan istisnaları tam ve kısmi istisna olmak üzere iki ana başlık altında toplamak mümkündür. İstisna edilmiş işlemlerle ilgili fatura ve benzeri vesikalarda gösterilen katma değer vergisinin indirim ve iadesine imkan tanıyan istisnalar tam istisna iken bu işlemlerle ilgili katma değer vergisinin indirim ve iadesi mümkün olmayan istisnalar ise kısmi istisna olarak bilinmektedir.
Tam istisna kapsamındaki işlemler esas olarak KDV Kanunu’nun 32. maddesinde sayılmış olup, bunların başında ihracat istisnası gelmektedir. İhracat istisnası Kanun’un mal ve hizmet ihracatı başlıklı 11. maddesinde düzenlenmiştir. Buna göre ihracat teslimleri ve bu teslimlere ilişkin hizmetler, yurt dışındaki müşteriler için yapılan hizmetler, serbest bölgedeki müşteriler için yapılan fason hizmetler ve karşılıklı olmak şartıyla uluslararası roaming anlaşmaları çerçevesinde yurt dışındaki müşteriler için Türkiye’de verilen roaming hizmetleri, Türkiye’de ikamet etmeyen yolcuların satın alarak yurt dışına götürdüğü mal teslimleri ve ihraç kayıtlı teslimler ihracat istisnası kapsamında değerlendirilmiştir.
Kanun’un 12. maddesinde bir teslimin ihracat teslimi sayılabilmesi için iki şartın yerine getirilmesi gerektiği belirtilmiştir. Birinci şart; teslim yurt dışındaki bir müşteriye veya bir serbest bölgedeki alıcıya ya da yetkili gümrük antreposu işleticisine yapılmalı veya mallar yetkili gümrük antreposu işleticisine tevdi edilmelidir. İkinci şart ise, teslim konusu mal Türkiye Cumhuriyeti gümrük bölgesinden çıkarak bir dış ülkeye veya bir serbest bölgeye vasıl olmalı ya da yetkili gümrük antreposuna konulmalıdır. Aynı maddenin iki numaralı bendinde ise yurt dışındaki müşteri tabiri; “ikametgâhı, işyeri, kanuni ve iş merkezi yurt dışında olan alıcılar ile yurt içinde bulunan bir firmanın yurt dışında kendi adına müstakilen faaliyet gösteren şubelerini ifade eder.” şeklinde tanımlanmıştır.
Maliye Bakanlığı ihracat istisnasından doğan KDV iadelerine ilişkin usul ve esasları temel olarak 84 Seri No.lu KDV Genel Tebliği ile düzenlemiş olup, daha sonra yayımlanan tebliğlerle uygulamaya yön vermiştir. Ocak/2010 vergilendirme dönemine kadar KDV iade talepleri bir dilekçe ile yapılmakta ve dilekçeye aşağıdaki belgelerin eklenmesi gerekmekteydi.
· Gümrük beyannamesi (aslı veya noter, gümrük idaresi, ilgili vergi dairesi müdürü ya da yeminli mali müşavirce onaylı örneği), beyannamelerin aslı veya örneği yerine bunların listesinin verilmesi de yeterlidir.
· Satış faturalarının fotokopisi veya listesi,
· İhracatın gerçekleştiği döneme ilişkin olarak indirilecek katma değer vergisi listesi ile ihraç edilen malın bünyesine giren vergi miktarına ilişkin hesaplamaları gösterir tablo.
Ancak 27. 01.2010 tarihinde yayınlanan 53 No.lu KDV Sirküleri ile daha önce kağıt ortamında vergi dairesine teslim edilen KDV iadesine ilişkin bilgi ve belgelerden; “indirilecek KDV listesi”, “yüklenilen KDV listesi” ve “satış faturaları listesi” ile iade için ibrazı istenilen durumlarda “gümrük (çıkış) beyannamesi listesi”nin elektronik ortamda gönderilmesi zorunlu hale getirilmiştir. Bundan böyle mükellefler KDV iade taleplerini Gelir İdaresi Başkanlığının internet sitesinden yapacaklar ve iade için istenen belgeleri elektronik ortamda göndereceklerdir. İade talebine ilişkin olarak ibrazı gereken ve bu listelerin dışında kalan diğer belgelerin önceden olduğu gibi vergi dairesine intikal ettirilmesi gerekmektedir.
İnternet üzerinden yapılan başvuru sonucunda sistemden alınan “KDV İade Talebine İlişkin İnternet Vergi Dairesi Liste Alındısı” çıktısı bir üst yazı ile vergi dairesine verilerek listelerin İnternet üzerinden verildiği ve KDV İade işlemlerinin tamamlanması konusunda vergi dairesi bilgilendirilmiş olacaktır. Bundan sonraki süreçte KDV iadesi işleminin tamamlanması önceden olduğu gibi vergi dairesinden takip edilerek sonuçlandırılacaktır.
Bu uygulamanın amacı; daha önce vergi dairelerince VEDOP üzerinden manüel olarak yapılan ve oldukça uzun zaman alan kontrollere son verilmesi, vergi dairelerinin kırtasiyecilikten ve bir kısım formalitelerden kurtarılması, iade işlemlerine hız kazandırılması, KDV iade işlemleri açısından asgarî bir standart getirilmesi ve uygulama birliğinin sağlanması olarak belirlenmiştir.
Bilindiği üzere katma değer vergisinde nakden ve mahsuben olmak üzere iki şekilde iade söz konusudur. Mahsuben iade; iade alacağının hak sahibi mükellefin kendisinin, adi, kollektif ve komandit şirketlerde ortaklık payı ile orantılı olmak üzere ortakların (komandit şirketlerde sadece komandite ortakların) vergi borçlarına, ithalat sırasında uygulanan vergilere, SSK prim borçlarına mahsup edilmek suretiyle yapılmasıdır. Mahsuben iade talepleri miktarına bakılmaksızın inceleme raporu veya teminat aranılmadan yerine getirilir. Ancak mahsup talebi yukarıda belirtilen belgeler tamamlanmadıkça hüküm ifade etmez.
KDV iade alacağının nakden talep edilmesi durumunda 4.000 TL’ye kadar olan kısmı inceleme raporu veya teminat aranılmadan yerine getirilmektedir. İade talebi yukarıda sayılan belgelerin tamamlanmasından fakat gümrük beyannamelerinin teyidinin alınmasından sonra yerine getirilecektir. Fakat tarh zamanaşımı süresine kadar teyitlerin alınamaması halinde teyit beklenmeksizin iade işlemi yerine getirilecektir. Gümrük beyannameleri veya bunlara ilişkin listelerin teyidi gerçekleşen kısmına isabet eden tutarların kısmen iadesi de mümkündür.
Nakden iade taleplerinin 4.000 TL’yi aşan kısmının YMM tasdik raporuna göre iadesi mümkündür. Ancak iadelerin YMM Tasdik Raporuna göre yapılmasında, süresinde yapılmış tam tasdik sözleşmesi varsa herhangi bir üst iade sınırı bulunmamaktadır, süresinde yapılmış tam tasdik sözleşmesi yoksa üst sınır 2011 yılı için 330.000 TL’dir([1]). Bu limiti aşan nakden iade taleplerinin münhasıran vergi inceleme raporu sonucuna göre yerine getirilmesi gerekmektedir. YMM tasdik raporu ile iade talebinde bulunan mükelleflere, rapor ibraz edilmedikçe iade yapılamaz. Mükelleflerin YMM raporu düzenleninceye kadar, teminat göstermeleri halinde iade talebi incelemeye sevk edilmeksizin yerine getirilecek ve rapor ibraz edildiğinde teminatlar iade edilecektir. Teminat karşılığı iade talepleri yukarıda sayılan belgelerin ibrazı üzerine, gümrük beyannameleri ile teminat mektuplarının teyidinin alınmasını müteakiben yerine getirilecektir.
Mükelleflerin iade tutarını kısmen mahsup, kısmen YMM tasdik raporu ile nakden almak istemeleri halinde, iade için istenen belgelerin ibraz edilmiş olması kaydıyla öncelikle muaccel hale gelen vergi borçlarının tamamı mahsup edilir, kalan kısım ise YMM tasdik raporu ile nakden iade edilebilir.
İadesi talep edilen katma değer vergisinin 4.000 TL’yi aşmasına rağmen teminat gösterilmemesi veya YMM tasdik raporu ibraz edilmemesi veya mükellef tarafından istenmesi durumunda iade talebi Maliye Bakanlığı vergi inceleme elemanları tarafından düzenlenen inceleme raporları sonucuna göre yerine getirilecektir. Mükellefler vergi incelemesi yoluyla iade taleplerini bir dilekçe ile yaparlar. İnceleme başlamadan önce talepten vazgeçilerek teminat karşılığı veya YMM tasdik raporu ibrazı ile iade talep edilmesi de mümkündür. İnceleme başladıktan sonra talepte bulunulması halinde ise bu talep inceleme elemanının genel esaslara göre iade yapılmasına engel bir görüşünün bulunmaması halinde yerine getirilir. www.ozdogrular.com
III- İHRACAT İSTİSNASI NEDENİYLE ÖTV İADESİ
ÖTV kapsamına giren malların ihracat teslimleri, Kanun’un 5. maddesinin 1 numaralı fıkrasının (a) ve (b) bentlerinde belirtilen şartlar dahilinde vergiden istisna edilmiştir. Ancak ÖTV Kanunu’na ekli (II) sayılı listedeki kayıt ve tescile tabi olan araçlardan Türkiye’de kayıt ve tescil edilmemiş olanların ihracı halinde, Türkiye’de ilk iktisap söz konusu olmayacağından, bu araçların ihracı ÖTV’nin konusuna girmemekte ve dolayısıyla ÖTV doğmamaktadır.
Yurt dışındaki müşterilere teslim edilen ve Türkiye Cumhuriyeti Gümrük Bölgesi’nden çıkan mallar ÖTV’den istisna edilmiştir. Yurt dışındaki müşteri tabiri; ikametgâhı, işyeri, kanuni ve iş merkezleri yurt dışında olan alıcılar ile yurt içinde bulunan bir işletmenin yurt dışında faaliyet gösteren şubelerini ifade etmektedir. Yurt dışındaki alıcı adına hareket eden Türkiye’deki kişi ya da kuruluşlara veya bizzat alıcıya işlenmek ya da herhangi bir şekilde değerlendirilmek üzere Türkiye’de teslim edilen mallar için ihracat istisnası uygulanması mümkün değildir.
KDV Kanunu’nun 12/1. maddesindeki serbest bölgedeki alıcıya veya yetkili gümrük antreposu işleticisine yapılan teslimlerin ihracat teslimi sayılacağına dair hükümler, ÖTV Kanunu’nda yer almaması nedeniyle serbest bölgelere veya yetkili gümrük antreposu işleticilerine yapılan teslimlerde ÖTV yönünden ihracat istisnası uygulanması mümkün değildir. Aynı şekilde, KDV Kanunu’nun 11/1. maddesi kapsamında Türkiye’de ikamet etmeyen yolculara yapılan teslimlerde KDV iadesi uygulamasına ilişkin düzenlemelerin ÖTV uygulaması açısından geçerliliği bulunmamaktadır. Bu nedenle Türkiye’de ikamet etmeyen yolculara ÖTV kapsamına giren malların tesliminde ÖTV istisnası uygulanması veya tahsil edilen ÖTV’nin iadesi söz konusu değildir.
ÖTV Kanunu’nun 5. maddesinin 2 numaralı fıkrasında, ihraç edilen mallara ait alış faturaları veya benzeri belgelerde gösterilen ve beyan edilen ÖTV’nin ihracatçıya iade edileceği belirtilmiş olup, iadeye ilişkin usul ve esasları belirlemeye Maliye Bakanlığı yetkili kılınmıştır. Bakanlık yayımladığı 1 ve 5 Seri No.lu Özel Tüketim Vergisi Genel Tebliğleri ile söz konusu istisnanın uygulanması ve istisnadan doğan verginin ihracatçıya iade edilmesine ilişkin usul ve esasları belirlemiştir.
Özel tüketim vergisi uygulanan malların ihraç edilmesinde ihraç edilen mallara ait verginin iadesi, sadece ÖTV mükelleflerinden satın alınan mallar için söz konusudur. ÖTV uygulanan safhadan sonraki satıcılardan alınan malların ihraç edilmesi halinde, alış belgelerinde görünmeyen ve malın fiyatına dâhil edilmiş olan ÖTV iade edilmeyecektir. Örneğin, imalatçı (A)’nın ürettiği malları ÖTV ödeyerek satın alan (B) bu malları ihraç ettiği takdirde, (A)’nın satış faturasında gösterilen ve yine (A) tarafından beyan edilerek vergi dairesine ödenen ÖTV, bu vergiyi (A)’ya ödemiş olan (B)’ye iade edilecektir. Ancak (B)’nin imalatçı (A)’dan satın aldığı malları (C)’ye satması ve (C)’nin bu malları ihraç etmesi halinde, (A) tarafından beyan edilen ve (C)’nin satın aldığı malın fiyatına girmiş olan ÖTV’nin (C)’ye iadesi mümkün değildir. Aynı şekilde ÖTV ödenerek ithal edilen malların ithalatçısı tarafından ihraç edilmesi halinde, gümrüğe ödenen ÖTV ithalatçı-ihracatçıya iade edilebilecek, ÖTV’yi gümrüğe ödeyen ithalatçıdan satın alınan malların ihraç edilmesi halinde ise ÖTV’nin iadesi söz konusu olmayacaktır. İade talebi bir dilekçe ile yapılacak olup, dilekçeye aşağıdaki belgeler de eklenecektir.
· İhracatçı adına düzenlenen ve üzerinde ÖTV’nin gösterildiği fatura veya benzeri belge, ihraç edilen malların ithal edilmiş olması halinde ise ithalatta düzenlenen gümrük beyannamesi ve verginin ödendiğini gösteren gümrük makbuzu,
· İhraç edilen mala ait gümrük beyannamesi,
· İhraç edilen mala ilişkin yurt dışındaki müşteri adına düzenlenen fatura.
Yukarıdaki belgelerin asılları veya gümrük beyannamesi ile gümrük makbuzlarının ilgili gümrük idaresi, noter ya da yeminli mali müşavir tarafından tasdikli örneği, diğer belgelerin ise aslının aynı olduğuna dair bir şerh verilerek kaşe tatbiki ve imzalanması suretiyle firma yetkililerince onaylı fotokopisi vergi dairesine ibraz edilecektir. Belgelerin vergi dairesine ibrazı üzerine, ilgili vergi dairesince ihraç edilen mala ait ÖTV’nin, mükellefi tarafından bağlı olduğu vergi dairesine (ithalatta gümrük idaresine) ödendiğinin teyidi alınacaktır. Bu tespitten sonra ihraç edilen mallara ait ÖTV, ihracat istisnasından doğan KDV iadeleri ile ilgili II. bölümde belirtilen esaslar çerçevesinde nakden veya mahsuben iade edilecektir. www.ozdogrular.com
IV- İHRACAT İSTİSNASI NEDENİYLE KDV VE ÖTV’NİN BİRLİKTE İADESİ
KDV Kanunu’nun 20. maddesinde teslim ve hizmet işlemlerinde KDV matrahının bu işlemlerin karşılığını teşkil eden bedel olduğu, bedel deyiminin ise malı teslim alan veya kendisine hizmet yapılan veyahut bunlar adına hareket edenlerden bu işlemler karşılığında her ne suretle olursa olsun alınan veya bunlarca borçlanılan para, mal ve diğer suretlerde sağlanan ve para ile temsil edilebilen menfaat, hizmet ve değerler toplamını ifade ettiği belirtilmiştir. Kanun’un 24. maddesinde ise vergi, resim, harç, pay, fon karşılığı gibi unsurların KDV matrahına dâhil olduğu hükme bağlanmış, dolayısıyla Özel Tüketim Vergisi de KDV’nin matrahına dâhil unsurlardan sayılmıştır. Bu durumda ÖTV ve KDV ödenerek satın alınan bir malın ihraç edilmesi durumunda, söz konusu ihracat teslimlerinin istisna kapsamında olması nedeniyle, her iki vergi bakımından da iade durumu ortaya çıkacaktır.
1 Seri No.lu ÖTV Genel Tebliği’nde ihraç edilen mallara ait ÖTV’nin, ihracat istisnasından doğan KDV iadeleri ile ilgili 84 Seri No.lu Katma Değer Vergisi Genel Tebliği ile belirlenen genel esaslar çerçevesinde nakden veya mahsuben iade edileceği belirtilmiştir. 84 No.lu Tebliğ çerçevesinde ihracat iadesine ilişkin usul ve esaslar yukarıda II. bölümde ayrıntılı olarak açıklanmıştır. İhracat işleminden doğan ÖTV’nin iadesi her ne kadar KDV iadesi için geçerli esaslara tabi olsada, ÖTV iadelerinde KDV iadesinden farklı bir takım düzenlemelere yer verilmiştir. Örneğin ÖTV iadesinin yapılabilmesi için ihraç edilen mala ait ÖTV’nin mükellefi tarafından bağlı olduğu vergi dairesine (ithalatta gümrük idaresine) ödenme zorunluluğu bulunmakta olup verginin ödendiğine dair teyit alınmadan ÖTV’nin ihracatçıya iadesi mümkün değildir.
ÖTV iadesi için aranan belgeler Tebliğ’de ayrı olarak sayılmış olup, bunlar arasında KDV iadesi içinde istenen belgelerde bulunmaktadır. Örneğin gümrük beyannamesi ile yurt dışındaki müşteri adına düzenlenen fatura KDV iadesinde de aranılan belgelerdir. Tebliğ’de ihraç edilen mallarla ilgili olarak ÖTV’nin yanı sıra KDV iadesi de talep edilmesi halinde, KDV iadesi için ibraz edilmiş olan belgelerin mükelleften ayrıca istenilmeyeceği, vergi dairesine ibraz edilen belgelerin şef ve müdür yardımcısı tarafından onaylı fotokopilerinin kullanılacağı belirtilmiştir. Ancak yukarıda belirtildiği üzere 53 No.lu KDV Sirküleri ile KDV iadesine ilişkin bazı belgelerin elektronik ortamda gönderilme zorunluluğu getirilmiş olup, bu belgelerden bazıları ÖTV iadesi içinde aranılan belgelerdir. Söz konusu Sirküler ile getirilen düzenleme ÖTV iadelerini kapsamadığından, elektronik ortamda verilmiş olan belgeler ÖTV iadesi için geçerli değildir, bu belgelerin her halükarda kâğıt ortamında verilmesi gerekmektedir. Dolayısıyla 53 No.lu Sirküler ile getirilen elektronik ibraz yükümlülüğü ile birlikte KDV iadesine ilişkin kontroller sistem üzerinden otomatik olarak yapılırken ÖTV iadelerine ilişkin kontroller eskiden olduğu gibi vergi dairesince manüel olarak yapılacaktır.
İhracat işleminden doğan KDV’nin iadesinde ihraç edilen mala ilişkin mamul mal alımı, hammadde alımı, yardımcı malzeme alımı, hizmet alımı gibi girdiler hesaplanarak iade edilebilecek yüklenilen KDV hesaplanırken, aynı ihracat nedeniyle iade edilebilecek ÖTV’nin hesabında ise yalnızca ihraç edilen mala ait alış faturasında gösterilen ÖTV dikkate alınacaktır. Özel tüketim vergisi uygulanan malların ihraç edilmesinde, ihraç edilen mallara ait verginin iadesi, sadece ÖTV mükelleflerinden satın alınan mallar için söz konusudur. ÖTV uygulanan safhadan sonraki satıcılardan alınan malların ihraç edilmesi halinde, alış belgelerinde görünmeyen ve malın fiyatına dâhil edilmiş olan ÖTV iade edilmeyecektir. www.ozdogrular.com
V- SONUÇ
İhracat teslimleri Katma Değer Vergisi Kanunu’nda olduğu gibi Özel Tüketim Vergisi Kanunu’nda da vergiden istisna edilmiştir. Diğer taraftan her iki vergi kanununda da söz konusu teslim nedeniyle yüklenilen verginin nakden veya mahsuben iadesine imkân tanınmıştır. Diğer taraftan Özel Tüketim Vergisi, KDV’nin matrahına dâhil unsurlardan biri olduğundan, ÖTV’ye tabi bir malın ihraç edilmesi durumunda, aynı ihracat nedeniyle her iki vergininde iade imkânı doğmaktadır.
İhracat istisnasından doğan KDV iade taleplerinin yerine getirilmesine ilişkin esaslar genel olarak 84 Seri No.lu KDV Genel Tebliği’nde, ÖTV iadesine ilişkin esaslar ise 1 Seri No.lu ÖTV Genel Tebliği’nde düzenlenmiştir. Ancak 1 Seri No.lu ÖTV Tebliği’nde ihraç edilen mallara ait ÖTV’nin ihracat istisnasından doğan KDV iadeleri ile ilgili 84 Seri No.lu KDV Genel Tebliği ile belirlenen genel esaslar çerçevesinde iade edileceği belirtilmiştir. Durum böyle olmakla birlikte 53 No.lu KDV Sirküleri ile KDV iadesine ilişkin daha önce manüel olarak verilen belgelerin bundan böyle elektronik ortamda gönderilmesi ve söz konusu evraklar üzerindeki kontrolün sistem üzerinden otomatik olarak yapılması imkanı getirilmiştir. Ancak söz konusu düzenleme yalnızca KDV iadesini kapsadığından aynı ihracat işlem nedeniyle ÖTV iadeside söz konusu olduğunda, ÖTV iadesi için gerekli belgelerin eskiden olduğu gibi vergi dairesine kâğıt ortamında verilmesi ve vergi dairesince gerekli kontrollerin manüel olarak yapılması gerekmektedir.
Diğer taraftan, ÖTV iadesinde, KDV iadesinden farklı birtakım özel düzenlemeler mevcuttur. Örneğin ÖTV uygulanan malların ihracı halinde bu verginin iadesi, sadece ÖTV mükelleflerinden satın alınan mallar için söz konusudur. ÖTV uygulanan safhadan sonraki satıcılardan alınan malların ihraç edilmesi halinde, alış belgelerinde görünmeyen ve malın fiyatına dâhil edilmiş olan ÖTV’nin iade edilmesi mümkün değildir.
Ayrıca ÖTV iadesinin yapılabilmesi için ihraç edilen mala ait ÖTV’nin mükellefi tarafından bağlı olduğu vergi dairesine (ithalatta gümrük idaresine) ödenme zorunluluğu bulunmaktadır. Öte yandan KDV Kanunu’nun 12/1. maddesindeki serbest bölgedeki alıcıya veya yetkili gümrük antreposu işleticisine yapılan teslimlerin ihracat teslimi sayılacağına dair hükümler, ÖTV Kanunu’nda yer almaması nedeniyle serbest bölgelere veya yetkili gümrük antreposu işleticilerine yapılan teslimlerde ÖTV yönünden ihracat istisnası uygulanması mümkün değildir. Aynı şekilde, KDV Kanunu’nun 11/1. maddesi kapsamında Türkiye’de ikamet etmeyen yolculara yapılan teslimlerde KDV iadesi uygulamasına ilişkin düzenlemelerin ÖTV uygulaması açısından geçerliliği bulunmamaktadır.
www.ozdogrular.com
Murat YAPMIŞ*
E-Yaklaşım