TÜRK T İCARET KANUNU İLE İLGİLİ AÇIKLAMALAR (22)
VI - ŞİRKETLE İŞLEM YAPMA, ŞİRKETE BORÇLANMA YASA ĞI
MADDE 395- (1) Yönetim kurulu üyesi, genel kuruldan izin alma dan,şirketle kendisiveya başkası adına herhangi bir işlem yapamaz; aksi hâlde, şirket yapılan işlemin batıl olduğunu ileri sürebilir. Di ğer taraf böyle bir iddiada bulunamaz.
(2) Yönetim kurulu üyesi, onun 393 üncü maddede say ılan yakınları, kendisinin ve söz konusu yakınlarının orta ğı oldukları şahıs şirketleri ve en az yüzde yirmisine katıldıkları sermaye şirketleri, şirkete nakit veya ayın borçlanamazlar. Bu ki şiler için şirket kefalet, garanti ve teminat veremez, sorumluluk yüklenemez, bunların borçlarını devralamaz. Aksi hâlde, şirkete borçlanılan tutar için şirket alacaklıları bu kişileri, şirketin yükümlendirildi ği tutarda şirket borçları için do ğrudan takip edebilirler.
(3) 202 nci madde hükmü saklı kalmak şartıyla, şirketler topluluğuna dâhil şirketler birbirlerine kefil olabilir ve garanti verebilirler.
(4) Bankacılık Kanununun özel hükümleri saklıdır.
Bu madde, 358. madde ile pay sahiplerine getirilen şirkete borçlanma yasağının tamamlayıcısı niteliğinde olup, uygulamada rastlanılan kötüye kullanmala rın önüne geçilmesi amaçlanmaktadır.
İkinci fıkra yeni düzenlenmi ş olup, sermayenin korunması ilkesinin | bir gereğidir. | |
Buna göre, yönetim kurulu üyesi ve onun alt ve üst | soyu, eşi, üçüncü dereceye kadar kan | |
ve kayın hısımları, kendisinin ve söz konusu | yakınl arının ortağı oldukları şahıs ve | |
en az yüzde yirmisine katıldıkları sermeye şirketleri, şirkete nakit ve | ayın olarak | |
borçlanamazlar .
Şirkete borçlanma yasağına, üçüncü fıkra ile şirketler topluluğu; son fıkra ile de Bankacılık Kanunu’ na tabi anonim şirketleri açısından istisna getirilmiştir.
Bu maddeye aykırı olarak şirkete borçlananlar (yönetim kurulu üyesi, söz konu su yakınları vd.), 300 günden az olmamak üzere adli para cezasıy la cezalandırılırlar.
VII - REKABET YASAĞI
MADDE 396- (1) Yönetim kurulu üyelerinden biri, genel kurulun iznini almaksızın,şirketin işletme konusuna giren ticari iş türünden bir i şlemi kendi veya başkası hesabına yapamayacağı gibi, aynı tür ticari i şlerle uğraşan bir şirkete sorumluluğu sınırsız ortak sıfatıyla da giremez. Bu hükme aykır ı harekette bulunan yönetim kurulu üyelerinden şirket tazminat istemekte veya tazminat yerine yapılan işlemi şirket adına yapılmış saymakta ve üçüncü ki şiler hesabına yapılan sözle şmelerden doğan menfaatlerin şirkete ait olduğunu dava etmekte serbesttir.
(2) Bu haklardan birinin seçilmesi birinci fıkra hü kmüne aykırı harekette bulunan üyenin dı şındaki üyelere aittir.
(3) Bu haklar, söz konusu ticari i şlemlerin yapıldığını veya yönetim kurulu üyesinin diğer bir şirkete girdiğini, diğer üyelerin ö ğrendikleri tarihten itibaren üç ay ve her hâlde bunların gerçekle şmesinden itibaren bir yıl geçince zamana şımına uğrar.
(4) Yönetim kurulu üyelerinin sorumluluklarıyla ilg ili hükümler saklıdır.
Mevcut TTK hükmü aynen korunmu ştur. Buna göre, yönetim kurulu üyelerinden biri, ge nel kurulun izni olmaksızın, şirketin işletme konusuna giren işi kendi veya başkası hesabına yapamayacağı gibi, aynı iş ile uğraşan bir başka şirkete sınırsız sorumlu ortak olarak da giremez. Aksi halde, şirket tazminat isteyebileceği gibi, bunun yerine yapılan işlemi şirket adına yapılmış sayarak, üçüncü ki şiler hesabına yapılan sözle şmelerden doğan menfaatin şirkete ait olduğunu dava edebilir.
Bilgilerinize sunarız.
Ş.A. Yeminli Mali Mü şavirlik A.Ş.