Eylül ayında; “Vergide tevsik” başlıklı bir yazı yazmış ve konunun hassasiyeti bakımından tevsikin başka bir yazımızın konusunu oluşturacağından bahsetmiştik.
Ticari ve finansal hareketlerin taraflarının izlemesi ve vergiyi doğuran olayların mali kurumların kayıt ve belgeleri yardımıyla tespit edilmesi amacıyla yayımlanan 320 No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği'ni sizlerle paylaşmak istiyoruz.
.
Kapsam:
Birinci ve ikinci sınıf tüccarlar, kazancı basit usulde tespit edilenler, defter tutmak zorunda olan çiftçiler, serbest meslek erbabı ile vergiden muaf esnafın kendi aralarında yapacakları 8.000 TL’yi (1 Mayıs 2004 tarihi itibariyle) aşan ticari işlemleri ile nihai tüketicilerden mal veya hizmet bedeli olarak yapacakları ödeme ve tâhsilatları tevsik zorunluluğu kapsamındadır.
Tespit edilen tutarı aşan avanslar ile işletmelerin kendi ortakları ile diğer gerçek ve tüzel kişilerle olan ve herhangi bir ticari içeriği olmayan nakit hareketlerinde işlem tutarı 8.000 TL’yi aşması halinde de tâhsilat ve ödemelerin banka veya özel finans kurumları ile posta idaresince düzenlenen belgelerle tevsik etmek zorundadırlar.
Tespit edilen tutarın altında kalan tahsilat veya ödemelerin banka veya özel finans kurumları aracılığıyla yapılması ihtiyaridir.
Tespit edilen tutarı aşan avansların da banka veya özel finans kurumlarınca düzenlenen belgelerle tevsiki zorunludur.
Tespit edilen tutarın üzerinde kalan işlemlerin tevsik zorunluluğundan kaçınmak amacıyla parçalara ayrılması kabul edilmeyecek, aynı günde aynı kişi veya kurumlarla yapılan işlemler tek bir ödeme veya tahsilat kabul edilecektir.
.
Tevsik Zorunluluğu Olmayan Ödeme ve Tâhsilatlar:
Tevsik zorunluluğu kapsamına giren kişiler ile nihai tüketicilerin genel ve katma bütçeli idareler ile döner sermaye işletmelerine yapacakları ödeme veya tâhsilat istemlerinin banka veya özel finans kurumlarınca düzenlenen belgelerle tevsiki zorunlu bulunmamaktadır. Daha sonra yayımlanan 323 Sıra No.lu Genel Tebliğ'de; “aşağıdaki kurum ve kuruluşlarda yapılan işlemler de ilave edilmiştir.
1-Sermaye piyasası aracı kurumlarında,
2-Yetkili döviz müesseselerinde,
3-Noterlerde,
4-Tapu idarelerinde
yapılan işlemlere konu ödeme ve tahsilatların belirtilen kurumlar aracı kılınarak yapılması zorunlu bulunmamaktadır.” hükmü ilave edilmiştir.
.
Cezai Müeyyide:
Vergi Usul Kanunu’nun mükerrer 355’inci maddesinde yer alan hükme göre mükerrer 257’nci madde ile getirilen zorunluluklara uymayanlara özel usulsüzlük cezası kesilmesi gerekmektedir. Bu itibarla tahsilat ve ödemelerinde bu Tebliğle getirilen zorunluluğa uymayan mükelleflere her bir işlem için özel usulsüzlük cezası kesilecektir.
Daha fazla bilgi için; VUK 320 Sıra No.lu Genel Tebliği, Vergi Usul Kanunu Sirküler 1, Vergi Usul Kanunu 323 Sıra No.lu Genel Tebliği.
ENGİN MALAY / YENİGÜN
28.12.2011