Evlilik Nedeni İle İş Sözleşmesinin Feshinde İhbar Tazminatı
Yargıtay 9. Hukuk Dairesi 2007/8381 E. ve 19.11.2007 tarihli kararında, evlilik nedeniyle iş sözleşmesinin sona ermesi halinde, işçinin kıdem tazminatı ile beraber ihbar tazminatı alınabilmesinin söz konusu olup olmadığını değerlendirmektedir.
Evlilik nedeni ile iş akdinin feshi halinde, işçiye kıdem tazminatının yanı sıra ihbar tazminatının ödenebileceği meselesi tartışma konusu olmuştur. Yargıtay’ın genel eğilimi evlilik nedeni ile iş sözleşmesinin işçi tarafından feshi halinde kıdem tazminatının yanında ihbar tazminatının da ödenmesi yönünde olmuştur. Doktrinde evlilik nedeni ile iş sözleşmesinin işçi tarafından feshi halinde, işçinin ihbar tazminatına hak kazanamayacağını savunulmuştur. İncelemeye konu kararımız Yargıtay 9. Hukuk Dairesinin evlilik nedeni ile iş sözleşmesinin feshi halinde işçiye ihbar tazminatı ödenmesine yer olmadığına ilişkin bir karardır.
İncelememize konu kararda davacı; ihbar ve kıdem tazminatı ile fazla çalışma parasının ödetilmesine karar verilmesini istemiştir. Yerel mahkeme, isteği kısmen hüküm altına almıştır. Hüküm süresi içinde davalı işveren avukatınca temyiz edilmiştir. Yargıtay 9. Hukuk Dairesi yaptığı inceleme sonucunda yerel mahkemenin kararını bozmuştur.
Yargıtay 9. Hukuk Dairesi, dosya içeriğinden ve özellikle işyerindeki çalışma düzenini bilen tanıkların anlatımından 06.07.2003 tarihinde evlenerek evlilik iznine ayrılan davacının evlilik davacının evlilik izni sonucu işyerine dönmeyerek 14.07.2003 tarihinde hizmet sözleşmesini evlilik nedeniyle feshettiği anlaşıldığından, kıdem tazminatının hüküm altına alınması yerinde bulmuş ise de ihbar tazminatı talebinin reddedilmesi gerektiği kararına varmıştır.
İncelemeye konu kararda evlilik nedeni ile işçinin yaptığı fesihlerde kıdem tazminatı hakkının doğduğu ancak ihbar tazminatı alacağının söz konusu olamayacağı açık ve net şekilde belirtilmemiştir. Yargıtay’ın bu şekilde değerlendirmede bulunmasının en önemli nedeni evlilik nedeni ile yapılan fesihlerde ortada klasik anlamda bir işveren feshinin mevcut olmaması durumudur. Çünkü evlilik nedeni ile iş sözleşmesini fesheden ve kıdem tazminatını alan taraf işçidir. Dolayısıyla bir ihbar öneli durumu söz konusu olacaksa bunun işçi tarafından yapılması gerekecektir.
İşçi evlendikten sonraki 1 yıl içinde istediği zaman işi bırakabilecek ve kıdem tazminatına hak kazanabilecektir. Bu 1 yıllık sürenin nikah tarihinden itibaren başladığı kabul edilecektir. İşte Yargıtay’da bu değerlendirme ile evlilik izninden sonra işe gelmeyen işçinin iş akdini, evlilik nedeni ile feshetmiş olacağının kabul edilmesi gerektiğini ve işçinin kıdem tazminatına hak kazandığını ifade etmiştir.
İşverenlerin evlenen işçilerine evlilikten ötürü iş sözleşmelerini feshetmek isteyip istememelerini sormalarında problem olmayacaktır. Ancak burada işverenlerin evlilik nedeni ile iş sözleşmelerini feshetmek isteyen çalışanlarından, bu iradelerine yönelik yazılı dilekçe ve buna benzer belgeleri almaları büyük önem arz etmektedir. Aksi halde işveren, yapılan feshin işçi tarafından evlilik nedeni ile yapıldığını ispatlamakta büyük zorluk çekecektir.
http://www.ishukuku.org