Gümrük Müsteşarlığından devrim sayılacak düzenlemeler(1)
Geçtiğimiz haftalarda Gümrük Müsteşarlığımız bir dizi yeni uygulamayı hayata geçirdi. Bu uygulamalarla bazı gümrük işlemleri, şimdi daha hızlı ve daha kolay hale geldi.
Yeni uygulamayla hayata geçen işlemlerden biri de, Gümrük Mevzuatımız içinde basitleştirilmiş işlemlere imkân tanıyan “Onaylanmış Kişi Statü Belgeleri”.
Basitleştirilmiş işlemler gümrük mevzuatı kapsamında gümrük işlem ve uygulamalarını kolaylaştıran Türkiye Gümrük Bölgesindeki yerleşik gerçek ve tüzel kişilere A,B,C tipi onaylanmış kişi statü belgesi (OK) ile tanınan kolaylıklar ve işlemlerden oluşur.
Okuyucu kitlemizin büyük çoğunluğunun sanayici ve iş adamı ve dış ticaret firmaları olduğunu biliyorum. Bu nedenle okuyucularımın bu belge ne işe yarar sorusuna hemen cevap vererek konuya girmek istiyorum.
Ne işe yaramaz ki… Eksik beyandan tutunuz, kısmi ve götürü teminat uygulamasını da içine alan birçok konuyu basite indiren, eşyaların taşıt üstünde gümrük işlemlerini (supalan) yapabilmeye imkan tanıyan, gümrük beyannamelerinde muayene kriterinin çoğunlukla sarı olmasını sağlayan.
Özetle gümrük işlemlerine hız veren, maliyet düşüren uygulamaları kolaylaştıran bir belgedir.
Bu belgeye sahip olan sanayicilerimiz DİR belgesi müracaatlarında (ihracat: 2007/2) sayılı tebliğ ek–1 / 9 md. istenen Gümrükçe Onaylanmış Kişi Statü Belgesi (Varsa) koymaları halinde belgelerine indirimli teminattan faydalanacağı yazılır ithal anında verecekleri teminat sadece % 5dir.
İthalat yapan iki firma düşünelim.
A ve B firmaları aynı değer ve miktarda aynı malı DİR belgesi ile ithal etsinler.
Her iki firmanın da gümrük idaresine verecekleri teminat tutarı 100 TL olsun.
A firmasının OK belgesi var, B nin yok. A firması teminatı gümrüğe % 5 olarak 5 TL verecek. B firması aynı tutarda teminatı 100 TL olarak verecek.
İşte bu belge böyle bir belge.
Yeni düzenleme ile Yetkilendirilmiş Gümrük Müşavirleri (YGM) devreye sokularak OK işlemlerinin daha çabuk verilmesi sağlanırken belge alma kıstasları bir hayli kolaylaştırıldı.
Daha detaylı bilgi için bakınız: (05.05.2011tarih ve 27925 Sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 2 seri nolu YGM (Yetkilendirilmiş Gümrük Müşaviri) tebliği, diğeri ise 16.07.2011 tarihli ve 27996 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Gümrük Yönetmeliğinin (GY) 23. ve 24. md.
Sonuç olarak; ilk kez Yetkilendirilmiş Gümrük Müşaviri ile ilgili düzenlemenin yapıldığı Mülga 60 sayılı tebliğ Resmi Gazete'de yayımlandığında, EKOhaber Gazetesinde yazdığım yazıda konuya açıklık getirmiş, tebliğin yürürlüğe girmesiyle gümrük müşavirlerinin ciddi yetkilerle donanacağını, bu tebliğin gümrük mevzuatımızda devrim sayılacak düzenlemelerden biri olduğunu belirtmiştim.
O tarihten bu güne Gümrük Müsteşarlığı neredeyse her ay yaptığı yeni düzenlemelerle YGM lere yetki vererek birçok gümrük işlemini çok hızlı ve ekonomik hale getirmesini bildi. Darısı diğer kurumlarımıza.
Not: Gelecek hafta Gümrük Müsteşarlığının devrim sayılacak düzenlemelerine devam edeceğiz. Antrepo içinde ve dışında elleçleme işlemleri. Denemek için getirdiğiniz makinenizi ithal etmeden önce deneyin sonra ithal edin.
Yazar : Ahmet Özenalp
Eko Haber
KAYNAK:yildirimercan.blogspot.com