..
.
Bayram çalışması ücretleri nasıl ödenecek?
.
.
.
..
Tabiî ki biz bayramda tatili yaparken pek çok kişi görevinin başında olacak. Bizlerin bayramı sağlıklı ve mutlu geçirmesi için fedakarlık yapacak. Emniyet kuvvetleri, hastane görevlileri, belediye hizmetinde çalışanlar gibi pek çok görevli bayramı görevinin başında geçirecek. Onlara sonsuz şükran sunuyoruz.
Bayram ve genel tatil günlerinde bazı çalışanların tatil yapmayıp çalışacağı yasa koyucu tarafından öngörülmüş ve 4857 Sayılı İş Kanunu'nda bu çerçevede düzenleme yapılmıştır.
Öncelikle 4857 Sayılı İş Kanunu'na tabi işyerlerinde çalışanlar için yapılan hizmet akitlerinde veya toplu iş sözleşmelerinde işçilerin ulusal bayram ve genel tatil günlerinde çalışmaya katılıp katılmayacağının açıklığa kavuşturulması gerekir. Bu yönlü işçinin onayı olmaksızın ulusal bayram ve genel tatil günlerinde çalıştırılması mümkün değildir. Mutlak suretle bu husus hizmet akdi veya toplu iş sözleşmelerinde belirlenmelidir. Aksi halde işçiler sonradan genel tatil çalışmasına zorlanamaz.
Ulusal bayram ve genel tatil günlerinde çalışan işçilerin çalıştıkları bu günler için nasıl zamlı bir ücret alacakları ise 4857 Sayılı Yasanın 47’nci maddesinde düzenlenmiştir. Anılan maddeye göre;
“Bu Kanun kapsamına giren işyerlerinde çalışan işçilere, kanunlarda ulusal bayram ve genel tatil günü olarak kabul edilen günlerde çalışmazlarsa, bir iş karşılığı olmaksızın o günün ücretleri tam olarak, tatil yapmayarak çalışırlarsa ayrıca çalışılan her gün için bir günlük ücreti ödenir.” biçiminde düzenleme mevcuttur.
Düzenlemeden anlaşılacağı üzere 4857 Sayılı Yasa'ya tabi olarak çalışan işçiler bayramlarda çalıştıklarında ek olarak bir günlük ücret daha alacaklardır. Bu konuyu içinde bulunduğumuz dönem ile örneklendirelim.
Önümüzde 3,5 günlük Ramazan Bayramı dolayısıyla genel tatil bulunmaktadır. Eğer ki bir işçi Ramazan bayramının tamamında çalışmış ise ve gülük brüt ücreti örneğin 40,00 TL ise, bu bayram çalışmaları dolayısıyla alacağı ilave ücret toplam 140,00 TL olacaktır.
Nadiren de olsa bu bayramda olduğu gibi ulusal bayram ve genel tatil günlerinin çakıştığı olmaktadır. Nitekim 30 Ağustos 2011 günü hem Ramazan Bayramının birinci günü, hem de Zafer Bayramı’dır. İki tatil gününün çakışması durumunda çalışanlara ödenecek ücrette bir değişiklik olup olmayacağı zaman zaman gündeme gelen konulardan biridir. Bu durumda çalışanlara ödenecek ücret tutarında bir artış olmayacak, işçi anılan gün çalışmış ise yine toplam iki günlük ücret alacaktır.
Kadri KABAK
KAYNAK : http://www.gazeteyenigun.com.tr/koseyazilari/21483/bayram-calismasi-ucretleri-nasil-odenecek?