.
.
Dava açabilirsiniz ancak doğru olanı işverenle uzlaşmanızdır
.
Soru: Mart 2010 tarihinde özel bir firmada göreve başladım. Ve 31 Temmuz 2011 de hiçbir neden gösterilmeden işten çıkarıldım. Bu çalışma döneminin ortasında şirket farklı bir firmadan benim rızam olmadan sigortamı yatırmaya başladı. Şimdi bu firmadan ayrılmış muamelesi yapıyorlar. Toplam alacağım şu kadar, onun dışında herhangi bir borç alacağım bulunmamaktadır, şeklinde imza atmam gerektiğini söylüyorlar. Tazminat vermeyi düşünmüyorlar. İçeride yaklaşık 3 aylık maaşım duruyor. Bu imzayı atmadan kalan paramı vermiyorlar. Ne yapmam gerektiği konusunda bilgilendirirseniz sevinirim. İmza atmalı mıyım? Yoksa maaşımı aldıktan sonra mahkemeye mi vermem gerekir? Haklarım nelerdir? Başvurular için süre var mı?
Gürkan ŞENTÜRK
Cevap: İşveren elinizden ibraname almaya çalışıyor. İbraname imzalarsanız, alacaklarınız için dava açtığınızda, davayı kazanma şansınız yok denecek azalır. İşverene noterden ihtar çekerek; üç aylık ücret alacağınızı, yıllık izin kullanmamışsanız izin ücretinizi, ihbar ve kıdem tazminatınızı talep edin. Ödemedikleri takdir de, Bölge Çalışma Müdürlüğüne, Maliye Bakanlığına ve Sosyal Güvenlik Kurumuna şikâyet ederek, haklarınızı idari aşama da almaya çalışacağınızı bildirin.
Ayrıca İş Mahkemesine dava açacağınızı da belirttin. İşveren bu kadar riski göze alamayacak ve alacağınızı ve kıdem tazminatı ödeyecektir. Şayet ödemezlerse, belirttiğimiz kurumlar nezdinde şikâyet hakkınızı kullanarak hakkınızı almaya çalışabileceğiniz gibi, ihtarınız üstüne ödeme yapılmazsa iş mahkemesine dava açarak hakkınızı yargı yoluyla almaya çalışabilirsiniz. Ancak, mahkemede ikinci işyerine bilginiz dışında girişiniz olduğunu ve bu şirkette çalışmadığınızı ve çalışmalarınızın ilk işyerinde olduğunu kanıtlamanız gerek. Aksi takdirde ikinci işyerinde bir yılı tamamlamadığınızdan kıdem tazminatı alamazsınız.
Acil karar verecek dava açmadan ve şikâyet etmeden iyi düşünmek lazım. Çünkü; en kötü uzlaşma dahi mahkemeden, davadan ve ihtilaftan daha iyidir. En doğru olanı, işverenle uzlaşmanızdır.
Anneniz sigortalı çalışarak 1260 gün prim ödediğinde emekli olabilir
Soru: Annem 1946 doğumlu. 1982-1990 yılları arasında Emekli Sandığına bağlı olarak, dokuz buçuk sene çalıştı. Nasıl emekli olabilir?
Ömer TÜRKER
Cevap: Anneniz sigortalı bir işte çalışarak 1260 gün prim ödemesi halinde, SSK da yaş haddinden emekli olmak için; 15 yıl sigortalılık süresi, 3600 gün prim ödeme ve 58 yaş şartlarına tabi olur. Ve prim ödemesini 1260 güne tamamlayacağı tarihte emekli olabilir.
58 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz
Soru: 1 Nisan 1977 doğumluyum. 1 Ağustos 1999 da sigortalı oldum. SSK ya 4140 gün prim ödemem var. Ne zaman emekli olabilirim?
Sefa SARIÇAM
Cevap: Emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5975 gün prim ödeme ve 58 yaş şartlarına tabisiniz. 1835 gün prim ödeyerek 4140 gün olan prim ödemenizi 5975 güne tamamlamanız şartıyla, 58 yaşınızı dolduracağınız 1 Nisan 2035 tarihinde emekli olabilirsiniz.
İtibari hizmet süresi sigortalılık süresine eklenmekte yaştan düşmektedir
Soru: 17 Kasım 1965 Doğumluyum. Özel sektöre ait bir fabrikanın dökümhanesinde çalışıyorum. SGK sitesindeki bilgilere göre 2012 Kasım ayında emekliyim. Fakat dökümhanede çalıştığım için primlerimiz 3/a ve 2/a üzerinden yatıyor. Bu kategoriden yatan primlerden belirttiğim tarihten önce emekli olmama olanak sağlıyor mu? Ayrıca SGK’ nın sitesindeki emekli aylığı hesaplama sistemi doğru hesap veriyor mu? Artısı veya eksi si var mı? Biraz uzun oldu ama cevaplandırırsanız memnun olurum.
Recep KAHRAMAN
Cevap:Hesaplamayı yapan bilgisayar programı. İstenen bilgileri sisteme doğru girerseniz, yapılan hesaplamada doğru çıkar. Verileri doğru girmezseniz, doğal olarak hesaplama yanlış çıkar. Hesaplamada yanlışlık yoktur. Tereddüdünüz varsa, sigorta başlangıç tarihinizi, prim ödeme gün sayınızı, askerlik yaptığınız tarihi ve askerlik sürenizi bildirmeniz halinde, emekli olacağınız tarihi bir kez de biz hesaplarız.
İtibari hizmet süresi sigortalılık süresine eklendiğinden sigortalılık süresini artırmakta, emekli olunacak yaş haddinden düşüldüğünden emekli olunacak yaşı aşağı çekmektedir.
En az 520 gün askerlik borçlanması yapmanız gerek
Soru: Doğum tarihim 1 Kasım 1964, SSK başlangıç tarihim 1 Kasım 1986 dır. Askerliğimi SSK başlangıç tarihinden önce yaptım. Emekli olabilmem için askerlik süresinden ne kadar borçlanmam gerekir? Ve ne zaman emekli olabilirim?
Vacip TAŞDEMİR
Cevap:Emekli olmak için 25 yıl sigortalılık süresi 5300 gün prim ödeme ve 49 yaş şartlarına tabisiniz. 5300 gün prim ödemeniz şartıyla, 49 yaşınızı dolduracağınız 1 Kasım 2013 tarihinde emekli olabilirsiniz.
520 gün askerlik süreniz varsa, askerliğinizi başlangıç tarihinden önce yaptığınızdan, borçlanma sigorta başlangıç tarihinizi 520 gün geri götürerek emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5225 gün prim ödeme ve 48 yaş şartlarına tabi olmanızı sağlar. Borçlanma dâhil toplam 5225 gün prim ödemiş olmanız şartıyla, 48 yaşınızı dolduracağınız 1 Kasım 2012 tarihinde emekli olabilirsiniz.
Babanız askerlik borçlanmasını 23 Mayıs 2011 den önce yapmış olsaydı bir yıl erken emekli olabilirdi
Soru:Babam 4 Nisan 1955 doğumlu. Sigorta başlangıç tarihi 1985 dir. 3600 den emekli olacak. Eğer askerliğini ödersek, günü doluyor. Fakat yaş vurduğunu iki yıl beklemesi gerektiğini söylüyorlar. Daha önce de bu sene Temmuz ayında emekli olacağı söylenmişti. Net bir bilgi vermiyorlar. Ne zaman emekli olabileceğiyle ilgili bilgi verebilirseniz sevinirim.
Emine TORUN
Cevap: Babanız yaş haddinden emekli olmak için; 15 yıl sigortalılık süresi, 3600 gün prim ödeme ve 59 yaş şartlarına tabi. Askerlik borçlanmasıyla prim ödemesini 3600 güne tamamlaması şartıyla, 59 yaşını dolduracağı 4 Nisan 2014 tarihinde emekli olabilir. Babanızın askerlik borçlanmasını bu tarihten önce yapmanız gerekiyor. Şayet borçlanmayı 24 Mayıs 2014 den sonra yaparsanız, 60 yaşını dolduracağı 4 Nisan 2015 de emekli olabilir.
Askerlik borçlanmasını 23 Mayıs 2011 den önce yaparak prim ödemesini 3600 güne tamamlamış olsaydınız, babanız 58 yaşını dolduracağı 4 Nisan 2013 tarihinde emekli olabilirdi.
EKREM SARISU / POSTA
26.08.2011