.
.
.
Danıştay memur alımını sözlü sınavla yapacak
.
.
Danıştay Kanunu'nda yapılan değişiklikle Danıştay'da açıktan ilk defa devlet memurluğu alımı; devlet memurluğuna giriş için yapılan KPSS sınavına girmiş olanlar arasından, sözlü veya uygulamalı sınav sonucuna göre yapılacak. Sözlü veya uygulamalı sınav, genel sekreter yardımcısının başkanlığında, iki tetkik hakiminden oluşturulan 3 kişilik komisyon tarafından gerçekleştirilecek.
.
Ayrıca; yapılan bir başka değişiklik ile Danıştay'da çalışan Devlet Memurları Kanunu'na tabi personel, genel sekreterin teklifi ve Danıştay Başkanı'nın uygun görmesi üzerine, Adalet Bakanlığı'nca açıktan atama iznine tabi olmaksızın, Bakanlığın taşra kadrolarına atanabilecek.
.
Danıştay'da görev yapan memurun hizmetine ihtiyaç olmaması durumunda Adalet Bakanlığı'nın taşra teşkilatına gönderilebilecek.
657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu'nda yapılan değişiklikle; memurlar, mesleki faaliyette veya serbest meslek icrasında bulunmak üzere ofis, büro, muayenehane ve benzeri yerler açamayacak. Ayrıca; gerçek kişilere, özel hukuk tüzel kişilerine veya kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarına ait herhangi bir işyerinde veya vakıf üniversitelerinde çalışamayacak.
.
Kurumundan izin alınmak kaydıyla yapılan insani ve sosyal amaçlı gönüllü çalışmalar ticaret ve diğer kazanç getirici faaliyetlerde bulunma yasağı dışına çıkarılmıştır.
Getirilen düzenlemelerden bir tanesi de, TSK personeli ile ilgili.
926 Sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu kapsamına girenler, kanunlarda belirtilen istisnalar dışında mesleki faaliyette veya serbest meslek icrasında bulunmak üzere ofis, büro, muayenehane ve benzeri yerler açamayacak. Gerçek kişilere, özel hukuk tüzel kişilerine veya kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarına ait herhangi bir işyerinde veya vakıf üniversitelerinde çalışamayacak.
.
İSTEĞE BAĞLI SİGORTALILAR
.
2 yıldır vergi mükellefiyim. Bağ-Kur'a başvurmadım, borcum da yok. Eşimi isteğe bağlı sigortalı yaparsam ben de sigortadan yararlanabilir miyim? 5...695845 Nolu SMS:
.
İsteğe bağlı sigortalıların eşleri eşi üzerinden sağlık hizmeti alabilir.
Ancak, sağlık hizmeti alabilmeleri için eşin herhangi bir sigortasının olmaması gerekmektedir. Sizin Bağ-Kur'a kaydınız yapılmamış olabilir. Bu sizin sigortalı olmadığınız anlamına gelmez. Vergi başlangıcınızdan itibaren Bağ-
Kur'lu olmanız gerekmektedir. Bu er veya geç tespit olunacaktır. Hatta eşiniz üzerinden sağlık aktivasyonu yapılırken sizin vergi mükellefi olduğunuz ve kaydınızın olmadığı anlaşılır, sağlıktan faydalanamazsınız.
Vergi mükellefi olduğunuz tespit olmazsa sağlık yardımı alırsınız fakat ileride kaydınız yapılıp da eşinizden sağlık yardımı aldığınız tespit edildiğinde yersiz karne ücreti ödemek zorunda kalabilirsiniz.
NE ZAMAN EMEKLİ OLURUM?
12.01.1959 doğumluyum. İşe girişim 1981 yılı, 4'üncü ayında. 4973 prim günüm var.
Ne zaman emekli olurum? 5...847388 Nolu SMS:
.
SSK girişinize göre 25 yıl, 46 yaş ve 5075 prim gün şartlarına tabisiniz. 25 yıl ve yaş şartınız tamamlanmış ancak prim gününüz 102 gün eksik. Askerlikle bu günü borçlanıp hemen emekli olabilirsiniz. Askerliği borçlanma durumunuz yoksa 3.5 ay daha prim ödemeniz halinde emekli olabilirsiniz.
.
01.10.1960 doğumluyum. 15.02.1983 Bağ-Kur girişim, 10 yıl, 11 ayım var. Daha sonra 4 yıl tarım SSK ödedim. Şimdi normal SSK'lı çalışarak nasıl emekli olurum? 5...669379 Nolu SMS:
Bağ-Kur girişinize göre SSK'dan 25 yıl, 47 yaş ve 5150 prim gün şartlarına tabisiniz. SSK'lı 3.5 yıl aralıksız çalışmanız durumunda SSK'dan emekli olabilirsiniz. 3.5 yıl, yani toplamda 1260 gün SSK ödemeniz sizi SSK emeklilik şartlarına tabi eder.
Kaynak: Takvim Gazetesi