.
.
İşe giriş bildirgesi verme süresi
.
.
.
.
.
Bilindiği üzere, iş sözleşmesiyle bir veya birden fazla işveren tarafından çalıştırılan 4/a sigortalılarının sigorta hak ve yükümlülükleri çalışmaya başladıkları tarihten itibaren başlar. (Bkz.5510 s.K.m.4/1-a). Bu nedenle işverenler, 4/a sigortalılarını, yani işçilerini çalışmaya başladıkları tarihten önce, sigortalı işe giriş bildirgesi ile SGK'na bildirmekle yükümlüdürler. Ancak 4/a sigortalılarını, yani işçileri çalışmaya başlamadan önce işe giriş bildirgesi ile Kuruma bildirilmeleri esas olmakla birlikte, belirli işkollarında çalıştırılan sigortalıların Kuruma bildirilme sürelerinde bazı istisnalar sözkonusudur.
Bu istisnaları ele alacak olursak, örneğin inşaat işyerlerinde iş sözleşmesi ile işe başlatılacak sigortalıların işe giriş bildirgeleri çalışmaya başlatıldıkları gün verilebilmektedir. Diğer bir istisna ise Kuruma ilk defa işyeri bildirgesi verilecek işyerleri içindir. Kuruma ilk defa işyeri bildirgesi verilecek işyerlerinde, ilk defa sigortalı çalıştırmaya başlanılan tarihten itibaren bir ay içinde çalışmaya başlayan sigortalılar için, çalışmaya başladıkları tarihten itibaren en geç sözkonusu bir aylık sürenin dolduğu tarihe kadar verilen işe giriş bildirgeleri yasal süresi içinde verilmiş sayılmaktadır. Hemen belirtmeliyiz ki, ilk işyerindeki çalışmasına ait sigortalı işe giriş bildirgesi süresinde Kuruma verilerek, tescil işlemi yapılmış olan sigortalının, naklen ve iş sözleşmesi işlemi sona ermeden aynı işverenin aynı ya da başka bir ünitede tescil edilmiş diğer işyerinde çalışmaya başlaması halinde yasal süresi dışında yapılan bildirimler de süresinde yapılmış sayılmaktadır.
Burada hemen belirtmeliyiz ki, 5510 sayılı Kanuna göre sigortalı işe giriş bildirgelerinin verilmesi gereken son günün hafta tatili ya da resmi tatile rastlaması halinde sigortalı işe giriş bildirgesi, tatili takip eden ilk işgünü içerisinde verilebilmektedir.
Örneğin dün, yani 28 Ağustos 2011 tarihinde işe alınan ve aynı gün işe başlayan sigortalının işe giriş bildirgesinin en geç bir gün öncesi olan 27 Ağustos 2011 tarihinde verilmesi gerekirken, 27 Ağustos 2011 tarihinin SGK yönünden hafta tatiline (cumartesi günü) rastlaması nedeniyle işe giriş bildirgesi, tatili takip eden ilk işgünü olan bugün, yani 29 Ağustos 2011 pazartesi günü verilebilmektedir. Cumartesi günü işe alınan işçiler için işe giriş bildirgelerinin en geç bir gün öncesi olan Cuma günü verilmesi gerekir. Zira işçinin işe alındığı gün her ne kadar tatil gününe rastlamış olsa da bildirgenin verilmesi gereken son gün olan Cuma günü tatile rastlamamaktadır. O halde belirtelim ki, Pazar günü ve pazartesi günü işe alınan işçilerin işe giriş bildirgeleri, SGK'na pazartesi günü saat 23.59'a kadar verilebilmektedir.
Bir işgününün Bakanlar Kurulu tarafından idari izin günü sayılması, o işgünün resmi ya da genel tatil günü olduğu anlamına gelmemektedir. İdari izin günlerinde memurların bir bölümü çalışmakta, vergi daireleri, SGK, Belediye vb kamu kurumlarının vezneleri açık tutularak tahsilât yapılmaktadırlar. Ayrıca bugünlerde bankalar da açıktırlar. 29 Ağustos 2011 tarihi Ramazan Bayramının arife gününe rastlamakta olup bu gün, tam gün genel/resmi tatil değildir. Saat 13.00'e kadar işgünüdür. Bu sürede sadece bir kısım devlet memurları idari izinli sayılmıştır. Aynı şekilde 2 Eylül 2011 tarihi de resmi tatil olmayıp bir kısım devlet memurları idari izinli sayılmıştır. Dolayısıyla işe giriş bildirgesi verme açısından 29 Ağustos 2011 tarihi ile aynı şekilde 2 Eylül 2011 tarihinin diğer günlerden farkı bulunmamaktadır.
İdarî izin ve Ramazan Bayramı tatili döneminde işe alınanların işe giriş bildirgelerinin verilme süreleri aşağıda belirtilmektedir:
27 Ağustos 2011 Cumartesi günü işe alınmış olanlar, 26 Ağustos 2011 Cuma işe giriş bildirgesiyle bildirilmeliydi.
28 Ağustos 2011 Pazar günü işe alınmış olanlar, 29 Ağustos 2011 Pazartesi günü işe giriş bildirgesiyle bildirilmelidir.
29 Ağustos 2011 Pazartesi günü işe alınacak olanlar, 29 Ağustos 2011 Pazartesi günü işe giriş bildirgesiyle bildirilmelidir.
30 Ağustos 2011 Salı günü işe alınacak olanlar, 2 Eylül 2011 Cuma günü işe giriş bildirgesiyle bildirilmelidir.
31 Ağustos 2011 Çarşamba günü işe alınacak olanlar, 2 Eylül 2011 Cuma günü işe giriş bildirgesiyle bildirilmelidir.
1 Eylül 2011/Perşembe günü işe alınacak olanlar, 2 Eylül 2011 Cuma günü işe giriş bildirgesiyle bildirilmelidir.
2 Eylül 2011/Cuma günü işe alınacak olanlar, 2 Eylül 2011 Cuma günü işe giriş bildirgesiyle bildirilmelidir.
3 Eylül 2011/Cumartesi günü işe alınacak olanlar, 2 Eylül 2011/Cuma günü işe giriş bildirgesiyle bildirilmelidir.
4 Eylül 2011/Pazar günü işe alınacak olanlar, 5 Eylül 2011/Pazartesi günü işe giriş bildirgesiyle bildirilmelidir.
5 Eylül 2011/Pazartesi günü işe alınacak olanlar, 5 Eylül 2011/Pazartesi günü işe giriş bildirgesiyle bildirilmelidir.
İşe giriş bildirgesi verme yükümlülüğünü yasal süresi içinde yerine getirmeyen işverenlere her bir sigortalı için bir asgari ücret tutarında (İPC) idari para cezası (5510 s.K.m.102/1-a) uygulanmaktadır.
Kaynak: Yeni Şafak / Tahsin Sınav